Ετικέτες

18.9.20

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

'Ελλογιμώτατον Κύριον

κ. Μανώλην Δερμιτζάκην

Καθηγητήν  Γενετικής 

του Πανεπιστημίου Γενεύης


 


Ελλογιμώτατε κ. Καθηγητά,

 Πολλήν αγανάκτησιν ησθάνθην εις τήν ψυχήν μου καθώς ανέγνωσα τις Δηλώσεις στον ΣΚΑΪ TV, τις αναφερόμενες στην μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Αποτολμήσατε και είπατε τα εξής φοβερά λόγια: 

«Προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητες και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».
  
   

  Σας ερωτώ, λοιπόν: 

  • Με ποιό δικαίωμα αποφαίνεσθε επί θεμάτων,  τα οποία εκφεύγουν της επιστημονικής αρμοδιότητός Σας; 
  •  Έχετε μίαν ζωντανή σχέση με την Εκκλησία;
  •  Εκκλησιάζεσθε ανελλειπώς κάθε Κυριακή; 
  •  Διαθέτετε πνευματικόν Πατέρα; 
  •  Εξομολογείσθε κατά καιρούς;
  •  Μεταλαμβάνετε συχνά των Αχράντων Μυστηρίων; 
  •  Μελετάτε την Καινή Διαθήκη;
  •  Μελετάτε βιβλία πνευματικού περιεχομένου; 
  •  Προσεύχεσθε ανελλειπώς πρωΐ καί βράδυ; 

ΑΣΦΑΛΩΣ, ΟΧΙ!

     Είμαι βέβαιος γι' αυτό, χωρίς να Σας γνωρίζω! Επομένως, αν και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞ ΕΠΟΨΕΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ! Πρέπει να είσθε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ με την Εκκλησία! Ίσως-ίσως και αυτό το «ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΟΝ...» να μη το γνωρίζετε! 

    Και αυτά μεν ως προς την χριστιανική Σας ταυτότητα! Πρέπει όμως να είσθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ και από Κοινωνικής απόψεως! 

    Σας ερωτώ: Ποιά σχέση έχουν οι Επιχειρήσεις με την Εκκλησία; Η ημέρα της Εκκλησίας, δηλ. η ημέρα του Θεού, είναι η ΚΥΡΙΑΚΗ! Αλλά την ημέρα της Κυριακής τα καταστήματα, και άρα και οι επιχειρήσεις, είναι κλειστά! Τα δε εστιατόρια βέβαια δεν λειτουργούν από τις 7.00' έως τις 10.00' το πρωΐ, τήν ώρα δηλ που λειτουργούν  οι Ναοί! 

    ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

        Φαίνεται, ότι ίσως είσθε ένας ΑΘΕΟΣ ή τουλάχιστον ένας ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Γιατί, λοιπόν, ασχολείσθε με την Εκκλησία;  Όπως αυτός που  σημειώνει αυτές τις γραμμές, ως Μητροπολίτης, ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ να ασχοληθεί  με θέματα της ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, κατά τον ίδιον τρόπον και Υμείς, ο Καθηγητής της Γενετικής, και όχι της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, δεν επιτρέπεται να ασχολείσθε με θέματα θεολογικά! «Καθήστε, λοιπόν, στ' αυγά Σας», ίνα κατά την λαϊκήν παροιμίαν εκφρασθώ! 

          Και επειδή αυθορμήτως επικαλέσθηκα την λαϊκή μούσα, ας μου επιτραπεί να επικαλεσθώ και την σοφία των αρχαίων προγόνων μας και να είπω πρός Υμας: Κύριε Καθηγητά «μή πέρα των πεδίλων»!!!!!

      Επικαλούμαι το παράδειγμα του αρχαίου ζωγράφου καλλιτέχνη και σοφού Απελλή, ο οποίος, αφού ετοίμασε ένα καλλιτέχνημα, ένα ζωγραφικό πίνακα, προσκάλεσε  έναν επαγγελματία της αγοράς, που έκανε σανδάλια, δηλ. ένα υποδηματοποιό της εποχής εκείνης, προκειμένου να του εκφράσει τη γνώμη του, ΕΑΝ ΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ή ΟΧΙ! 

    Ο σανδαλοποιός, αφού εξέφρασε την γνώμη του για τα σανδάλια, άρχισε να εκφέρει γνώμην και για άλλα σημεία του ζωγραφικού πίνακος! Οπότε ο Απελλής του είπε την ιστορική εκείνη φράση: Σας παρακαλώ «“Άχρι πεδίλων και μέχρι σφυρών, ω βέλτιστε. Ου γαρ θέμις σοι πέραν τούτων χωρείν”, δηλαδή μέχρι τα σανδάλια και τις σφύρες, φίλε. Γιατί δεν σου επιτρέπεται να προχωρείς πέρα από αυτά.» 

        Επισφραγίζοντας, λοιπόν, και ο ταλαίπωρος εγώ την προς Υμάς επιτιμητική αυτή αναφορά μου, επαναλαμβάνω τα λόγια του Απελλή: «Μη πέρα της Γενετικής, Θεολογικά ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ Κύριε Καθηγητά!» Τα της Θείας Κοινωνίας κλπ. αφήστε τα εις ημάς.

Με εντιμότητα και τιμή

  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο πρώην ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

 ΑΙΓΙΟΝ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙOΥ 2020

 *************************

 

  Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΙΣ:

 “Άχρι πεδίλων” (Μέχρι τα πέδιλα, όχι ψηλότερα).

Η φράση ελέχθη από τον περίφημο ζωγράφο της αρχαιότητας Απελλή σε σανδαλοποιό κριτικό του. Ο τελευταίος δεν αρκέστηκε να κρίνει μόνο τα σανδάλια σε μια σύνθεση του ζωγράφου, αλλά θέλησε να προχωρήσει και πέρα από τους αστραγάλους την κριτική του. Και ο ζωγράφος τον επανέφερε στην τάξη, λέγοντάς του: “Άχρι πεδίλων και μέχρι σφυρών, ω βέλτιστε. Ου γαρ θέμις σοι πέραν τούτων χωρείν”, δηλαδή μέχρι τα σάνδαλα και τις σφύρες, φίλε. Γιατί δεν σου επιτρέπεται να προχωρείς πέρα από αυτά.

Λέγεται για ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με πράγματα εκτός της ειδικότητάς τους ή ανώτερα των πνευματικών τους δυνάμεων.

      ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ TV

 
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Κορωνοϊός -Δερμιτζάκης: Πρώτα να μπει «φρένο» στη Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ16|09|2020 | 12:24
«Πυρά» από τον Μανώλη Δερμιτζάκη για τη Θεία Κοινωνία / Φωτογραφία: EUROKINISSI NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

 
Τη θέση ότι η θεία κοινωνία, με τον τρόπο που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ενισχύει την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς και στο ενδεχόμενο ενός νέου, γενικού lockdown, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητας και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».


ΕΛΛΑΔΑ 16|09|2020 | 10:01
Ο κ. Δερμιτζάκης, σε οξύ τόνο, υποστήριξε ότι δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις, εστιατόρια και «να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην υπάρχει ευελιξία από πλευράς της Εκκλησίας […] Το θεωρώ απαράδεκτο». «Με κουτάλι μιας χρήσης ή με μεταλλικό... από το σπίτι».

 
Σε εκείνο το σημείο ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι σε περίπτωση συνέχισης της θείας κοινωνίας θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος, πιο ασφαλής τρόπος. Οπως εξήγησε, η θεία κοινωνία θα πρέπει να γίνεται με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με μεταλλικό κουταλάκι που θα φέρνει κάθε πιστός μαζί του από το σπίτι του. Αυτή η μέθοδος, τόνισε, έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένας ιερέας από τα Τρίκαλα, που υποστήριζε αυτή την άποψη, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-freno-theia-koinonia-meta-epiheiriseis


http://mkka.blogspot.com

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.