Ετικέτες

20.2.19

Καζάνι που βράζει η Αλβανία: Επεισόδια, συλλήψεις και νέα συγκέντρωση κατά του Έντι Ράμα


Αύριο Πέμπτη (21/02) θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλησυγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, που αρνείται να παραιτηθεί, παρά την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα και θυμίζει... μέρες του 1997.«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές τις επόμενες ημέρες. Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα, με ζημιές, δεκάδες τραυματίες και ακόμα περισσότερες συλλήψεις, η αντιπολίτευση ανανεώνει το ραντεβού της στους δρόμους για την Πέμπτη, με βασικό σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς.
Στο στόχαστρο της βρίσκεται η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τον οποίο και κατηγορούν για διαπλοκή και διαφθορά αλλά και για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελείται από 43 βουλευτές, ήταν αυτή που έκανε την αρχή, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα να δηλώνει: «Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο».
Στον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία με 19 βουλευτικές έδρες και την αντιπολίτευση να επιχειρεί να οδηγήσει τον Εντι Ράμα σε πρόωρες εκλογές, καθώς η χώρα οδηγείται στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης. Απέναντι στο Ράμα στέκονται εκτός από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της διαφθοράς στην Αλβανία είναι από τα σημαντικότερα θέματα καθώς η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη. Οι πολιτικές ταραχές που δείχνουν να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και ο ίδιος διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

https://www.thepressroom.gr/diethni/kazani-poy-brazei-i-albania-epeisodia-syllipseis-kai-nea-sygkentrosi-kata-toy-enti-rama      Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.