Ετικέτες

24.4.21

Πίνακας καθισμάτων ψαλτηρίου (σε όρθρο, ώρες και εσπερινό) τη Μεγάλη Εβδομάδα


Σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε παρουσιάσει 2 πίνακες που πρακτικά καλύπτουν όλο το έτος πλην της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος (θυμηθείτε: 1ο πίνακα και 2ο πίνακα), στη συνέχεια παρουσιάσαμε τον πίνακα 3 (ή 4) για τη Μεγάλη Σαρακοστή και ήρθε πλέον η ώρα να αναρτήσουμε τον τελευταίο πίνακα 5 για τη Μ. Εβδομάδα. 

Όπως βλέπουμε το ψαλτήρι στιχολογείται πλέον άπαξ κυρίως στο μισό της Μ. Εβδομάδας και μετά παύει η στιχολογία του!





Συγκεκριμένα, το ψαλτήρι στιχολογείται άπαξ από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μ. Τετάρτη με μία εξαίρεση. Σημειώνουμε ότι 1η ημέρα της εβδομάδας θεωρείται η Κυριακή, η οποία εκκλησιαστικά ξεκινά από το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε τελείται η ακολουθία του εσπερινού και εκεί διαβάζεται το 1ο κάθισμα. 

Από τη Μ. Τετάρτη μέχρι και τη Μ. Παρασκευή παύει να στιχολογείται το ψαλτήρι. Ακολουθεί το Μ. Σάββατο που περιλαμβάνει την εξαίρεση: στον όρθρο κανονικά στιχολογείται το 17ο κάθισμα δηλ. ο ψαλμός 118, ο οποίος καλείται και άμωμος και έχει σχετιστεί στενά με τους κεκοιμημένους. Τί πιο λογικό, αφού το Μ. Σάββατο ο Κύριος είχε κατέβει στον Άδη για να ελευθερώσει και τους προ Χριστού κεκοιμημένους που πίστεψαν σε Αυτόν! Έτσι, συμπληρώνεται ο αριθμός των 20 ψαλμών από το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου (εσπερινός Κυριακής Βαΐων) μέχρι το Μ. Σάββατο.

Η στιχολογία του ψαλτηρίου επίσης παύει από το Μ. Σάββατο μέχρι το επόμενο Σάββατο, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Ξεκινά ξανά από το απόγευμα του Σαββάτου κατά τον εσπερινό της Κυριακής του Θωμά, οπότε διαβάζεται ο 1ος ψαλμός και ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος (μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου) που το ψαλτήρι στιχολογείται στις ακολουθίες σύμφωνα με τον πίνακα 2, που είχαμε δημοσιεύσει.

Σημείωση: Την Κυριακή των Βαΐων στη θέση του γ΄ καθίσματος ψάλλεται ο λεγόμενος Πολυέλαιος (που αποτελείται από στίχους συγκεκριμένων ψαλμών επιλεγμένων ανά περίσταση). Δεν θα μας απασχολήσουν οι λεπτομέρειες εδώ.

Επιμέλεια ανάρτησης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Βασική Πηγή: Σύστημα Τυπικού Πρωτοπρ. Κων/νου Παπαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.