Ετικέτες

12.8.21

Πρωθυπουργός: Βρισκόμαστε στη 10η μέρα μια πρωτοφανούς επίθεσης – Ευθύνες την κατάλληλη στιγμή όχι πάνω στην ώρα της μάχης

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές που συνεχίζουν να καίνε την χώρα μας. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους αρχικά για την κάλυψη των γεγονότων και της μεγάλης αυτής φυσικής καταστροφής. «Βρισκόμαστε στη 10 μέρα μια πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι «σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών της πρώτης γραμμής μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ακόμα μια δύσκολη περίοδο». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «κλιματική κρίση» και όχι «κλιματική αλλαγή».

Παρακολουθήστε ζωντανά:

 

«Προφανώς έχουμε πολλά κατεστραμμένα σπίτια αλλά δεν έχουμε κανέναν οικισμό ολοκληρωτικά κατεστραμμένο» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «το περιβάλλον αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με σκοπό τον προσανατολισμό των μηδενικών εκπομπών σε συνδυασμό με τον κλιματικό νόμο, τον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας» ενώ πρόσθεσε ότι θα υποδεχτεί η χώρα 8 αρχηγούς κρατών με σκοπό την υπογραφή μιας διακήρυξης των Αθηνών.

«Θα ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε» είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού. Σε λίγες μέρες θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις με σκοπό η Βόρεια Εύβοια να κάνει μια νέα αρχή.

«Αλλαγή πολιτικής θεώρησης ώστε ο άνθρωπος με τα όρια του να ξαναγίνει μέτρο και επίκεντρο με τη συμπεριφορά του. Η κοινωνία των πολιτών να γίνει συμμέτοχος. Η προσπάθεια αυτή είναι η εθνική και για αυτό σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη θα έλεγα η συμβολή της αντιπολίτευσης. Κυρίως γιατί αυτά τα μέτρα αφορούν την επόμενη γενιά και όχι τη δική μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τις ευθύνες

Σε ερώτηση για τις ευθύνες τόνισε ότι ζήτησε μια συγγνώμη η οποία ήταν μια αυθόρμητη και ειλικρινής συμπεριφορά» ενώ μετά πρόσθεσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες την κατάλληλη ώρα και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αποδίδονται μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι «κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Για την Βόρειο Εύβοια

Ζήτησα από τον κ. Μπένο επειδή είναι ο άνθρωπος που ξέρει να χτίζει από συντρίμμια. Ζητήσαμε την συμβολή του. Θα χώριζα τις παρεμβάσεις σε δύο κατηγορίες, τις βραχυπρόθεσμες που έχουν να κάνει με την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την προστασία από ενδεχόμενες πλημμύρες ώστε να διαμορφωθεί η κατάσταση για τη φυσική ή την τεχνική όπου είναι απαραίτητη αναδάσωση.

Από εκεί και πέρα την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ με τον κ. Μπένο για να οργανώσουμε την μακροπρόθεσμη ανάταση της περιοχής.

Για τις Εκκενώσεις

Στην κριτική για τις εκκενώσεις σημείωσε «ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που στήθηκε. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Το πρώτο πράγμα που συζητήσαμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων μέσω του 112.» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «στην προσπάθεια που κάναμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και η κουλτούρα εκκενώσεων είναι μια συλλογική κατάκτηση της χώρας  συνολικά.»

Προφανώς και όταν αντιμετωπίζεις ένα φαινόμενο δεν περιορίζεσαι σε προληπτικές εκκενώσεων. Αυτό που μας μαυρίζει την καρδιά είναι ότι κάηκαν, δεν βλέπουμε όσα σώθηκαν αλλά με τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών σώθηκαν πολλά σπίτια. Κάηκαν πολλά σπίτια, στην Αττική εκτιμώ ότι ήταν πάνω από 150 ενώ δεν έχω πλήρη εικόνα για την Εύβοια αλλά ο αριθμός αυτός δεν ήταν όσο μεγάλος προβλεπόταν για το μέγεθος της πυρκαγιάς».

Για τα Εναέρια Μέσα

Σε ερώτηση για τα εναέρια μέσα ο πρωθυπουργός απάντησε «Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Να προσθέσουμε και 20 ακόμα εναέρια μέσα από χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα σε αυτή την οικολογική κρίση. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι δεν μπορούν να πετάνε ταυτόχρονα καθώς τα μισά ανεφοδιάζονται για να μην υπάρχει διακοπή.» Τα εναέρια μέσα ήταν αποτελεσματικά σημείωσε ενώ προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου.

«Tα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, θέλω να το τονίσω αυτό» ενώ πρόσθεσε «αυτές οι πυρκαγιές ονομάζονται Megafires και θα έχουμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα ενώ στο παρελθόν είχαμε πιο λίγες τέτοιες φωτιές όπως στην Ηλεία το 2007 όπου έκαψε περισσότερο από 1 εκατομμύριο στρέμματα».

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε πυρκαγιά και για κάθε εστία ειδικά σε τέτοιες συνθήκες όπως αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες μέρες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την Πρόληψη

51 εκατομμύρια δώσαμε φέτος για την πρόληψη ενώ σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα ποσά. Στη συνέχεια ανέφερε δύο παραδείγματα για τα οποία η Πολιτική Προστασία λειτούργησε με παρεμβάσεις και σώθηκαν οικισμοί όπως και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Δεν καταφέραμε να σώσουμε τα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου, είμαι πολύ στεναχωρημένος με ότι έγινε εκεί. Υπήρχαν δύο αντιπυρικές ζώνες και η φωτιά πέρασε από πάνω τους χωρίς να ανακοπεί καθόλου»

«Στη συνέχεια σημείωσε ότι η αναζωπύρωση στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν μπορέσαμε να τις ελέγξουμε γρήγορα».

Ενώ κατέληξε σημειώνοντας «Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν πολλές φορές ούτε επιτελικό, ούτε κράτος».

Για τις Ανεμογεννήτριες

Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να μπουν οι ανεμογεννήτριες, είνια ανυπόστατη η συζήτηση για αλλαγή χρήσης γης» Να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα» τονίζει ο πρωθυπουργός ενώ επιπλέον αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί οποιοσδήποτε να βάλει μια ανεμογεννήτρια στο δάσος».

Για το αν υπήρχε Σχέδιο Εμπρησμών

Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη να δουν αν είναι οργανωμένο σχέδιο. Πολλές φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο.  Οι θερμοκρασίες που είχαμε σαφώς και έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».

Η αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρίσκομαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε. «Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του Κράτους και την καθημερινότητα.

Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».

Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή-Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της.

Έγκριση αποζημιώσεων

Mε δήλωση που έκανε την Τρίτη 10 Αυγούστου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενέκρινε αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρισκόταν. Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός, αναφέρει:

Σήμερα εγκρίνουμε μέτρα άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται.
Οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας είναι: στεγαστική συνδρομή έως €150.000 για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Άμεση προκαταβολή €20.000, €12.000 ή €5.000 ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου. Και επιδότηση ενοικίου έως €500 μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr με εκταμίευση λίγες μέρες μετά.
Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή €22.000, €12.000 ή €5.000, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση έως €4.000 για τις καλλιέργειές τους. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ενώ αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί.
Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.