Ετικέτες

29.1.15

Γιατί ο Γιάννης Βαρουφάκης παρομοίασε την Ελλάδα με το τραγούδι «Hotel California»;

Γιατί ο Γιάννης Βαρουφάκης παρομοίασε την Ελλάδα με το τραγούδι «Hotel California»;

Σχόλιο: Τώρα φταίω εγώ που κάνω συνειρμούς;;;

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN και διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα παραμείνει στην ζώνη του ευρώ, μάλιστα χρησιμοποίησε τους δύο τελευταίους στίχους του τραγουδιού «Hotel California», «You can check out any time you like, but you can never leave» !

Ποια είναι η ιστορία του τραγουδιού;

Το τραγούδι «Hotel California» είναι μια διεθνής ροκ επιτυχία του αμερικανικού συγκροτήματος «Eagles», που όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1977, δημιούργησε αντιδράσεις, κυρίως σε ομάδες Ευαγγελιστών, που ισχυρίστηκαν ότι οι στίχοι του αποτελούν ύμνο στον Σατανά.

Στο εξώφυλλο του δίσκου των «Eagles» εικονίζεται το συγκρότημα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που γίνεται πάρτι. Όμως, στο βάθος του δωματίου διακρίνεται μια σκοτεινή και μυστηριώδης μορφή, που πολλοί θεώρησαν ότι είναι ο Σατανάς...

Οι επικριτές των στίχων του τραγουδιού συσχέτισαν την μυστηριώδη μορφή του δίσκου με τον συγγραφέα Άντον Λαβί, που έγραψε την «Βίβλο του Σατανά». Ο Λαβί είχε αγοράσει ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο για να στεγάσει την Εκκλησία του Σατανά και επειδή στους στίχους του «Hotel California» ένας ταξιδιώτης επισκέπτεται ένα ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί, ήταν εύκολο να γίνει η σύνδεση του τραγουδιού με τους σατανιστές.

Οι δημιουργοί του τραγουδιού έχουν δηλώσει ότι οι στίχοι δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία του Σατανά και κάνουν λόγο για την απληστία και την αυτοκαταστροφή της δεκαετίας του '70, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα στοιχεία που το «Hotel California» θέλει να επισημάνει και να καυτηριάσει.

Ο Βαρουφάκης παρομοίασε την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ με το τραγούδι του αμερικανικού συγκροτήματος «Eagles», «Hotel California» και ανέφερε τον τελευταίο γεμάτο συμβολισμό στίχο του τραγουδιού: «You can check out any time you like, but you can never leave» !

Το τραγούδι μιλά για έναν ταξιδιώτη που οδηγεί σε έναν σκοτεινό εθνικό δρόμο με τον αέρα να του ανακατεύει τα μαλλιά... Ξαφνικά βλέπει ένα φως να λάμπει στον ορίζοντα, με βαρύ κεφάλι και θολά μάτια από την κούραση, βλέπει στο βάθος τα φώτα του «Hotel California» και αποφασίζει να περάσει εκεί τη βραδιά.

Ο ταξιδιώτης αναρωτιέται αν το ξενοδοχείο, που του φαίνεται «Such a lovely place», (τόσο υπέροχο μέρος), είναι ο Παράδεισος ή η Κόλαση, κάτι που θα ανακαλύψει όταν μπει μέσα.

Ένα ξενοδοχείο εντυπωσιακό με καθρέφτες ακόμα και στο ταβάνι, που τελικά κρατά τον ταξιδιώτη εγκλωβισμένο για πάντα, «φυλακισμένο από τα δικά του σχέδια» και το «Τέρας», όσο και να το τρυπάνε με μαχαίρια δεν ψοφά...

Τι ήθελε λοιπόν να πει με την επίμαχη δήλωσή του ο Γιάννης Βαρουφάκης; Είναι η Ελλάδα ο κουρασμένος ταξιδιώτης με τα υπέρογκα χρέη που είδε το φως του «Hotel California», δηλαδή της Ευρωζώνης, να την καλεί από μακριά και αποφάσισε να μπει για να βρει ξεκούραση και λύσεις στα προβλήματά της;

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα μπήκε στο «Hotel California» και τώρα δεν μπορεί να βγει, έτσι δεν τίθεται θέμα «grexit», επειδή όπως είπε και ο φύλακας στον ταξιδιώτη, όταν μετανιωμένος έψαχνε να βρει την έξοδο, «μπορείς όποτε θέλεις να μπαίνεις και να βγαίνεις, αλλά όχι να φύγεις οριστικά»

«Last thing I remember
I was running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
"Relax" said the night man
"We are programmed to receive
You can checkout any time you like
But you can never leave!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.