Ετικέτες

16.12.19

Συνείδησις και διάκρισις

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημητριος του ροστώφ 
Για να δεις τα υλικά πράγματα πρέπει να είναι υγιείς οι σωματικοί οφθαλμοί σου. Για να γνωρίσεις τα νοερά πράγματα, πρέπει να είναι υγιείς οι οφθαλμοί της ψυχής σου, να έχεις δηλαδή φωτισμένη συνείδησι και διάκρισι.
Μόνο μ΄αυτή τη προϋπόθεση θα εφαρμόσεις σωστά τις εντολές του Θεού "και ουκ εκκλινείς απ΄αυτών εις δεξιά ουδέ είς αριστερά, ίνα συνής εν πάσι οις εάν πράσσης". (Ιησ.Ναυή 1-7). Διάκρισις είναι η ικανότητα της ψυχής να διακρίνη αλάθητα σε κάθε περίπτωση το καλό από το κακό, το θείο θέλημα από τη δαιμονική απάτη. Με τη διάκρισι θα γνωρίσεις τότε και πως πρέπει να πολεμάς τα πάθη, πότε να υποχωρείς, πως να αντιμετωπίζεις νικηφόρα τις πανουργίες των δαιμόνων, πότε οι λογισμοί σου προέρχονται από τον Θεό και πότε από τους δαίμονες. Αυτή η νοερή αίσθηση την αποκτούν μόνο όσοι έχουν καθαρή καρδιά και καθαρό σώμα, αμόλυντη συνείδησι και αμόλυντες αισθήσεις.
Η συνείδησίς σου  είναι η φωνή και ο έλεγχος του φύλακος αγγέλου, που σου έστειλε ο Θεός στο Άγιο Βάπτισμα. Και λέει η φωνή του φύλακος αγγέλου, γιατί δεν τολμώ να πω ότι συνείδησις είναι η ίδια η φωνή του Αγίου Πνεύματος μέσα σου. Η συνείδησίς σου θα
 φωτισθή και η διάκρισίς σου θα καλλιεργηθεί και θ΄αναπτυχθεί μόνο με τον αγώνα για την απαλλαγή από τα πάθη. Όσο καθαρίζεσαι από τον ρύπο των παθών, τόσο η συνείδησίς σου θα φωτίζεται, και όσο φωτίζεται η συνείδησίς, τόσο θα τελειοποιείται η διάκρισις, τόσο πιο αποτελεσματικός και καρποφόρος θα γίνεται ο αγώνας σου κατά των παθών. Για να κατορθώσεις όμως αυτά, γύμνασε το νού σου από το δικό σου θέλημα και τη δική σου γνώμη και κατάφευγε στον Κύριο για να σου δίνει τις λύσεις σε κάθε περίσταση, όπως κατέφευγε ο προφήτης ικετεύοντας: " Γνώρισον μοι, Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι...Δίδαξόν με του ποιείν το θέλημά σου, ότι συ ει ο Θεός μου" (Ψαλμ.142-8,10). Η φωνή της συνειδησεως είναι η φωνή των αγίων, τη φωνή της Εκκλησίας και τη φωνή του πνευματικού σου.
Ο Θεός εδωσε στον άνθρωπο τον νού και τον ώρισε βασιλιά και επίσκοπο των παθών και των επιθυμιών, για να επιβάλλεται σ΄αυτό με σύνεσι και διάκρισι. Γι αυτό υπάκουε πάντα στον έλλογο νου και όχι στα άλογα σαρκικά πάθη. Αν δεν υπακούς στον νου είσαι τυφλός. Τυφλή είναι και η σάρκα. "Τυφλός δε τυφλόν εαν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται" (Ματθ.15-14).
Αν θέλης εσωτερική γαλήνη και ψυχική υγεία στη γη, αν θέλης και την αιώνια μακαριότητα στον ουρανό, τότε κυβέρνησε τα πάθη σου, κάνοντας υπακοή στη φωνή της συνειδήσεως σου, Αν σε κυβερνούν τα πάθη, δεν θ΄απολαύσης παρά βάρος, πικρία έλεγχο της συνειδήσεως στη ζωή αυτή, και αιώνια κόλασι στην άλλη.
Ασχολήσου με τα έργα του Θεού, με την καλλιέργεια της ψυχής σου, με την απόκτησι των αρετών, που θα σου χαρίσουν τα άφθαρτα αγαθά. Η σάρκα γρήγορα θα φθαρή , η επιθυμία θα μαραθή,μόνο η ψυχή θα ζήσει αιώνια.

Αγίου Δημητρίου του Ροστώφ 
"Πνευματικό Αλφάβητο" 
 Ι.Μ.Παρακλήτου
Επιλογή: Κατερίνα Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.