Ετικέτες

15.7.21

Ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - ΒΙΝΤΕΟ και αναλυτικά οι αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Ιούλιο. Η ΔΙΣ συνήλθε από την Τρίτη 13 Ιουλίου έως και σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το θέμα των Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων κ. Σεραφείμ οι οποίοι και θα κληθούν σε απολογία στην επόμενη Συνεδρίαση της ΔΙΣ για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού που είχε αποφασίσει η Εκκλησία της Ελλάδος την περίοδο του Πάσχα.

Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία, συζητήθηκε η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη, ο οποίος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα:

Μετά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης δημοσιεύτηκε ένα ανακοινωθέν και ένα Δελτίο Τύπου με τα οποία η ΔΙΣ ενημέρωνε τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το θέμα του εμβολιασμού και το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας ενώ στη συνέχεια κατά τη δεύτερη δηλαδή ημέρα συνεδρίασης δεν εκδόθηκε κάποιο ανακοινωθέν κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Για τους εμβολιασμούς:

Η πρώτη μέρα είχε στο επίκεντρο κυρίως τον εμβολιασμό και το σχέδιο της Πολιτείας «ελευθερία» για τον οποίο και προσήλθαν στο κτήριο της Ιεράς Συνόδου ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για να ενημερώσουν τους Ιεράρχες. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες τόνισαν ότι «Η Εκκλησία και η Πολιτεία είναι συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας».

Ο υπουργός ζήτησε από την Εκκλησία να προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης των πιστών στο θέμα του εμβολιασμού και για το λόγο αυτό Η ΔΙΣ αποφάσισε να εκδώσει Εγκύκλιο για τον εμβολιασμό που θα μοιραστεί στους πιστούς ενώ παράλληλα στάλθηκαν ερωτήσεις στον κ. Τσιόδρα ο οποίος θα τις απαντήσει με απλό τρόπο για να μοιραστεί στους πιστούς που είναι προβληματισμένοι και έχουν αμφιβολίες.

Το ανακοινωθέν της πρώτης ημέρας ανέφερε για τους εμβολιασμούς:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

Ακόμα η ΔΙΣ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την επιμόρφωση των Ιερέων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021. Η ΔΙΣ τονίζει στο Δελτίο Τύπου ότι παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά της τα οποία διατυπώθηκαν με Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως.

«Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη» αναφέρει το Δελτίο Τύπου. 

Κατά την Συνέντευξη Τύπου ο δημοσιογράφος του Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) κ. Δημήτριος Στρουμπάκος ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα  αν είναι αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες  για να λάβει την απάντηση «Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες ανάμεσα σε αυτές είναι και Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται στο Νομοσχέδιο το ΣΜΥΚ στη Βελλά θα παραμείνει εκεί όπως ήταν αρχικά και αναμένουμε ακόμα τη διαβούλευση».

Παρακολουθήστε την ερώτηση και την απάντηση στο 12:10 του βίντεο:

Θυμίζουμε τις 14 τροποποιήσεις που ζητά η Ιερά Σύνοδος με το Υπόμνημα: 

Στην Επιστολή, την οποία υπογράφει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», να τεθεί ο τίτλος ΠΡΟΤΥΠΑ σε όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, να εξαιρεθεί αυτό της Ξάνθης από τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών για εθνικούς λόγους, ενώ τέλος προτείνει η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα.

Αναλυτικότερα:    

1) Θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία το συγχωνευόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης καθώς η μέχρι τώρα λειτουργία του έχει αποδείξει την προσφορά του, εξυπηρετείται η ορθή χωροθέτηση των Ακαδημιών, επιβάλλεται όμως και για προφανής εθνικούς λόγους. Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του Προγράμματος αυτού κανένα λόγο δεν συνιστά, κατά τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2) Να κατοχυρωθούν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων των Προγραμμάτων «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι σήμερα.

3) Να διασφαλισθούν πλήρως τα δικαιώματα των μελών του διδακτικού προσωπικού και των υπολοίπων εργαζομένων, τόσο σε Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία που τυχόν συγχωνευθεί με άλλη, όσο και στα δευτερεύοντα Προγράμματα Σπουδών εφόσον αυτά καταργηθούν.

4) Εφόσον οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες παραμείνουν μόνο με ένα Πρόγραμμα Σπουδών, η Ελληνική Πολιτεία να παράσχει εγγυήσεις να παράσχει εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση τους, λόγω συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας (Μπολόνια 1999).

5) Να τεθεί ο τίτλος «ΠΡΟΤΥΠΑ» στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, ως δηλωτικός της ουσιαστικής αναβαθμίσεως τους.

6) Να εξαιρεθεί το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην πρόβλεψη του του άρθρου 4 παρ. 4 περί εξαιρέσεως από τον ελάχιστο αριθμό φοιτώντων μαθητών, για λόγους πρώτιστα εθνικούς, όσο και ποιμαντικούς.

7) Στην περίπτωση 5.στ) του άρθρου 8, όπως και στην περίπτωση 5.ε) του άρθρου 18, προτείνεται, αντί του όρου «εγκόλπωση», ο όρος αποδοχή.

8) Στην παρ.1 του άρθρου 19, να απαλειφθεί το β’ εδάφιο που προβλέπει δυνατότητα για την κάλυψη αναγκών των Προτύπων Εκκλησιαστικών Σχολείων από τις επιχώριες Ιερέας Μητροπόλεις. Οι διοικητικές και λειτουργικές και λοιπές ανάγκες των Ε.Σ. να καλύπτονται σύμφωνα με τα ισχύοντα και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της της Δημόσιας Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

9) Στο άρθρο 30, επειδή η παράγραφος 3 δεν είναι δυνατόν να παραγραφεί, να επαναδιατυπωθεί, ώστε να μην φαίνεται αντίφαση ως προς τα προηγούμενα, αλλά και συγχρόνως να μην δημιουργούνται νομικά ζητήματα.

10) Στην παρ. 3 του άρθρου 33 προτείνεται η κάλυψη των εξόδων μετακινήσεως, διαμονής και σιτίσεως των εκπαιδευομένων και διδασκόντων να γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία θα εκπαιδεύονται πρακτικά οι Ιεροσπουδαστές (ιερατική μαθητεία) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μην επιβαρυνθούν μόνο συγκεκριμένες Ιερές Μητροπόλεις και να διαμοιρασθούν τα έξοδα.

11) Στο άρθρο 37, παρ. 1, ως δεύτερο εξεταζόμενο μάθημα των γραπτών εξετάσεων να ορισθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, αντί της «Θεολογίας» όπως αναφέρεται τώρα.

12) Στο άρθρο 45, ένα μέλος της Τριμελούς Εφορείας Λειτουργίας των Σ.Μ.Υ.Κ. να ορίζεται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

13) Στο άρθρο 48, παρ. 1, να αναφέρεται ρητά ότι οι ανάγκες σιτίσεως και διαμονής των Ιεροσπουδαστών των Σ.Μ.Υ.Κ. βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πλην της Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

14) Ως προς τον τόπο λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. (πλην της Ριζαρείου και της Κρήτης), η οποία στο Σχέδιο Νόμου έχει προορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, η Ιερά Σύνοδος προτείνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ευρίσκεται στο κέντρο της Βορείου Ελλάδος και θα εξυπηρετήσει όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής.

Διαβάστε περισσότερα – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Η Επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς την Υπουργό Παιδείας με τις 14 τροποποιήσεις που ζητά για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

To Ανακοινωθέν για το θέμα των εμβολιασμών ανέφερε:

Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες υποδέχθηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και την υποδοχή, δήλωσε ότι ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους, να εμβολιασθούν για να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας, με την οποία είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία.

Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις.  Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

Μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία Της και απεφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά – Συνάντηση Κικίλια και Τσιόδρα με τη ΔΙΣ – «Συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της Αλήθειας».

Το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ για την πρώτη μέρα εργασιών ανέφερε:

Συνήλθε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούλιο.

Η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη.

Ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας περί των τελικών στοιχείων της καταγραφής του Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος διά το έτος 2020, σύμφωνα με τα οποία δαπανήθηκαν 108.711.006,09 ευρώ.

Η Δ.Ι.Σ., αφού ενέκρινε τις υποτροφίες προς Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022, απεφάσισε την παράδοση των Συνοδικών Γραμμάτων χορηγήσεως των υποτροφιών σε επίσημη Συνοδική Τελετή, κατά την πρώτη Συνεδρία Αυτής, του μηνός Σεπτεμβρίου. Επίσης εξέφρασε τα συχαρητήριά Της στους υποτρόφους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατά το παρελθόν έτος και κατέθεσαν στο Αρχείο της Συνοδικής Υποεπιτροπής Χορηγήσεως Υποτροφιών αντίγραφο των Διπλωματικών εργασιών τους.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η Σύνθεση της 164ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.