Ετικέτες

19.2.15

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 11 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

unnamed
1. Ερώτηση: Για να κοινωνήσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Απάντηση:
Να έχουμε εξομολογηθεί και να έχουμε την άδεια από τον Πνευματικό μας Πατέρα.
Νηστεία την προηγούμενη ημέρα για την οποία θα ρωτήσουμε τον Πνευματικό μας Πατέρα.
Νηστικοί από φαγητό για 8 ώρες πριν και για νερό 5 ώρες πριν.
Να παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη Θ. Λειτουργία. Τουλάχιστον οπωσδήποτε από τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο και μετά.
Να έχουμε διάβασει την Ακολουθία της Θ. Μετάληψης ή τουλάχιστον μία ευχή από την Ακολουθία της Θ. Μετάληψης.

2. Ερώτηση: Όταν κοινωνούμε μετά από πόση ώρα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο; Επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα;
Απάντηση:
Την ημέρα που έχουμε κοινωνήσει καλό είναι να μην κάνουμε μπάνιο στην μπανιέρα ή στη θάλασσα για να μην φτύσουμε νερό καθώς κάνουμε μπάνιο.
3. Ερώτηση: Αν χτυπήσει ένα παιδί την ημέρα που κοινώνησε και ματώσει τι κάνουμε; Τα μωρά που βγάζουν σάλια όλη την ώρα; Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Αν ένα μωρό βγάλει γουλιά (λίγο εμετό) μισή ώρα μετά τη θ. Κοινωνία τι κάνουμε;
Απάντηση:
Οποιοσδήποτε άνθρωπος ματώσει την ημέρα που κοινώνησε πρεπει να κάψει π.χ. το χαρτομάντιλο με το οποίο σκούπισε το αίμα και να το εξομολογηθεί ότι μάτωσε ημέρα που είχε κοινωνήσει. Αν κάποιος άνθρωπος κάνει εμετό την ημέρα που κοινώνησε πρέπει να μαζέψει αν μπορεί τον εμετό και να τον πετάξει στη θάλασσα ή αν γίνεται τα χαρτιά για κάψιμο και να το εξομολογηθεί.
4. Ερώτηση: Γιατί οι γυναίκες που έχουν περίοδο δεν πρέπει να προσκυνούν τις Ι. Εικόνες;
Απάντηση:
Περιπτώσεις καθαρότητας των γυναικών αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. Κι έτσι τώρα στην Καίνη Διαθήκη οι γύναικες που έχουν περίοδο δεν κάνει να ασπάζονται τις Ι. Εικόνες. Αλλά να τις προσκυνούν με μιά μικρή μετάνοια χωρίς ασπασμό μποροῦν. Επίσης όταν μια γυναίκα έχει περίοδο: δεν κάνει να Κοινωνήσει, δεν κάνει τις ημέρες αυτές να εξομολογηθεί, δεν κάνει να πέρνει Ευχέλαιο ή να πίνει Αγιασμό.
5. Ερώτηση: Τρώμε το αντίδωρο πρώτα ή πίνουμε αγιασμό; Για να φάμε αντίδωρο ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Απάντηση:
Για να φάμε αντίδωρο ή να πιούμε αγιασμό πρέπει να είμαστε νηστικοί από φαγητό και νερό 5 ώρες πρίν.
6. Ερώτηση: Πότε γονατίζουμε; Στην μεγάλη είσοδο; Στο «σα εκ των σων» ή στο «Λάβετε φάγετε…»; Γονατίζουμε την Κυριακή ή όχι; Την Κυριακή του Πάσχα; 
Απάντηση:
Την Κυριακή επείδη είναι Αναστάσιμη ημέρα και τη Διαικηνίσημο εβδομάδα, δηλ. την εβδομάδα μετά το Πάσχα, επειδή είναι Αναστάσιμη περίοδο, δεν γονατίζουμε ποτέ και πουθενά. Ούτε στο σπίτι μας, ούτε στις Ι. Ακολουθίες, ούτε στην Θεία Λειτουργία.
7. Ερώτηση: Είναι υποχρεωτικό να κάνουμε μετάνοιες εντός του ναού και πώς κάνουμε μετάνοιες (λίγο με το χέρι ή μέχρι κάτω);
Απάντηση:
Δέν είναι υποχρεωτικό να κάνουμε μικρές μετάνοιες εντός του ναού αλλά είναι καλό. Οι μικρές μετάνοιες κανόνικά γίνονται με το χέρι ως κάτω αλλά αν θέλει κάποιος μπορεί να κάνει λίγο με το χέρι, δηλ. όχι ως το έδαφος.
8. Ερώτηση: Προσευχόμαστε γονατιστοί ή όρθιοι στο σπίτι;
Απάντηση:
Όπως αναπαύεται ο καθένας. Κάποιος Κληρικός έλεγε ότι όταν γονατίζουμε για να προσευχηθούμε γονατίζει και η ψυχή. Επίσης όταν προσευχόμαστε το βράδυ οι Ουρανοί είναι ανοικτοί. Δηλαδή εισακούονται πιο εύκολα οι προσευχές μας γιατί θυσιάζουμε τον ύπνο μας.
9. Ερώτηση: Πότε κάνουμε τον σταυρό μας;
Απάντηση:
Κατά τη διάρκεια των Ι. Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας κάνουμε το σταυρό μας όταν αναφέρεται η Αγία Τριάδα, η Παναγία ή κάποιος Άγιος.
Οτάν είμαστε στο δρόμο κάνουμε το σταυρό μας όποτε περνάμε έξω από κάποιο Ορθόδοξο Ναό. Δεν κάνουμε το σταυρό πας ποτέ σε σχισματικούς παλαιοημερολογίτικους ναούς ή αιρετικούς ναούς (Ρωμαιοκαθολικών, Κοπτών κλπ.).
Αν κρατάει το Σταυρό ή το Ευαγγέλιο ο ιερέας τότε κανουμε το σταυρό μας και ασπαζόμαστε πρώτα το Σταυρό ή το Ευαγγέλιο και έπειτα το χέρι του ιερέα. Όταν απλά ασπαζόμαστε το χέρι του δεν κάνουμε τον σταυρό μας.
10. Ερώτηση: Πότε δεν πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας;
Απάντηση:
Κατά τη διάρκεια του εξάψαλμου στεκόμαστε ακίνητοι και ακούμε προσεχτικά.
Πρίν πάρουμε αντίδωρο.
Όταν θυμιατίζει ο ιερέας προς το μέρος μας κάνουμε μια μικρή υπόκλιση.
Αν κρατάει το Σταυρό ή το Ευαγγέλιο ο ιερέας τότε κανουμε το σταυρό μας και ασπαζόμαστε πρώτα το Σταυρό ή το Ευαγγέλιο και έπειτα το χέρι του ιερέα. Όταν απλά ασπαζόμαστε το χέρι του δεν κάνουμε τον σταυρό μας.
11. Ερώτηση: Επιτρέπεται να κάνουμε yoga;
Απάντηση:
Όχι. Δέν επιτρέπεται να κάνουμε yoga γιατί σχετίζεται με ανατολικές θρησκείες (Ινδουϊσμό, Βουδισμό κλπ.). Αν κάποιος έχει κάνει yoga παίρνοντας mantra τότε αυτό θεωρείται μύηση και χάνει το Χρίσμα. Αν κάποιος δηλ. έχει κάνει yoga με mantra τότε πρέπει να το εξομολογηθεί και να του ξανακάνει ο Ορθόδοξος ιερέας το Μυστήριο του Χρίσματος. Αν κάποιος έχει κάνει yoga χωρίς mantra τότε μόνο το εξομολογείται. Για την yoga δείτε και το site μου:
WHAT ABOUT YOGA
Γράψτε τις ερωτήσεις σας στην παρακάτω φόρμα ή στα email μου:
gkiouz.anast@gmail.com
gkiouz.abel@gmail.com

22 σχόλια:

  1. Που αναφέρεται ότι απαγορεύεται να ασπαστούμε στο μάγουλο κάποιον που μόλις μετάλαβε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να θέσετε την ερώτηση στο:

      https://heartquestionsandanswers.wordpress.com

      Διαγραφή
    2. Θέσαμε εμείς την ερώτηση και περιμένουμε την απάντηση. Πάντως δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στο παραπάνω άρθρο. Εκτιμώ ότι μάλλον είναι δική σας πρόσθετη απορία.

      Διαγραφή
    3. Χριστός Ανέστη!
      https://heartquestionsandanswers.wordpress.com/2017/05/15/746-383-829/
      Ναι επιτρέπεται να ασπαστούμε κάποιον την ημέρα που έχει κοινωνήσει. Δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι οτι δεν επιτρέπεται να ασπαστούμε κάποιον που έχει κοινωνήσει εκείνη την ημέρα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το έχω διαβάσει σε βιβλία τ Παϊσίου...μετά την θεία κοινωνία δεν φιλιομαστε ούτε ασπαζόμαστε εικόνες..γιατί έχουμε ακόμα την θεία κοινωνία στο στομα κ με ευλάβεια πρέπει να προσέξουμε το οτιδήποτε μπορεί να πέσει επάνω ...μαγιό εικόνα κτλ

      Διαγραφή
  2. Μπορώ να φάω αντιδωρο όταν έχω περιοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν μία γυναίκα έχει περίοδο δεν κάνει να τρώει αντίδωρο.

    Επίσης και όταν ένας άνδρας έχει πάθει ονείροξη δεν κάνει ουτε αυτός να τρωει αντίδωρο.

    Η ονείροξη είναι για τους άνδρες το αντίστοιχο της περιόδου των γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μια γυναικα μεταλαβει και μετα απο λιγη ωρα της ερθει περιοδο τι κανει πρεπει να το εξομο΄λογηθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν μια γυναικα μεταλαβει και μετα απο λιγο εχει περιοδο τι κανει και αν πρεπει να το εξμολογηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το εξομολογήστε. Είναι σημαντικό να υπάρχει πνευματικός για να μας καθοδηγεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν έχουμε περίοδο κάνει να τρώμε άρτον;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα να κοινωνησω πολλά χρόνια. Και κάνανε ευχαιλεο σπίτι και μου είπε ο πάτερ την ενορίας μας να πάω να κοινωνησω...Ενώ ένιωθα πως δεν είμαι άξιος...Γιατί δεν είχα εξομολογηθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ευχέλαιο είναι μυστήριο, αλλά δεν υποκαθιστά την εξομολόγηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κοινωνήσουμε είναι να έχει προηγηθεί εξομολόγηση και να έχουμε πάρει ευλογία από πνευματικό ο οποίος και θα μας υποδείξει ποια προετοιμασία θα ακολουθήσουμε: νηστεία, διάβασμα κάποιων ευχών (θείας μετάληψης), εγκράτεια κτλ. Αν δεν έχουμε πνευματικό κινδυνεύουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτον δεν είμαστε σχισματικοί οι "παλαιοημερολογίτες". Αλλά επίσης οι ναοί που εκκλησιαζομαστε είναι απλοί ναοί ορθόδοξοι γιατί λοιπόν να μην κάνει το σταυρό του κάποιος χριστιανος; Δεν βγάζει νόημα. Δεν υπάρχουν "παλαιοημερολογιτικοι" ναοί. Πείτε να μην κάνουν σε παπικούς ναούς το σταυρό τους, αλλά ποιο το νόημα! Εδώ κάνουν και κοινά μυστήρια (βλέπε διπλούς γάμους). Καλή φώτιση να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πρόβλημα δεν είναι το μπάνιο καθεαυτό. Διευκρινίζει ότι καλό είναι να μην κάνουμε μπάνιο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να φτύσουμε και αυτό φυσικά ΔΕΝ πρέπει να το κάνουμε. Αν κάποιος έχει μεγάλη πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση και μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς να φτύσει δεν υπάρχει πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ , αλλά θα ήθελα μια απάντηση στην ερώτηση μου . Πού αναφέρεται ; Ευχαριστώ .

      Διαγραφή
  13. Το να μην φτύσουμε τη θεία κοινωνία από το στόμα μας, το οποίο είναι το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας ΔΕΝ είναι αυτονόητο; Χρειάζεται να βρω κάποια πηγή; Ρωτήστε τον πνευματικό σας.

    Επαναλαμβάνω, κατά τη γνώμη μου μπορείτε να κάνετε μπάνιο, δεν απαγορεύεται ούτε γράφει πουθενά ότι απαγορεύεται. Το θέμα είναι να μην φτύσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας χαιρετώ.
    Χρησιμοποιήσατε την λέξη αυτονόητο. Η έννοια όμως αυτή είναι υποκειμενική.
    Γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε υγρό πιούμε σε λίγη ώρα πάει στα ούρα . Αυτονόητο είναι να μην ουρήσουμε; [συγχωρέστε με] . Ακόμα μέχρι πότε δεν πρέπει να φτύσουμε; Και μετά τι ; έφυγε ; Χωνευτηκε ; Τι εγινε;
    Ήμουν παρών όταν καριτσάκι του δημοτικού δήλωσε ότι δεν μπορεί να κοινωνήσει διότι θα πάει στην θάλασσα για μπάνιο ! [ Έχει παππού ιερέα ]
    Ο λόγος που δεν φτύνει κάποιος που κοινώνησε είναι μήπως κάποιος μαργαρίτης [ Σώμα Χριστού ] έχει σκαλώσει ανάμεσα στα δόντια! Γι' αυτό μετά την θεία Κοινωνία ξεπλένουμε καλά το στόμα με νερό το οποίο καταπίνουμε και είμαστε ελεύθεροι .
    Όταν όμως ο καθένας εισάγει μέσα στην εκκλησία το αυτονόητο η την γνώμη του τότε γίνεται αυτό που έχουμε σήμερα. Κάθε γιαγιά [κακόγραια] να λέει τα δικά της και οι πνευματικοί να διδάσκουν διαφορετικά ο ένας από τον άλλον .
    Ο καθένας δηλαδή όπως το καταλαβαίνει και χάνεται η ουσία !
    Φτάσαμε να διδάσκουμε οτι την ήμερα που κοινωνήσαμε δεν κάνουμε μπάνιο ! Άρα αν υπάρχει ανάγκη να κάνω μπάνιο δεν κοινωνώ; Και άλλα πολλά τέτοια. Πού πάμε;
    Συγχωρέστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να λήξει. Κατανοώ τις ενστάσεις σας, αλλά δεν διδάξαμε κάτι... είπαμε τη γνώμη μας. Χωρίς να προσθέσουμε διδασκαλία. Άλλο να λέγαμε ΠΡΕΠΕΙ και άλλο το ότι προτείνουμε ή λέμε ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ...

      Η ούρηση είναι κάτι το οποίο ΔΕΝ μπορούμε να ελέγξουμε, ενώ το να μην φτύσουμε είναι θέμα δικής μας επιλογής. Άρα θεωρώ το επιχείρημα άστοχο.

      Ο χρονικός προσδιορισμός της μίας ημέρας σχετίζεται με τον ελάχιστο χρόνο που μπορούμε να ξανακοινωνήσουμε, δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω.

      Επίσης, όσο καλά και να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα μείνει κάποιος μαργαρίτης ανάμεσα στα δόντια. Όσοι χρησιμοποιούμε βουρτσάκια καθαρισμού των δοντιών βλέπουμε πόσα υπολείμματα τροφών έχουν μείνει κατά τη διάρκεια της ημέρας...

      Από εκεί και πέρα τον λόγο έχει ο πνευματικός σας. Δεν έχει νόημα εμείς να υποδείξουμε κάτι παραπάνω. Ούτε πνευματικοί είμαστε ούτε διδάσκαλοι. Σκοπός της ανάρτησης ήταν να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις αρχαρίων κυρίως οι οποίοι πολλές φορές δεν έχουν και πνευματικό.

      ΩΣΤΟΣΟ, τέτοια ζητήματα στα οποία μπορεί ακόμα και πνευματικοί να διαφωνήσουν μεταξύ τους καλό θα είναι να λήγουν εκεί.

      Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε παραπάνω.

      Προτείνω λοιπόν και σε εσάς και σε άλλους αναγνώστες που έχουν ένσταση με κάποια συμβουλή (και όχι εντολή ή διδασκαλία) να λύσουν το ζήτημα μια και καλή ακολουθώντας τη γραμμή του δικού τους πνευματικού.

      Διαγραφή
    2. Σέβομαι τις απόψεις σας και σας ευχαριστώ πολύ !
      Συγχωρέστε με αν είπα κάτι που δεν έπρεπε.
      Σκοπός μου δεν ήταν η αντιπαράθεση.
      Ευχαριστώ !

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.