Ετικέτες

16.9.20

Επιστροφή στο σχολείο: πώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το COVID

 Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια εμμονική αγιοποίηση της μάσκας. Γενικά πρόκειται για ένα μέτρο που οι άλλες χώρες λίγο ή πολύ αποφεύγουν



(Reuters) - Τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν ξανά καθώς τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι κυβερνήσεις επιμένουν στους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη μετά από μήνες διαδικτυακής μάθησης εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
Οι χώρες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης στα σχολεία, όπως περιγράφεται παρακάτω:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν εκ νέου στην Αγγλία την 1η Ιουνίου, ξεκινώντας με βάση ηλικιακές ομάδες. Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 15 έως 18 επέστρεψαν στις 15 Ιουνίου. Όλες οι τάξεις επιστρέφουν με πλήρες ωράριο για τη νέα σχολική χρονιά αυτήν την εβδομάδα. Τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου.

Μια πρόσφατη έρευνα για τα περισσότερα αγγλικά σχολεία δείχνει ότι το 96% των σχολείων χωρίζει τις τάξεις σε μικρές ομάδες ή «φυσαλίδες», με κάθε ομάδα να διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τις άλλες ομάδες για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης. Η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να αλλάξει τις ώρες των διαλειμμάτων και να διαφοροποιήσει τις ώρες έναρξης του ωραρίου, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Εκπαιδευτικών.

Οι κανόνες σχετικά με τις μάσκες προσώπου και τον άλλο προστατευτικό εξοπλισμό διαφέρουν: οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου μόνο σε κοινόχρηστους χώρους εάν επιβληθούν “lockdown” στις περιοχές τους. Στη Σκωτία, θα είναι υποχρεωτικές όταν μετακινούνται στον χώρο του σχολείου. 

ΓΑΛΛΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου

Οι μαθητές ηλικίας άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων. Τα σχολεία πρέπει να περιορίσουν τον συγχρωτισμό μαθητών διαφόρων τάξεων και να εξαερίσουν και να απολυμάνουν τις αίθουσες.

Η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική, αν και τα σχολεία μπορούν να προσαρμοστούν σε μια αύξηση των τοπικών μολύνσεων από κοροναϊό, για παράδειγμα, περιορίζοντας την παρακολούθηση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σε περίπτωση μεγάλης περιφερειακής επιδημίας, τα σχολεία μπορούν να κλείσουν προσωρινά.

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Τα δημοτικά σχολεία μπορούν να χωρίσουν τάξεις σε ομάδες 8 έως 15 μαθητών που εναλλάσσονται μεταξύ μισών ημερών στην τάξη και μισών σε εξ αποστάσεως μάθηση. Στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι οι μαθητές φοιτούν στο σχολείο τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με πλήρες ωράριο από τις αρχές Αυγούστου. Στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια τα παιδιά και οι δάσκαλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται στα θρανία τους. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απέρριψε την πρόταση οι μεγαλύτεροι μαθητές να φορούν μάσκες στα μαθήματα μετά από επικριτική επέμβαση από γονείς και γιατρούς.

Οι διάφορες τάξεις πρέπει να διατηρούνται σε διαφορετικά μέρη του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο, αν και κάποιοι πιέζουν για περισσότερη προστασία για τους ίδιους.Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζονται σε ειδικές περιστάσεις.



ΕΛΛΑΔΑ

Οι ελληνικές αρχές παρέτειναν το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα έως τις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω της αύξησης των μολύνσεων COVID-19.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες στην τάξη και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, έχοντας παραλάβει ο καθένας μια υφασμάτινη μάσκα.



ΙΤΑΛΙΑ

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα ελαχιστοποίησης της λοιμώδους μετάδοσης ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Για να ευνοηθεί η κοινωνική απόσταση, οι χρόνοι εισόδου θα είναι ελαφρώς κλιμακωτοί και θα εγκατασταθούν καινούργια μονά θρανία τις επόμενες εβδομάδες. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όσους φτάνουν και φεύγουν από το σχολείο, αλλά μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εάν υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των θρανίων.

Ορισμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολυπληθέστερες τάξεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικής διδασκαλίας για να αποτρέψουν τον συνωστισμό. Η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει περισσότερους πόρους για την αύξηση των δημόσιων μεταφορών, ώστε να επιτευχθεί ασφαλής στα σχολεία.

Εάν ένας μαθητής ή ένας δάσκαλος έχει μολυνθεί, εναπόκειται στους διευθυντές και τις αρχές υγείας να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν ολόκληρα τα σχολεία, μεμονωμένες τάξεις, ή θα επιβάλουν καραντίνα σε εκείνους όσους εμπλέκονται άμεσα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τα ολλανδικά δημοτικά και γυμνάσια άρχισαν να ανοίγουν ξανά σταδιακά τον Αύγουστο, όπως συνήθως.

Τα μαθήματα δημοτικού και γυμνασίου διεξάγονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου. Μερικοί δάσκαλοι ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στη δουλειά και ορισμένα σχολεία εισήγαγαν τις δικές τους απαιτήσεις για μάσκα.

Εάν ένας μαθητής έχει μολυνθεί, όλοι στην οικογένειά του πρέπει να μείνουν στο σπίτι για 10 ημέρες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν σε τεστ. Οι μικρότεροι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο και την παιδική μέριμνα ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου.

Τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου και το σχολικό ωράριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

Η διαδικτυακή μάθηση δεν είναι πλέον επιλογή. Οι μαθητές της ίδια τάξης μένουν μεταξύ τους και δεν συγχρωτίζονται στο σχολείο με μέλη άλλων τάξεων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάθε τάξη έχει μια διαφορετική περιοχή της αυλής. Οι ώρες διάλειμμα είναι επίσης κλιμακωτές. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν σε τεστ. Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μπορούν να παρευρεθούν ακόμη και αν έχουν συνάχι. αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου

Οι μάσκες προσώπου δεν είναι υποχρεωτικές στην τάξη. Οι διευθυντές αποφασίζουν για τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους και για το αν θα μεταβάλλουν τις ώρες των μαθημάτων. Τα αιτήματα ορισμένων σχολείων και δήμων για καθυστέρηση έναρξης του νέου σχολικού έτους έχουν απορριφθεί. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια σε πόλεις όπως η Βαρσοβία είναι συνωστισμένα και ορισμένοι εκπαιδευτικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης ακόμα και με τις κλιμακωτές ώρες.Οι οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (2.710$).

ΡΩΣΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ώρες και τα διαλείμματα στην τάξη θα κλιμακωθούν για να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός σε κοινόχρηστους χώρους. Θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται στο σχολείο. Οι μαθητές με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη θα απομονώνονται. Συνιστάται στα παιδιά να φορούν μάσκες αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Το προσωπικό αναμένεται να φορά μάσκες συνεχώς, εκτός εάν παραδίδει μάθημα ή στέκεται σε ασφαλή απόσταση από τους μαθητές.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν θα προσφέρεται ως εναλλακτική λύση.



ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν το ακαδημαϊκό έτος στις διάφορες περιφέρειες τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική, όπως και οι μάσκες προσώπου στην τάξη για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Η κοινωνική απόσταση πρέπει να τηρείται, εκτός από τα μέλη μιας «φυσαλίδας», δηλαδή μιας μικρής ομάδας παιδιών που πρέπει να απέχουν από τα μέλη άλλων “φυσαλίδων”. Οι θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Τα σουηδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας και καλωσόρισαν τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς να χειριστούν πιθανές εστίες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής κλεισίματος μεμονωμένων σχολείων.

Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση κατευθυντήριων γραμμών για την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένοι δήμοι άλλαξαν τα σχολικά ωράρια για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η διατήρηση των ανοιχτών σχολείων την άνοιξη δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των δύο χωρών. 




Το μεταφράσαμε από εδώ:


Αναδημοσίευση από: https://ethniki-paideia.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.