Ετικέτες

8.8.16

Ν. Φίλης: ''Το Τέμενος θα κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού κράτους''

filis

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Παιδείας Nίκου Φίλη στη Βουλή για την ανάγκη δημιουργίας μουσουλμανικού Τεμένους:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι όλοι παρακολουθείτε τις δηλώσεις που έκαναν διάφοροι Γάλλοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο Γάλλος Πρωθυπουργός, σχετικά με το Ισλάμ και τη νέα σχέση που πρέπει η Γαλλία να βρει μαζί του.
Τον Φεβρουάριο του 2015 η Αυστρία ψήφισε ένα νέο νόμο για τις μουσουλμανικές κοινότητες σε αντικατάσταση ενός παλαιότερου του οποίου οι ρίζες φτάνουν στην εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας όταν ο Αψβούργος αυτοκράτωρ διοικούσε σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια.
Όμως και στην Ολλανδία και στην Γερμανία, η συζήτηση για τη σχέση των μουσουλμανικών πληθυσμών με την ολλανδική και γερμανική κοινωνία αντίστοιχα, γίνεται ολοένα και περισσότερο έντονη.
Στην Αγγλία το σύνολο των προβλέψεων του ισλαμικού δικαίου για σειρά θεμάτων, και ιδίως κληρονομιών, φαίνεται ότι εφαρμόζεται μέσω ενός παράλληλου «δικαστικού» συστήματος.
Όλες αυτές οι συζητήσεις, αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, προσπαθούν να απαντήσουν σε τρία κυρίως ζητήματα: α) ποιος χρηματοδοτεί τα Τζαμιά, β) ποιος μορφώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς του Ισλάμ και γ) ποια είναι η σχέση του ισλαμικού δικαίου με τον δικαιϊκό πολιτισμό της Ευρώπης.
Ο πραγματικός ελέφαντας όμως στο δωμάτιο είναι άλλος. Ότι η Ευρώπη δεν έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι είναι μια πραγματικότητα.
Είναι εδώ, οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή νόμιμοι μετανάστες και στην Ευρώπη έχουν βρει ασφάλεια για τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.
Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι η κατασκευή ενός Τεμένους στην Αθήνα θα είναι πόλος έλξης μουσουλμάνων. Διαμαρτυρήθηκαν και διαμαρτύρονται έντονα γιατί είναι πολλοί οι μουσουλμάνοι και έτσι ισλαμοποιείται η πατρίδα μας.
Αν τα Τεμένη ήταν πόλος έλξης για τους μουσουλμάνους τότε δεν θα είχε έρθει κανένας μουσουλμάνος στην Αθήνα, θα ήταν όλοι στη Θράκη, στη Ρόδο και στη Κω.
Πόλος έλξης είναι οι οικονομικές ευκαιρίες και γι’ αυτό η επιδίωξη της Χρυσής Αυγής να μειωθούν οι μετανάστες έγινε πραγματικότητα στα χρόνια της κρίσης.
Η φτώχεια και η οικονομική καταστροφή έφεραν τη μείωση των μεταναστών. Γι’ αυτό και οι άτυποι χώροι προσευχής υπολογίζουμε ότι έχουν μειωθεί κατά 40% τουλάχιστον.
Θέλετε μια «καθαρή» χώρα; Κοιτάξτε γύρω σας ποιες είναι οι «καθαρές» χώρες και πέστε στον ελληνικό λαό την αλήθεια. «Καθαρές» χώρες είναι μόνο οι φτωχές χώρες. Είναι μόνο οι χώρες που κανείς δεν θέλει να πάει εκεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μην ξεχνάμε ότι οι εθνικοί πόλεμοι στους οποίους πρωταγωνίστησε η Ευρώπη είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο σε σχέση με τους θρησκευτικούς πολέμους.
Γι’ αυτό ο Πάπας έσπευσε με αφορμή την σφαγή του ιερέα στη Γαλλία –για την οποία όλοι δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας- να διευκρινίσει ότι είμαστε σε πόλεμο αλλά όχι σε θρησκευτικό πόλεμο.
Αυτός είναι ο ελέφαντας, κυρίες και κύριοι κι εμείς οφείλουμε να τον δούμε έγκαιρα και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε να μην συμβεί αυτό που επιδιώκουν οι φονταμενταλιστές τύπου ISIS ή Μπρέϊβικ, δηλαδή να μην ζήσουμε έναν θρησκευτικό πόλεμο.
Ειδικότερα εμείς στην Ελλάδα που αποτελούμε το σύνορο των δύο κόσμων, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν συμβεί ένας τέτοιος πόλεμος, εμείς θα είμαστε μεταξύ εκείνων που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα.
Η Ελλάδα στα τρία κύρια ερωτήματα που ανέφερα παραπάνω έχει δώσει τις απαντήσεις της.
Στο πρώτο ερώτημα περί τζαμιών, το 2000 ψήφισε νόμο με τον οποίο, ακολουθώντας τις τότε κρατούσες αντιλήψεις στην Ευρώπη, παραχωρούσε έκταση στην Παιανία για να χτισθεί ένα μεγάλο Ισλαμικό Κέντρο, εντός του οποίου θα λειτουργούσε και Τέμενος.
Αυτό το Κέντρο θα χτιζόταν με χρήματα ξένων χωρών και θα διοικούνταν από ξένες χώρες.
Ο νόμος ψηφίσθηκε διότι το θέμα συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τέθηκε ως ένα ερώτημα περί την θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.
Ψηφίσθηκε μεν αλλά δεν εφαρμόσθηκε δε. Δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε τους λόγους αλλά ας κρατήσουμε ότι πρώτη η Εκκλησία είχε θέσει το ζήτημα ουσίας περί του τι ακριβώς θα είναι αυτό το Ισλαμικό Κέντρο, ποιος θα το χρηματοδοτεί και ποιος θα το διοικεί.
Το 2006 η χώρα μας έκανε μια νέα επιλογή. Ψήφισε νέο νόμο δίνοντας τη σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Αποφάσισε ότι το Τέμενος Αθηνών θα κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού κράτους και θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο η πλειοψηφία του οποίου θα αποτελείται από εκπροσώπους της Πολιτείας.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η ρύθμιση ακροβατεί στα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά την κόκκινη γραμμή, δηλαδή την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών, δεν θα την περάσουμε και προχωράμε ήδη στον απαραίτητο σχεδιασμό ώστε οι λεπτές ισορροπίες να τηρηθούν.
Η χώρα μας αποφάσισε, επίσης, και το κατέστησε απολύτως σαφές με την τροποποίηση του ν.3512 που ψηφίστηκε το 2011, ότι τόσο ο χώρος όσο και το Τέμενος θα ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Δεν χαρίζονται σε κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.