Ετικέτες

16.6.14

Ηχηρή θεσμική παρέμβαση για τα χημικά

CACHE_620X620_1_1148095

Την πρώτη ηχηρή θεσμικά παρέμβαση σε επίπεδο πολιτικό, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, έχουμε πλέον για την υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης σε διεθνή ύδατα, από την Ένωση Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών, η οποία χθες το απόγευμα συνεδρίασε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία μίας από τις πλέον σεβάσμιες μορφές του κοινοβουλευτικού και πολιτικού μας βίου, του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου Πυλαρινού, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Το ομόφωνο ψήφισμα της συγκεκριμένης Ενώσεως, που λειτουργεί ατύπως και ως μία μορφή “γερουσίας των σοφών” ελλείψει συνταγματικής πρόνοιας, κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση σωρείας κανόνων του ελληνικού και διεθνούς δικαίου με ευθύνη των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, κατά την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, με τη διαδικασία υδρόλυσής τους, στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης. Μάλιστα τα μέλη της Ενώσεως Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών απευθύνουν έκκληση προς την «υπόλογο», όπως την αποκαλούν, ελληνική κυβέρνηση, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες, την επιστημονική κοινότητα, τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης και τους ευαίσθητους για το περιβάλλον διεθνείς Οργανισμούς για συναντίληψη και δράση.
Αιτούνται επιπλέον την αναβολή των παράλογων και επικίνδυνων ενεργειών που ευθέως μας απειλούν και απαιτούν την άμεση και πλήρη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.
Το ψήφισμα

Το πλήρες κείμενο του σχετικού ψηφίσματος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έχουν διαπραχθεί – και αυτή την ώρα συνεχίζουν να διαπράττονται – μια σειρά σοβαρών παραβιάσεων του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, με ευθύνη των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, κατά την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, με τη διαδικασία υδρόλυσής τους, στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης.
Η απόκρυψη από την ελληνική κοινωνία των κινδύνων που περιέχει αυτό το εγκληματικό εγχείρημα του ΟPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), του οποίου τη διευκόλυνση υλοποίησης αρνήθηκαν όλες οι όμορες της Συρίας χώρες, ακόμη και οι σκανδιναβικές (αισθανόμενες τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς τους), πέραν των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, είναι ένα τεράστιο θέμα ασφάλειας και προστασίας της χώρας και αυτής της ίδιας της ύπαρξής της.
Τυχόν ατύχημα κατά τη μεταφορά ή τη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων στην ευρύτερη δική μας περιοχή θα σημαίνει καταστροφή μεγαλύτερης έκτασης εκείνης του Τσέρνομπιλ και αχρήστευση της γεωγραφικής περιοχής μας για δεκαετίες!
Κάνουμε έκκληση προς την υπόλογο ελληνική κυβέρνηση, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες, την επιστημονική κοινότητα, τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης και τους ευαίσθητους για το περιβάλλον διεθνείς Οργανισμούς για συναντίληψη και δράση.
Ζητούμε την αναβολή των παράλογων και επικίνδυνων ενεργειών που ευθέως μας απειλούν και απαιτούμε την άμεση και πλήρη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού».
Του Γιώργου Σαχίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.