Ετικέτες

30.6.20

Νεκτάριος Δαπέργολας, Σχόλιο στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Σχόλιο προς πολλούς αποδέκτες...: Εφόσον δεν υπάρχει φόβος Θεού - φόβος Υιού του Θεού, αλλά υπάρχει φόβος ιού, είμαστε καταδικασμένοι να μάθουμε για τον φόβο της πείνας και της οικονομικής καταστροφής, αλλά και τον φόβο του Τούρκου ή τον φόβο κάποιας νέας φυσικής καταστροφής (σεισμού, φωτιάς, πλημμύρας κτλ.)...




Νεκτ. Δαπέργολας, Ιστορικός, MSc
Άκρως ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση που εξέδωσε προ τεσσάρων ημερών το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας και όπου, αφού προηγούνται πάλι μερικά κιλά στάχτης στα μάτια (όπως και στην προ 3-4 εβδομάδων επιστολή προς τις τοπικές Εκκλησίες) με βαρύγδουπες δήθεν διαβεβαιώσεις για το πόσο σοβαρά και αδιαπραγμάτευτα αντιμετωπίζεται το ζήτημα, στην τρίτη και τελευταία παράγραφο φτάνουμε και στην ουσία: εκεί πλέον δικαιώνονται εμμέσως πλην σαφώς οι… παρεκκλίσεις (για να το θέσω κομψά) που είδαμε στους ορθόδοξους ναούς της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής (με τις μάσκες των ιερέων, τα κουταλάκια μιας χρήσεως ή και την πλήρη απαγόρευση προσέλευσης των πιστών στο Μυστήριο), με άλλοθι τα «ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα». 



Η ανακοίνωση, ως γνωστόν, προκάλεσε άμεσες δηλώσεις εγκωμίων και ευγνωμοσύνης εκ μέρους του εριτίμου κ. Ελπιδοφόρου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και νέα προχτεσινή πατριαρχική ανακοίνωση, που κάποιοι μας είπαν ότι δήθεν «άδειασε» τον Αμερικής, στην πραγματικότητα όμως απλώς επανεπιβεβαίωσε τα αναγραφόμενα στην προηγούμενη προς εμπέδωσιν (όσο για τα περί «αδειάσματος», σε μία συνολική φάση όπου κάποιοι εμφανώς μας κοροϊδεύουν με συμπαιγνίες που στην καλύτερη των περιπτώσεων θυμίζουν το γνωστό κόλπο με «τον καλό και τον κακό μπάτσο», αυτά τα ακούμε βερεσέ). Και ασφαλώς θυμίζω ότι λίγες μέρες πριν, είχαμε μία ακόμη εκ Φαναρίου ανακοίνωση όπου προτεινόταν, λέει, στους πιστούς να φορούν μάσκες και να μην φιλούν τις εικόνες και τα χέρια των ιερέων, αλλά να απευθύνουν χαιρετισμό με υπόκλιση. 

Εμείς όμως σάς απαντούμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπακούσουμε σε τίποτε από αυτά. Όπως δεν θα υπακούσουμε σε όποιον ακόμη φρικώδη αποδομητικό νεωτερισμό σκοπεύετε να εισαγάγετε (κι εσείς και οι εν Ελλάδι θερμοί συνοδοιπόροι σας), μαζί με την καινούργια σας ψευδή εκκλησιολογία και το μεταπατερικό σας βλάσφημο σάρωμα και ξεχαρβάλωμα δογμάτων, ιερών κανόνων κι εκκλησιαστικών παραδόσεων. Υποκλίσεις λοιπόν να πάτε να κάνετε εσείς και να μοιράζετε αεροστεγώς συσκευασμένα αντίδωρα ή να φοράτε μάσκες και γάντια την ώρα που κρατάτε το Άγιο Ποτήριο. 

Και στο θέμα της Θείας Κοινωνίας, που ήδη από καιρό κάποιοι γνωρίζουμε καλά ότι αποτελεί de profundis πόθο σας να το ανοίξετε με την πρώτη ευκαιρία (καθότι και οι λεκτικές σας διαβεβαιώσεις είναι αμφίσημες - όσο κι αν χρυσώνετε το χάπι - αλλά και οι μασκοφορεμένοι ιερείς με τα πλαστικά κουταλάκια ήδη αποτελούν πρόδρομο και είδος τετελεσμένου) επίσης βεβαίως να το ξέρετε πως δεν πρόκειται να υπακούσουμε. Δεν θα υπακούσουμε, ακόμη κι αν έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να ταξιδεύουμε μισή μέρα για να βρούμε εκκλησία (όπως είναι πολύ πιθανό δυστυχώς να το ζήσουμε στο εγγύς μέλλον και αυτό). Δεν θα υπακούσουμε, γνωρίζοντας ότι υπακοή στους στρεβλωτές και βεβηλωτές της πίστης μας δεν υπάρχει. Γνωρίζοντας επίσης ότι όσα ζούμε στους άθλιους αυτούς καιρούς των κλειδωμένων/αποστειρωμένων ναών και όσες αλλαγές προωθείτε με αφορμή την απάτη της δήθεν πανδημίας, δεν έχουν καμία σχέση με πραγματικές πνευματικές ανάγκες, αλλά είναι υποκινούμενες και εγκάθετες αθλιότητες από τις αντίχριστες κοσμικές εξουσίες με τις οποίες βρίσκεστε σε τόσο στενό συσχετισμό και εναγκαλισμό. Και γνωρίζοντας ακόμη ότι η 90χρονη αγράμματη γιαγιούλα που θα έβλεπε με αποτροπιασμό το θέαμα διανομής κουταλιών (ή κάποιας μελλοντικής…εμβαπτισμένης όστιας), που ασπάζεται με γνήσια ευσεβή λατρεία την εικόνα της Παναγιάς ή που φιλά με σεβασμό κι ευλάβεια το χέρι εκείνο, μέσω του οποίου μόλις έχει διενεργήσει η Θεία Χάρη το Ύψιστο και πλέον Απερινόητο Μυστήριο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, αυτή λοιπόν η αγράμματη γιαγιούλα γνωρίζει χιλιάδες φορές περισσότερη Θεολογία από σας. 

Πάρτε συνεπώς τις εντολές σας και τις οδηγίες σας και τις ύπουλες πρακτικές σας και όλες μαζί τις αποτρόπαιες πλάνες σας και κρατήστε τις για τους νανουρισμένους τυφλο-υπακοούληδες που ακόμη σας θεωρούν αυθεντικούς ποιμένες και φρίττουν δήθεν σοκαρισμένοι, όποτε βρίσκεται κανείς να σας αντιτάξει δημοσίως τα αυτονόητα. 

Αυτά λοιπόν αλλού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.