Ετικέτες

28.8.20

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής τιμάται στη γενέτειρά του


Σχόλιο: Ο Άγιος κοιμήθηκε στις 15/8 σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο ή σαν σήμερα στις 28/8 σύμφωνα με το νέο εορτολόγιο.

Στις Λεύκες, το γραφικό χωριό της Πάρου όπου γεννήθηκε ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, τιμάται η μνήμη του για πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξή του.

 

Χθες ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας έξω από τον ναό της Αγίας Τριάδος.

Δείτε τα πλάνα που παραχώρησε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο Αποστόλης Παντελαίος

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης (Λεύκες Πάρου, 2 Νοεμβρίου 1898 – Άγιο Όρος, 15 Αυγούστου 1959) κατά κόσμον Φραγκίσκος Κόττης.

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήγγειλε στις 20 Οκτωβρίου 2019 ευρισκόμενος στις Καρυές του Αγίου Όρους ότι επίκειται η επίσημη αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιωσήφ στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.  Την επόμενη ημέρα και επισκεπτόμενος την Μονή Βατοπαιδίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης φανερά συγκινημένος προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Γέροντος όταν ο Ηγούμενος Εφραίμ τον ενημέρωσε ότι φυλάσσονται στο ιερό της Μονής.

Την  Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως αυτή είχε προαναγγελθεί δια στόματος Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 20 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 10/3/2020.

Η ζωή και η πλούσια πνευματική παρακαταθήκη που άφησε μεγάλος αυτός ασκητής του Αγίου Όρους παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο : «Γέροντας Ιωσήφ, ο Ησυχαστής».

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ασκητικοί του αγώνες στα πιο ερημικά μέρη του Αγίου Όρους. Η ζωή του Γέροντα Ιωσήφ δραματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, από τον Χολυγουντιανό ηθοποιό Jonathan Jackson (βραβευμένο με 5 EMMY). Είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την κρυμμένη ασκητική ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό περιέχει σκηνές από τα παιδικά του χρόνια στο νησί της Πάρου, τη μετάβαση του στην Αθήνα και τις δραστηριότητές του εκεί  αλλά και την ζωή του στο Άγιον Όρος.

Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι το ντοκιμαντέρ αυτό βοήθησε πολύ κόσμο να αντιληφθεί τη ζωή ενός Οσίου Γέροντα που με την άσκηση, την υπακοή και την προσευχή ενέμπνευσε μοναχούς και λαό

Την ευθύνη για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ και την επιμέλειά του έχει η ΙΜΜ Βατοπαιδίου.


     


https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.