Ετικέτες

22.11.19

Ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση

Αποτέλεσμα εικόνας για κατηχηση 

Η χριστιανική ζωή εξαρτάται απ΄αυτά τα δύο - δόγματα ορθά και πράξεις αγαθές. Και ούτε τα δόγματα χωρίς τα αγαθά έργα είναι ευπρόσδεκτα στον Θεό, ούτε τα καλά έργα πού γίνονται χωρίς ορθά δόγματα τα δέχεται ο Θεός (Κυριλ.Ιεροσολ.).Επομένως, κάθε Χριστιανός πρέπει να γνωρίζει καλά τα δύο αυτά βασικά θέματα, τα ορθά δόγματα (ορθή πίστη) και τις αγαθές πράξεις (την ορθή ζωή). Και τα δύο είναι εξ ίσου αναγκαία για τη σωτηρία μας. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κατήχηση έχει σαν σκοπό να διδάξει τα δύο αυτά θέματα. Την ορθοδοξία, και την ορθοπραξία. Βάση κι ο οδηγός το Σύμβολο της Πίστεως, το γνωστό "Πιστεύω".

Οι πηγές της κατηχήσεως

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κατήχηση στηρίζεται στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση.

Α) Η Αγία Γραφή

Αγία Γραφή είναι ο γραπτός λόγος του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι τα ιερά βιβλία πού έγραψαν άνθρωποι με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος. Αποτελείται από την Παλαιά και την καινή διαθήκη.

Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει τα έργα πού έκανε ο Θεός πριν έλθει ο Χριστός στον κόσμο και αποτελείται από σαράντα εννέα βιβλία. Απ΄αυτά άλλα είναι ιστορικά, άλλα διδακτικά και άλλα προφητικά.

Η Καινή Διαθήκη περιέχει τη ζωή και το έργο του Χριστού, τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας και τις Επιστολές των Αποστόλων, και αποτελείται από είκοσι επτά (27) βιβλία.Η Αγία Γραφή είναι βιβλίο Θεόπνευστο. Το έγραψαν όπως είπαμε, άνθρωποι φωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα. Γι αυτό και όσα περιέχει είναι όλα αληθινά.

Β) Ιερά Παράδοσις είναι ο άγραφος λόγος του Θεού, δηλαδή η προφορική διδασκαλία του Χριστού και των αποστόλων. Στην Ιερά Παράδοσι συμπεριλαμβάνονται και οι αποφάσεις των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, το σύμβολο της Πίστεως ("Πιστεύω") καθώς και άλλες συνήθεις της Εκκλησίας, όπως το σημείο του Σταυρού, η τέλεσι της Θείας λειτουργία κ.λ.π.

Την γνήσια Ιερά Παράδοσι διαφύλαξε μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία. Διότι οι μεν Προτεστάντες απέρριψαν εντελώς την Ιερά Παράδοσι, οι δε Παπικοί ("Καθολικοί") πρόσθεσαν πολλά νέα δόγματα, τα οποία είναι ξένα προς την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοσι (Filioque, αλάθητο του πάπα, καθαρτήριο πύρ κ.α.).

Από το βιβλίο του Π. Επιφανίου Χατζηγιάγκου

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ

Εκδ. Κυπρής Χ.κ. Σια Ο.Ε.

Επιλογή: Κατερίνα Ανδρέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.