Ετικέτες

20.2.19

Ψυχρός Πόλεμος στα Βαλκάνια- η πληγωμένη ρωσική αρκούδα


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική γεωστρατηγική νίκη της Δύσης έναντι της Ρωσίας, ωστόσο, η Μόσχα είναι τώρα μια πληγωμένη αρκούδα και η λαϊκή σοφία λέει ότι η τραυματισμένη αρκούδα είναι η πιο επικίνδυνη.Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία επεκτείνεται αλλά η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει να παραμείνει στην ηττημένη πλευρά, θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα έναντι του αντιπάλου.

Αυτό έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και θα προσπαθήσει να το ξανακάνει, επειδή η αντιπαράθεση με τη Δύση είναι χαρακτηριστικό της Μόσχας.

Ο εκδότης της δεξαμενής σκέψης «Carnegie Moscow», Μαξίμ Σαμορούκοφ, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση όσο αφορά τις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας- ΝΑΤΟ- Ρωσίας, επισημαίνοντας τον ‘μακεδονικό αγώνα’ και την κατάληξη με τη γεωστρατηγική νίκη της Δύσης κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου.

«Αυτό συνέβη στην περίπτωση της πΓΔΜ. Η Μόσχα εξέφρασε μεγάλο θυμό προς τη Δύση και το μικρό βαλκανικό κράτος έγινε σύμβολο της γεωστρατηγικής νίκης», γράφει ο Σαμορούκοφ στην ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε στα περίφημα «Μοσχοβίτικα Χρονικά».

«Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης μιλούν για μια νέα ήττα της Ρωσίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε τη ρωσική αντίσταση και εξαπλώνεται και πάλι στα Βαλκάνια, καλωσορίζοντας τη Βόρεια Μακεδονία στις τάξεις του.
Στο τέλος του παραμυθιού και τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης. Στη μέση αυτής της ειδυλλιακής σκηνής, η Ρωσία αφέθηκε να διαδραματίσει το ρόλο της κακιάς νεράιδας, η οποία προσπάθησε να καταστρέψει τον εορτασμό δείχνοντας την αντίθεσή της, αλλά υπέστη μια βαριά ήττα.

Και όπως τα παραμύθια, το ευτυχές τέλος για τη ‘Μακεδονία’ και το ΝΑΤΟ ήταν προφανές από την αρχή. Ωστόσο η Ρωσία επέλεξε να παίξει το ρόλο της ηττημένης», λέει ο Σαμορούκοφ.

Ο Ρώσος αναλυτής προσθέτει ότι «όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε μια άλλη πληγή ερεθισμού στις ήδη φορτισμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας να αντισταθεί στο αναπόφευκτο αντί να βελτιώσει την εικόνα της, πρόσθεσε μια άλλη διεθνή ταπείνωση στον εαυτό της, προκαλώντας ζημία των συμφερόντων της στην περιοχή», σημειώνει ο αναλυτής.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη γεωπολιτική ήττα ήταν για το Κρεμλίνο, οι ειδικοί λένε ότι η Μόσχα δεν θα αποσυρθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση, συγκρίνουν τη Ρωσία με μια τραυματισμένη αρκούδα και το ρητό λέει ότι είναι πιο επικίνδυνη από ότι μια αρκούδα.

Και όχι μόνο από την άποψη της εξάπλωσης του ΝΑΤΟ και της διεύρυνσης του στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και σε άλλους τομείς πιο καυτούς γεωστρατηγικά όπως είναι η Βενεζουέλα, όπου ο ναύαρχος Κράιγκ Φόλερ, επικεφαλής της Μεικτής Διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, χαρακτήρισε, επίσης, τη Μόσχα ως τραυματισμένη αρκούδα.

Για το ότι η αρκούδα δεν πρόκειται να αποσυρθεί, συμφωνεί ένας από τους καλύτερους γνώστες των πολιτικών συνθηκών στα Βαλκάνια σχετικά με τη ρωσική γεωστρατηγική, ο Γιάνος Μπουγκάισκι.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το Κρεμλίνο φέτος θα προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατόν πιο απασχολημένο στην περιοχή με συμβουλευτικούς και καλά σχεδιασμένους ρόλους με στόχο την παρακολούθηση της επέκτασης της Δύσης.
«Ο στόχος θα είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και να μειώσουν το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή», λέει ο Μπουγκάισκι.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα γνωστά και πιο αγαπημένα ‘ανέκδοτα’ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «η αρκούδα δεν ζητά βοήθεια από κανέναν και δεν γονατίζει σε κανέναν», αυτό δεν είναι μόνο το αγαπημένο του ρητό, αλλά και ένα μήνυμα …

(Дојче веле)- Вечер

The Hellenic Information Team   Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.