Ετικέτες

14.8.20

Δεκαπενταύγουστος 2020 – Με μάσκες και χωρίς λιτανείες τιμούμε την Κοίμηση της Θεοτόκου – Οι εορτασμοί μέσα από τα 4 ΦΕΚ

Μετά τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Εβδομάδας των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, που βρήκαν τους πιστούς κατ’ οίκον με τις εκκλησίες κλειστές, διαφορετικός είναι φέτος και ο εορτασμός της μεγάλης θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αύριο, όπου υπάρχει ελληνισμός τιμάται η Παναγία με μάσκες και χωρίς περιφορές του Επιταφίου και λιτανεύσεις των ιερών εικόνων.

Τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν σε αντίστοιχα Φύλλα της Εφημερίδας της κυβερνήσεως καθορίζουν το πλαίσιο, και τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία θα εορτασθεί το Πάσχα του Καλοκαιριού.

Έτσι σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου και παρατάθηκε χρονικά με νέο ΦΕΚ στις 8 Ιουλίου, οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκα εντός των ναών, να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρου μεταξύ τους, ενώ ο επιτρεπόμενος πιστών ανά εκκλησα διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ.

Για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100. Πχ σ’ έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σ’ έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Τα μέτρα αυτά ισχύον επίσης για τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας.

Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί ισχύουν έως 21 Αυγούστου.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας.

Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι

θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών 1(και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Μία ημέρα αργότερα, στις 9 Αυγούστου με ένα τέταρτο κατά σειρά ΦΕΚ αποφασίζεται η αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, που έχει ισχύ έως τις 31 Αυγούστου αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την απόφαση επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΕΚ

 

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΦΕΚ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ

ΦΕΚ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΦΕΚ (άρθρο 2) ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

ΦΕΚ (άρθρα 1 και 2) ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΙΤΑΝΕΙΩΝ


https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.