Ετικέτες

8.5.18

Ποιοι περιμ ένουν «μπαξίσι» από τον Ερντογάν


Αισιοδοξία αλλά και καχυποψία σχετικά με το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε Φανάρι και Αθήνα για μια πιθανή κίνηση εντυπωσιασμού και όχι απλώς καλής θέλησης, εκ μέρους της Αγκυρας, υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, υπάρχει και επιφυλακτικότητα, καθώς πολλές από τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και της διπλωματίας ούτε είναι αυθόρμητες ούτε υπαγορεύονται από αβροφροσύνη ή καλή πίστη. Απεναντίας, αρκετές υπηρετούν μια βαθύτερη στρατηγική, που πολλές φορές φτάνουν στην υποβάθμιση συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας στο επίπεδο της αμοιβαιότητας.
Αυτή την αντίληψη καλλιεργεί εδώ και χρόνια η Αγκυρα, θέτοντας σε καθεστώς αμοιβαιότητας το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ζητώντας ανταλλάγματα από την Ελλάδα για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της. Στο παρελθόν, βέβαια, η Τουρκία προχώρησε σε κινήσεις υπέρ του Φαναρίου, όπως στην απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους μητροπολίτες του Πατριαρχείου, στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά, αλλά και στο άνοιγμα προς τα εκδιωχθέντα μέλη της ρωμαίικης κοινότητας. Η πρόσφατη συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, στη διάρκεια της οποίας ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έθεσε υπόψη του όλα τα φλέγοντα ζητήματα του Πατριαρχείου και της εναπομείνασας ομογένειας, δημιουργεί κλίμα σχετικής αισιοδοξίας.
Αυτό ενισχύθηκε από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του, η οποία είχε μια ελαφρά δόση αυτοκριτικής για την πολιτική της Αγκυρας απέναντι στη ρωμαίικη κοινότητα. «Λόγω των λαθών που έγιναν και στη χώρα μας, οι Ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε» είπε ο Ερντογάν, κάτι που ερμηνεύεται και ως μομφή προς τις κυβερνήσεις του ρεπουμπλικανικού - αντιπολιτευόμενου κόμματος που ήταν στην εξουσία όταν έγιναν οι διώξεις του 1955 και 1964.
Πάντως, το Πατριαρχείο έχει την αμέριστη στήριξη της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA.
Κλιμάκιο της οργάνωσης με τον ύπατο πρόεδρό της Καρλ Χόλιστερ επισκέφθηκε την Πρωτομαγιά τις εγκαταστάσεις της σχολής, όπου ο υπατος πρόεδρος του οργανισμού AHEPA Καρλ Χόλιστερ δήλωσε ότι η AHEPA προασπίζει το δικαίωμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.
dimokratianews, 07.05.2018                        ΑΚΤΊΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.