Ετικέτες

27.9.15

Γιατί βλέπουμε μπλε τον ουρανό ενώ δεν είναι;


Σημείωση Γεωργίου: Με μπλε έχω προσθέσει διευκρινίσεις-σχόλια για να βοηθήσω τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο.

Ο ουρανός φαίνεται να είναι μπλε κάτω από το φως του ηλίου, επειδή...

η γήινη ατμόσφαιρα διαχέει (=διασκορπίζει) περισσότερο το φως με μικρό μήκος κύματος σε σχέση με αυτό που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος (δες σημείωση στο τέλος).

Τα διάφορα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός (δηλαδή τα διάφορα χρώματα που συνθέτουν αυτό) σκεδάζονται (=σκορπίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις), δηλαδή αντανακλούνται σε πολλαπλές κατευθύνσεις, πάνω στα μόρια των υλικών που συνιστούν την ατμόσφαιρα.

Το μπλε φως έχει το μικρότερο μήκος κύματος σε ολόκληρο το ορατό φάσμα (το σύνολο των χρωμάτων που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος) και οπότε διαχέεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα χρώματα που μπορεί να διακρίνει ο άνθρωπος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ανθρώπινο μάτι να αντιλαμβάνεται οποιοδήποτε τμήμα του ουρανού χρωματισμένο μπλε. Με απλά λόγια, τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα λειτουργούν σαν μικροί καθρέφτες που αντανακλούν τα διάφορα χρώματα του φωτός και επιλεκτικά περισσότερο το μπλε.

Αν μπορούσαμε να βρεθούμε για λίγο στο φεγγάρι, ή κάπου αλλού στο διάστημα, ο ήλιος μας θα είχε άσπρο χρώμα, ενώ ο ουρανός (το διάστημα) θα φαινόταν σκοτεινός. Αυτό επειδή στο διάστημα δεν υπάρχει η γήινη ατμόσφαιρα και οπότε το φως δε διαχέεται. Η Γη βέβαια εξακολουθεί να φαίνεται μπλε και από τη Σελήνη.



Σημείωση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ: Το μήκος κύματος καθορίζει το χρώμα που βλέπουμε. Στο ορατό φάσμα (=σύνολο χρωμάτων που μπορούμε να δούμε με το μάτι μας) μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει το κόκκινο και ακολουθούν το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε και το ιώδες. 


Σε πιο μεγάλα μήκη κύματος από το κόκκινο έχουμε την υπέρυθρη ακτινοβολία (αόρατη στο ανθρώπινο μάτι), και τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κύματα. Στα πιο μικρά μήκη κύματος από το ιώδες (μωβ) έχουμε την υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UVa και UVb, για τις οποίες φοράμε αντιηλιακό), τις ακτίνες χ (χρησιμοποιούνται στις ακτινογραφίες) και τις ακτίνες γ (ραδιενέργεια).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.