Ετικέτες

6.5.23

7 Μαΐου: Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου Β΄






Η εμφάνιση αυτή του Τιμίου Σταυρού ήταν η δεύτερη και έγινε στις 7 Μαΐου του 346 μ.Χ., κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη (δηλαδή περίπου 9:00), όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων. Βασιλιάς τότε ήταν ο Κωνστάντιος Β΄, υιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου (που συγκυβερνούσε με τα αδέρφια του Κώνστα και Κωνσταντίνο Β) και Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Επωφελούμενος της περιστάσεως ο Άγιος Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον ιερό κληρο, συγκάλεσε το πλήθος των παρισταμένων Χριστιανών στο ναό και δοξολόγησαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου. 



Περί του σημείου του Τιμίου Σταυρού που φανερώθηκε υπεράνω του Γολγοθά μαρτυρούν, πλην του Αγίου Κυρίλλου και ο Άγιος Αμβρόσιος (397 μ.Χ.), το Πασχάλιον Χρονικόν και άλλοι Βυζαντινοί χρονογράφοι.


Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα» την παραμονή της μάχης κατά του Μαξεντίου στις 27 Οκτωβρίου του 312μ.Χ. 



Άλλοι Άγιοι που τιμώνται την 7η Μαΐου

Την ίδια ημέρα τιμώνται πολλοί άλλοι Άγιοι στοιχεία της βιογραφίας των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ.



1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.