Ετικέτες

28.8.20

Κρίσιμες εκλογές στο Μαυροβούνιο: Εκκλήσεις της Εκκλησίας για μαζική προσφυγή στις κάλπες – Για «Ευρώπη ή Θεοκρατία» μιλά ο Τζουγκάνοβιτς

Κρίσιμες εκλογές στο Μαυροβούνιο: Εκκλήσεις της Εκκλησίας για μαζική προσφυγή στις κάλπες – Για «Ευρώπη ή Θεοκρατία» μιλά ο Τζουγκάνοβιτς

 Στις κάλπες οδηγούνται στην Κυριακή περίπου 500.000 Μαυροβούνιοι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση μετά από μία εκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από ταραχές και διώξεις εναντίον της Ορθοδοξίας: συλλήψεις Ιερέων και προσαγωγές σε δίκη, κατεδαφίσεις κτηρίων σε μονές, και κατηγορίες εναντίον της Εκκλησίας συνθέτουν το σκηνικό στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η κρίση ξεκίνησε με την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περνά στον έλεγχο του κράτους η περιουσία αιώνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ακολούθησαν ειρηνικές πορείες σε όλη τη χώρα με τον εκατοντάδες πιστούς να φωνάζουν το σύνθημα «δεν δίνουμε τα Ιερά μας» ενώ ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ο οποίος εν τη γενέσει του σταμάτησε με πρόσχημα την πανδημία.
Οι διώξεις εναντίον της Ορθοδοξίας συνεχίστηκαν από τις αρχές με συλλήψεις Ιερέων και πιστών. Στο τμήμα οδηγήθηκε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, ενώ ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος συνελήφθη και η δίκη του μετά από δύο αναβολές, έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής του Μαυροβουνίου από το 1991, αλλά πλέον η δημοτικότητά του έχει πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ο Τζουγκάνοβιτς χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ως την πιο σημαντική στην σύντομη ιστορία της χώρας και κατά την τελευταία ομιλία του έθεσε τον λαό του προ ενός διλήμματος που αποτελεί σαφή επίθεση εναντίον την Εκκλησίας: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σηματοδοτήσει αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θα γίνει ένα θεοκρατικό κράτος» είπε

«Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ηθικό καθήκον»

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές στο Μαυροβούνιο, που είναι προγραμματισμένες για την επόμενη Κυριακή, κι ενώ συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του καλεί τους κατοίκους του Μαυροβουνίου να πάνε στις κάλπες όσο το δυνατόν πιο μαζικά για να υπερασπιστούν τα ιερά.
«Σε ηλικία 82 ετών, πηγαίνω στις κοινοβουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά τώρα, στις 30 Αυγούστου, και καλώ όλους τους Μαυροβούνιους, όλους τους κατοίκους του Μαυροβουνίου να ψηφίσουν υπέρ της υπεράσπισης των Ιερών μας, που δέχονται επίθεση σήμερα από εκείνους που αγνοούν ποιο είναι το Ιερό και σωστό», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

«Την Κυριακή πηγαίνουμε όλοι στις εκλογές για την υπεράσπιση των Ιερών μας», είπε μεταξύ άλλων.

Αλλά και ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του καλεί τους σειρά πολίτες να πάνε στις κάλπες την Κυριακή προκειμένου να ψηφίσουν όσους αντιτάχθηκαν στην ανομία και τη βία της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι έντιμος» υπογράμμισε λίγο αργότερο και υπενθύμισε ότι κάθε εξουσία που άσκησε διώξεις εναντίον της Εκκλησίας διαλύθηκε, όπως για παράδειγμα η ισχυρή ΕΣΣΔ.

«Εάν το Μαυροβούνιο σκοπεύει να επιβιώσει, θα πρέπει να επιτρέπει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. Και δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να είμαστε ίσοι στην πολιτεία μας όπως και οι άλλες θρησκείες. Πρέπει να αγωνιστούμε για να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι» υπογράμμισε

Ο επίσκοπος Ιωαννίκιος είπε ότι η ψήφος αυτή είναι μια ηθική και πανέμορφη πράξη καταπολέμησης του κακού και ότι είναι καθήκον μας να απομακρύνουμε όσους θέτουν σε κίνδυνο τη θρησκευτική ελευθερία και καταπατούν τα βασικά δικαιώματα


https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.