Ετικέτες

10.9.14

Η Αμφίπολη ζωντανεύει την ιστορία: «Οι Καρυάτιδες φυλάνε τη μητέρα του Mεγάλου Αλεξάνδρου»

kariatida-amfipoli-640x340

Οι Καρυάτιδες, που ανακαλύφθηκαν το Σάββατο από την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό, αλλά ταυτόχρονα έχουν κορυφώσει την αγωνία σχετικά με το ποιος τελικά φιλοξενείται στον ιστορικό τύμβο της Αμφίπολης.
Ο διάσημος βρετανός αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσανγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει ότι τα ευρήματα της Αμφίπολης «δείχνουν» ότι ο τάφος ίσως ανήκει στη μητέρα ή τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μάλιστα, μιλώντας στο Discovery Channel, δήλωσε ότι οι ρόδακες της Αμφίπολης μοιάζουν πολύ με εκείνες που διακοσμούν το χρυσό φέρετρο που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου Β”. «Φαίνεται ότι ο ρόδακας είναι σήμα κατατεθέν του κατόχου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 52χρονος αιγυπτιολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι πιθανότερο είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλεξάνδρου, να βρίσκεται στον εντυπωσιακό τάφο.
Όπως μεταφέρει το pentapostagma.gr, ο κ. Τσαγκ είναι κατηγορηματικός: «Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι βασίλισσες, που πέθαναν στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ, είναι η Ολυμπιάδα και η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Ολυμπιάδα να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν και δεν αποκλείεται ένας συνδυασμός και των δύο γυναικών».
«Συνταρακτική ιστορική ανακάλυψη» χαρακτήρισε ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ και στενός συνεργάτης του Μανώλη Ανδρόνικου, Παναγιώτης Φάκλαρης, τις Καρυάτιδες, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται οι μαρμάρινες κόρες σε μακεδονικό τάφο.
Μιλώντας στο «ΣΚΑΙ», ο κ. Φακλάρης δήλωσε: «Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Kαρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο». Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η απουσία προσώπου από τη μία Καρυάτιδα και οι φθορές στο πρόσωπο της δεύτερης μαρτυρούν τις προσπάθειες τυμβωρύχων για σύληση του ταφικού μνημείου. «Πρόκειται οπωσδήποτε για βέβηλο ανθρώπινο χέρι» τόνισε, απορρίπτοντας την πιθανότητα φυσικής φθοράς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.