Ετικέτες

28.1.21

Τα «άγνωστα» χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντο και τα λόγια του που έγραψαν ιστορία!


Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ότι και να γράψει κανείς μοιάζει φτωχό και λίγο για να αποδώσει το μεγαλείο ψυχής, την πληθωρική του προσωπικότητα, τον χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας με το λαό που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μια ζωή. 

Συνάμα, κάτι σπανιότατο, τα αμέτρητα χαρίσματά του συνδυάζονταν με την καρδιά μικρού παιδιού που είχε, δεν κράταγε κακία ούτε στον μεγαλύτερο πολέμιό του. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην συγκινήθηκε την ημέρα της εκδημίας του.

Το πρωινό της εικοστής ογδόης Ιανουαρίου του 2008 ο κόσμος ξύπνησε φτωχότερος, έφυγε ένας πραγματικός ηγέτης- ο Χριστόδουλός μας. Τα τελευταία του λόγια ακόμα συγκλονίζουν στο άκουσμά τους και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, «Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει».
Δέκα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που «πέταξε» για τους ουρανούς.

Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες ο Ιεροκήρυκας αλλά και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου καταθέτει στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες ιστορικές στο πλευρό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Στο αφιερωματικό βίντεο παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από όλη τη ζωή του Μακαριστού, αλλά και αποσπάσματα από τις ομιλίες του και τα λόγια του που έμειναν αξέχαστα.

Δείτε το βίντεο:

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
Οπτικό Υλικό από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Κοντώση

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο π. Επιφάνιος από την ημέρα που εκκοιμήθη ο Μακαριστός Χριστόδουλος, έχει καταγράψει σε καλαίσθητους τόμους όλο το έργο του Μακαριστού, ενώ πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου το νέο βιβλίο του με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, 1974-1998».
Πρόκειται για τη Διπλωματική εργασία, που ο συγγραφέας εκπόνησε, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών του σπουδών, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και βαθμολογήθηκε με άριστα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
«Ο Χριστόδουλος κοπίασε επί 25 χρόνια για τα δίκαια της τοπικής Εκκλησίας και του λαού έως ότου γίνει Αρχιεπίσκοπος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο π. Επιφάνιος και συμπληρώνει για την ευαισθησία που είχε ο Μακαριστός για τα Εθνικά θέματα, «Είχε πάντα εθνικό αισθητήριο ο Χριστόδουλος γιατί είχε μέσα του τον πόνο της προσφυγιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.