Ετικέτες

9.12.19

Περί της πίστης στον Χριστό ως Θείου δώρου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟς ΝΕΚΤΑΡΙΟς
Η πίστη είναι θείο χάρισμα. Ο θείος Χρυσόστομος λέει:
"Δεν είναι δικά σου τα κατορθώματα αυτά, αλλά της χάρης του Θεού, και αν ακόμη μιλήσεις για την πίστη, κι αυτή από τη κλήση του Θεού προήλθε".
Και συνεχίζει αμέσως:

" Ούτε η πίστη προέρχεται από μάς, αν δεν μας κάλεσε, πως θα μπορέσουμε να πιστέψουμε;" Και αμέσως " Μη νομίζουμε ότι είναι τίποτα δικό μας, αλλά περισσότερο του Θεού, άκου και τον Παύλο που λέει:" Και αυτό το δώρο(η πίστη) δεν είναι από εμάς, αλλά του Θεού".
Και σε άλλη ομιλία του λέει ο Χρυσόστομος: "Ποιο δώρο μου έφερε ερχόμενος ο Χριστός;Ήρθε και μου έφερε δώρο το Αίμα Του, ήρθε και μου έφερε δώρο το σώμα Του. Και τη δώρο πήρε από μένα; Την πίστη! Και ποιος μου έδωσε τη χάρη αυτή;Πίστεψα μεν εγώ, αλλά εκείνος μου χάρισε την πίστη". Και στη συνέχεια παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του Παύλου:" Δεν είπε ότι από μόνος του έγινε πιστός, αλλά ότι πίστεψε επειδή ελεήθηκε. Γιατί δεν πρέπει να νομίζεται ότι μόνο η αποστολή, το κήρυγμα και η διδασκαλία είναι δωρεές του Θεού. Και το γεγονός ότι πίστεψα προήλθε από το έλεος Εκείνου. Γιατί δεν αξιώθηκα να πιστέψω επειδή είμουν άξιος, αλλά μόνο διότι ελέηθηκα. Και το έλεος δεν προέρχεται από την αξία του καθενός, αλλά από τη χάρη".
Την ίδια γνώμη εκφράζει και ο Θεοφύλακτος:"Και η πίστη δεν είναι δικό μας κατόρθωμα. Αλλά αφού κληθήκατε από τον Θεό, υπακούσατε και πιστέψατε. Ώστε και η πίστη εξαρχής δίνεται από τον Θεό. Διότι αν Εκείνος δεν σας καλούσε, ούτε κι εσείς θα πιστεύατε". Και αμέσως:"Το ότι πιστέψαμε συνέβη εξαιτίας της μεγάλης δύναμης και ενέργειας του Θεού". Κι ακόμη:" Αρχηγός και τελειωτής της πίστης μας είναι ο Χριστός, αφού αυτός έθεσε εξαρχής μέσα μας την πίστη". Ο θείος Χρυσόστομος, διακρίνοντας και τη δική μας συμβολή στην πίστη ως δώρου Θεού, λέει: Το ότι πιστέψαμε στην αρχή είναι αποτέλεσμα της δικής μας ευγνωμοσύνης. Όπως και το ότι, εφόσον κληθήκαμε, υπακούσαμε. Μετά όμως την απόκτηση της πίστης, εκζητούμε τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, ώστε αυτή να μένει συνεχώς μέσα μας, ακλόνητη και απερίσπαστη".
Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
"Το γνώθι σ΄αυτόν"
Εκδ."Αθως" 
Επιλογή: Κατερίνα Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.