Ετικέτες

29.5.18

BBC: Οι Ιρλανδοί ψήφισαν με ποσοστό 66,4% υπέρ της κατάργησης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις


Μέχρι τώρα η έκτρωση επιτρεπόταν μόνο αν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας, αλλά όχι για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή, κάποιας γενετικής ανωμαλίας στο έμβρυο

(upd) Η δημοκρατία της Ιρλανδίας ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία και συγκεκριμένα 66,4% έναντι 33,6% την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, όπως μεταδίδει το BBC.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος έγινε στις 18:13 (20:13 ώρα Ελλάδας) από το κάστρο του Δουβλίνου.
Η μοναδική περιφέρεια που ψήφισε υπέρ της διατήρησης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου ήταν το Donegal με 51,9%.
"Aυτό που είδαμε ήταν μία ειρηνική επανάσταση που γινόταν στην Ιρλανδία εδώ και 20 χρόνια" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Leo Varadkar.
Ο Varadkar που έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ της απελευθέρωσης των αμβλώσεων πρόσθεσε ότι "οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται και σέβονται τις γυναίκες που κάνουν τις σωστές επιλογές για την υγεία τους".
Ο Varadkar είπε ότι ένας νέος νόμος για τις αμβλώσεις θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2018.
Όσοι ήταν υπέρ της κατάργησης του νόμου αισιδοξούσαν για το αποτέλεσμα, αλλά κανένας δεν περίμενε τέτοια διαφορά.
Δάκρυα χαράς είχαμε από αρκετούς καθώς ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα και υπήρχε μία γιορταστική ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, που ήταν αδύνατο να αποφύγεις όσους πανηγύριζαν φωνάζοντας "ναι, ναι, ναι!"
Αρκετοί είχαν μαζευτεί στο κάστρο του Δουβλίνου, από όπου είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγα χρόνια και τα αποτέλεσματα ενός άλλου δημοψηφίσματος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε στις 9:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο 26/5) και το exit poll έδωσε 69,4% υπέρ της κατάργησης του νόμου που απαγορεύσει τις αμβλώσεις (ναι) και 30,6% υπέρ της διατήρησής του (όχι).

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar έκανε λόγο για "ήρεμη επανάσταση", καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι οδεύει προς κατάργηση ο νόμος για την απαγόρευση των αμβλώσεων, όπως μεταδίδει το BBC.
O Varadkar μίλησε μετά τα exit polls, που έδειξαν ότι το 69% ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου και δήλωσε ότι "ο κόσμος μίλησε και είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σύνταγμα για ένα σύγχρονο κράτος".
Ο Varadkar που έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ της απελευθέρωσης των αμβλώσεων πρόσθεσε ότι "οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται και σέβονται τις γυναίκες που κάνουν τις σωστές επιλογές για την υγεία τους".
Για όσους πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της Παρασκευής 25/5 το ερώτημα ήταν αν επιθυμούν την κατάργηση ή, τη διατήρηση μέρους του συντάγματος, γνωστού και ως η Όγδοη Τροποποίηση, το οποίο λέει ότι ένα αγέννητο παιδί έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή με μία έγκυο γυναίκα.
Μία ψήφος υπέρ της κατάργησης θα ανοίξει τον δρόμο στο ιρλανδικό κοινοβούλιο για να νομοθετήσει για μία αλλαγή που θα εισάγει ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.
Μέχρι τώρα η έκτρωση επιτρεπόταν μόνο αν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας, αλλά όχι για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή, κάποιας γενετικής ανωμαλίας στο έμβρυο.
Ο Varadkar είπε ότι ένας νέος νόμος για τις αμβλώσεις θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2018.
Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε στις 9:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο 26/5) και το exit poll έδωσε 69,4% υπέρ της κατάργησης του νόμου που απαγορεύσει τις αμβλώσεις (ναι) και 30,6% υπέρ της διατήρησής του (όχι).
Στην πρωτεύουσα Δουβλίνο το 79% ψήφισε ναι (υπέρ της κατάργησης), ενώ ένα exit poll από τους Irish Times έδωσε 68% στο ναι και 32% στο όχι.
Λίγη ώρα μετά οι υπέρμαχοι του νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων παραδέχτηκαν την ήττα τους.
Πάντως, χαρακτήρισαν τραγικές τις εξελίξεις, είπαν ότι ένα αγέννητο παιδί δεν έχει πλέον δικαίωμα στη ζωή και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις αν ανοίξουν κλινικές εκτρώσεων στην Ιρλανδία.
Από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία έκαναν, πάντως, λόγο για μία δίκαιη απόφαση και μία νέα εποχή και το ίδιο είπαν και από το Sinn Fein.
To αποτέλεσμα χαιρέτισε και η Διεθνής Αμνηστία σαν "μία νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας Ιρλανδίας".
Το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για τις γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας, που διατηρεί τους πλέον αυστηρούς νόμους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις αμβλώσεις.
Περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου δεν καλύπτονται νομικά για να επιτραπεί η άμβλωση.
Θεωρείται, όμως, ότι το αποτέλεσμα στην Ιρλανδία θα συμπαρασύρει τελικά και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ήδη υπάρχουν, μάλιστα, φωνές από την Αμνηστία Βόρειας Ιρλανδίας για να αλλάξει η νομοθεσία σε όλο το νησί.
"Είναι υποκριτικό και προσβλητικό για τις γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας να υποχρεωνόμαστε να ταξιδεύουμε για υπηρεσίες υγείας" ανέφερε χαρακτηριστικά η Grainne Teggart, προσθέτοντας με νόημα ότι "δεν γίνεται να είμαστε οι πολίτες β' κατηγορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας Jim Wells είπε ότι "το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι μία μεγάλη απειλή για τα αγέννητα παιδιά" και προέβλεψε "την ίδρυση πολλών κλινικών για αμβλώσεις στα σύνορα με την Ιρλανδία".
"Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει πλέον μία έκτρωση σε μία συνοριακή πόλη, από το να γίνονται ταξίδια στο Λονδίνο ή, το Μάντσεστερ" εκτίμησε σχετικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.