Ετικέτες

5.10.17

Εγωισμός και ταπείνωση (Μέρος 1)


Προσέχετε τον εαυτό σας. Η πρόοδος στην πνευματική ζωή διακρίνεται με την ολοένα και περισσότερο συναίσθηση μηδαμινότητάς μας. Ενώ όσο αυξάνει η εκτίμηση του εαυτού μας σε κάτι, τόσο βαδίζουμε στην καταστροφή. Ο εχθρός θα το εκμεταλλευτεί αυτό. Θα πλησιάσει και θα επιχειρήσει να πετάξει κανένα πετραδάκι στο δρόμο μας για να σκοντάψουμε. Μια ψυχή που δίνει στον εαυτό της αξία,
μοιάζει με τον κόρακα του Αισώπου που ακούγοντας τις κολακείες της αλεπούς για την ωραία του φωνή άνοιξε το στόμα και του έπεσε το τυρί…

Πόσο χρήσιμο θα ήταν κάποιος να σας κατηγορεί. Να χαίρεσθε αν ποτέ συμβεί αυτό. Είναι πολύ επικίνδυνο να σας επαινούν όλοι και κανείς να μη σας λέει την αλήθεια. Είναι νομίζετε δύσκολο να πλανηθεί ή να σκοντάψει κανείς; Απέχετε πολύ από τα να θεωρείτε τον εαυτό σας άγιο και άξιο να συμβουλεύει τους άλλους.

«Στο Κίεβο ασκήτευε κάποιος με πολλή νηστεία και μόνωση. Τον πολέμησε όμως ο εγωισμός και άλλα πάθη. Πήγε λοιπόν και εξομολογήθηκε τους λογισμούς του στον μακαριστό στάρετς Παρθένιο. Εκείνος του έδωσε χρήματα και τον έστειλε στην αγορά λέγοντας: «Αγόρασε κρέας και φάγε το μπροστά στους άλλους.» Ο ασκητής ακολούθησε την συμβουλή του στάρετς και όλοι οι πειρασμοί φύγανε. Να πως οι πατέρες πολεμούσαν την υπερηφάνεια.»

Συχνά να ελέγχετε και εσείς τον εαυτό σας στο σημείο αυτό. Γιατί δεν είναι μικρή συμφορά… Λένε ότι η υπερηφάνεια είναι κλέφτης που βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Έρχεται συχνά σε συνεννόηση με τους εξωτερικούς κλέφτες, τους ανοίγει πόρτες και παράθυρα και εκείνοι μπαίνουν και αρπάζουν κάθε θησαυρό.
Αγωνισθείτε ενώ συναναστρέφεστε με άλλους και φροντίζετε για τις βιοτικές υποθέσεις, συγχρόνως να σκέπτεστε τον Θεό και να έχετε την συναίσθηση ότι βρίσκεται κοντά σας και σας κατευθύνει σύμφωνα με το άγιό Του θέλημα. Έτσι δεν θα διασπάσθε στην εσωτερική σας εργασία. Η διάσπασης είναι η πρώτη επιτυχία του διαβόλου.

Η δεύτερη επιτυχία είναι η προσκόλληση της καρδιάς σε κάτι το γήινο και η αιχμαλωσία των αισθημάτων και των σκέψεων σ’αυτό. Αυτή είναι η χειρότερη επιτυχία του εχθρού.

Προσπαθήστε ν’ αποδεσμεύστε από κάθε αιχμαλωσία της καρδίας και από κάθε διάσπαση της εσωτερικής σας εργασίας. Ο τρόπος είναι ένας: Να μην απομακρύνεται η προσοχή από τον Κύριο και την συναίσθηση της παρουσίας Του.

Οι υπερβολές ποτέ δεν οδηγούν σε καλό. Το πρώτο βήμα για την υπερηφάνεια είναι η κενοδοξία, η πεποίθησης δηλαδή του ότι όχι απλώς είναι κάτι, αλλά κάτι σπουδαίο ενώπιον του Θεού και ανθρώπων. Από την κενοδοξία και την οίηση γεννιέται πλήθος υπερήφανων λογισμών, βδελυκτών στο Θεό. Η αυτογνωσία και η βίωση της μηδαμινότητας μας μπορεί εδώ να βοηθήσει. Συχνά ας φέρνουμε στην μνήμη τα σφάλματα του παρελθόντος και ας κατακρίνουμε τον εαυτό μας γι’αυτά. …. (Η συνέχεια σύντομα σε επόμενη ανάρτηση)   

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Απάνθισμα Επιστολών-Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου», Ιερά Μονή Παρακλήτου , 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.