Ετικέτες

28.2.14

Σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία: Ρωσική εισβολή στην Κριμαία με 2.000 στρατιώτες

ukrania-660 0
Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως έχει ξεκινήσει εισβολή Ρώσων στρατιωτών στην χερσόνησο της Κριμαίας.


Αυτή τη στιγμή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το Κίεβο ανακοίνωσε πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισβάλει στην Κριμαία.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαιώνει την είδηση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας εκτοξεύει απειλές προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία για ανοικτή επιθεση σε βάρος της χώρας του λέγοντας ότι η Μόσχα ακολουθεί ένα παρόμοιο σενάριο με εκείνο που είχε ακολουθήσει όταν μπήκε σε πόλεμο με τη Γεωργία το 2008.
Κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κριμαία και παραλλήλισε την επεμβαση με εκείνη στην Γεωργία όταν επενέβη η Ρωσία για να προστατεύσει τη δημοκρατίας της Απχαζίας και το ρωσώφονο πληθυσμό.
Σύμφωνα με το Skynews 33 ρωσικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε βάσεις κοντά στην Σεβαστούπολη μεταφέροντας συνολικά 5.000 άτομα, πιθανότατα στρατιωτικές δυνάμεις.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.
Νωρίτερα, ρωσικές πηγές δικαιολογούσαν τις μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας». Νωρίτερα η Μοσχα διεμήνυσε ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται, υπονοώντας κυρίως τους ρωσοφωνους της Κριμαίας, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.

Εκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από την Κριμαία ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις
Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο.
"Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν", είπε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
Την Πέμπτη, η Ρωσία είχε διαβεβαιώσει ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα "εφαρμόζει αυστηρά τις συμφωνίες" που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία.

Το χρονικό της κλιμάκωσης της έντασης
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία περιφερειακά της Κριμαίας ήταν έντονη εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ, από την Παρασκευή ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή και ένοπλοι με την υποστήριξη της Μόσχας κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Συμφερόπολης, η κυβέρνηση του Κιέβου κίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία.
Η Μόσχα ωστόσο, που αμφισβητεί από την πρώτη στιγμή τη νομιμότητα και το κύρος της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε με την ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται στην Ουκρανία για μαζικές δολοφονίες, μετά το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.
Eπιπρόσθετα ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησε τη σύλληψη 10 πρώην μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.
Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.
Εξάλλου, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας. Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Μειντάν απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο νωρίτερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.
Εξάλλου ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Εξαλλου μετά και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει πλέον κλείσει.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο. Eκπρόσωπος του αεροδρομίου, ωστόσο, υποστήριξε ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε καθυστέρηση, όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα. 

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.