Ετικέτες

16.8.19

Καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο : Παρακολουθούνταν με την υποψία δραστηριοτήτων υπέρ του ¨Πόντου¨ και δολοφονήθηκε…


Ιερέας Αντρέα Σαντόρο : Παρακολουθούνταν με  την υποψία δραστηριοτήτων υπέρ του ¨Πόντου¨ και δολοφονήθηκε...

H ιστοσελίδα Nordic Monitor συγκέντρωσε έγγραφα που δείχνουν πως η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των εικαζόμενων λαθραίων ελληνικών επιχειρήσεων για την αναζωογόνηση του «Ποντιακού» (Pontusçuluk) στην Τουρκία, οδήγησε στη δολοφονία ενός 61χρονου καθολικου ιερέα στη βορειοανατολική περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Το έγγραφο πληροφοριών δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα του Iταλού κληρικού, καθώς υποψιάζονταν πως συμμετείχε σε δραστηριότητες που βοηθούσαν την αναζωπύρωση του ¨Ποντιακού¨, πριν δολοφονηθεί από έναν εθνικιστικό έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006.


Παρόμοιες ανησυχίες εμφανίστηκαν και φέτος στο πλαίσιο μιας έντονης πολιτικής αντιπαλότητας κατά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του, ότι είχε σχέσεις με Έλληνες Το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και οι υποστηρικτές του διενήργησαν μια φρενήρη εκστρατεία δυσφήμησης για να χαρακτηρίσουν τον Εκρεμ Ιμάμογλου ως Έλληνα του Πόντου.

Η αρνητική καμπάνια άρχισε μετά από είδηση στην ελληνική εφημερίδα Eθνος, που περιέγραψε τον Ιμάμογλου ως “Tον Πόντιο που πήρε την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν”, σε προφανή αναφορά στον τόπο καταγωγής του αντιπολιτευόμενου πολιτικού την Τραπεζούντα, που κάποτε ήταν μέρος του Πόντου. Ο Ερντογάν κατά την διάρκεια του εκλογικού αγώνα μετά από την επανάληψη των εκλογών για την θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης είχε δηλώσει : “Ποιοι ήταν οι πιο ευχαριστημένοι με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Οι Έλληνες. Θυμάστε τις πρώτες σελίδες των ελληνικών εφημερίδων λέγοντας ότι «ένας Έλληνας κατέκτησε την πόλη»;

Οι Πόντιοι Έλληνες (Pontus Rumları) είναι μια εθνική ομάδα αποτελούμενη από Έλληνες που παραδοσιακά έζησαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας και είχαν αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Αν και έχουν περάσει αρκετοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά και δεν αποτελούν απειλή, οι Πόντιοι Έλληνες θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, η τουρκική παράνοια διατηρήθηκε ζωντανή και έτσι συχνά βρέθηκαν κάποιοι Τούρκοι ή άλλοι αλλοδαποί που ασκούσαν κριτική, να κατηγορούνται ότι βοηθούν με κάποιο τρόπο την αναζωπύρωση του ποντιακού. Κάποτε το ποντιακό θέμα συνδέθηκε με τη Μεγάλη Ιδέα για την ίδρυση ενός ελληνικού κράτους σύμφωνα με τα πρώην σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.



Το έγγραφο δείχνει ότι η αστυνομία της Τραπεζούντας υπέβαλε αίτηση σε δικαστήριο στο Eρζερούμ για έκδοση εντολής παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του ιερέα Αντρέα Σαντόρο, στις 8 Νοεμβρίου 2006, τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία του. Η αστυνομία αναφέρθηκε σε υποψίες ότι ο Σαντόρο μπορεί να ασκεί “αυτονομιστικές δραστηριότητες για την αναζωογόνηση του κράτους του Πόντου” ως αιτία για το αίτημά της για παρακολούθηση των συνομιλιών του. Το 2 Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο ενέκρινε την παρακολούθηση την ίδια ημέρα.

Ο Σαντόρο, ο οποίος υπηρετούσε στην Εκκλησία της Santa Maria στην Τραπεζούντας, ήταν υπό επιτήρηση και το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν, όταν σκοτώθηκε από τον 16χρονο εθνικιστή έφηβο Ογουζχάν Ακντίν. Ο δολοφόνος απελευθερώθηκε το 2016 αφού είχε παραμείνει μόνο το ήμισυ της ποινής του λόγω αμνηστίας που κήρυξε η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία απελευθέρωσε περίπου 50.000 καταδικασμένους εγκληματίες για να δοθεί περιθώριο για φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Σε συνέντευξή του με τοπική ημερήσια εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2017, ο Ακντίν είπε ότι δεν αισθάνθηκε καμία τύψη για τη δολοφονία του ιερέα και ότι η μόνη λύπη που αισθάνθηκε ήταν διότι είχε θέσει σε δύσκολη θέση το τουρκικό κράτος.

Ογουζχάν Ακντίν-Ο δολοφόνος του Σαντόρο

Οι τουρκικές αρχές είχαν στοχεύσει επίσης έναν άλλο ιερέα που υπηρέτησε στην ίδια πόλη. Η αστυνομική διοίκηση στην επαρχία Mαλάτια, όπου ο χριστιανός ιεραπόστολος Τίλμαν Γκέσκε-41 ετών Γερμανός υπήκοος, και δύο άλλοι δολοφονήθηκαν άγρια το 2007, ανέφερε τον Carl Magnus Stefan Persson,-προτεστάντη ιερέα και Σουηδό υπήκοο, ως “ύποπτο”. Το Α. Τ. της Τραπεζούντας παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Persson, καθώς υποψιαζόταν πως συμμετείχε σε δραστηριότητες για την αναβίωση της Ελληνικής Αυτοκρατορίας του Πόντου στην Τραπεζούντα. Στα αρχεία της αστυνομίας της Τραπεζούντας, όπου καταγράφηκαν όλες οι υποψίες σχετικά με τους ιεραπόστολους, αναφερόταν στον Persson ως «συνεργό» του Σαντόρο.

Η φρενίτιδα εναντίον εκείνων που ήταν ύποπτοι να είναι ενθουσιώδεις υπέρ του «Πόντου», είχε οδηγήσει σε βίαιες δολοφονίες στην Τουρκία στο παρελθόν και οι πραγματικοί ηγέτες των δολοφονιών δεν είχαν ποτέ εντοπιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τη δολοφονία του Τούρκο-Αρμενίου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος σκοτώθηκε έξω από το γραφείο του τον Ιανουάριο του 2007 από έναν υπερεθνικιστή έφηβο, ο οποίος ήταν επίσης από τον Τραπεζούντα. Η ανανεωμένη παράνοια που τροφοδοτείται από την ίδια συνωμοσία μπορεί πολύ καλά να θέσει πάλι σε κίνδυνο τις ζωές, με την ανώτατη ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης να διασκεδάζει δημόσια τέτοιες συνωμοσίες. Η ανανεωμένη παράνοια που τροφοδοτείται από την ίδια συνωμοσία μπορεί πολύ καλά να θέσει πάλι σε κίνδυνο τις ζωές, με την ανώτατη ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης να διαψεύδει δημόσια τέτοιες συνωμοσίες.

…………..

Από τις 8 Νοεμβρίου 2005, η αστυνομία παρακολούθησε κάθε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Χαγιάλ και ο Σαντόρο για τρεις μήνες. Η εντολή επρόκειτο να λήξει στις 8 Φεβρουαρίου 2006, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Σαντόρο. Ο ρόλος της MIT σε αυτές τις δολοφονίες δεν αποδείχθηκε ποτέ, αν και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει διατάξει την υπηρεσία αυτή να εντοπίζει και να παρακολουθεί τις χριστιανικές ιεραποστολικές δραστηριότητες στην Τουρκία. Στην περίπτωση της δολοφονίας του Ντινκ, εντοπίστηκαν αξιωματικοί της ΜΙΤ που τον απείλησαν, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επέτρεψε έρευνα για την ΜΙΤ και μπλόκαρε τα σχετικά αιτήματα των εισαγγελέων.

Nordic Monitor 14/8/2019

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.