Περίπου 5.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Πέλλα, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες – Αποδοκιμασίες για Τσίπρα και Κοτζιά – Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, με πλήθος κόσμου απ’ όλη την Ήπειρο – Εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου και στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας – Ένταση και τραυματισμοί στα Χανιά
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 23 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.
Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης είχε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίπου 3.000 πολίτες με σημαίες διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Συνθήματα ακούστηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, όταν το όνομά του αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι παραχαράσσει την ιστορία, όταν λέει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα, το 1977.
Δείτε φωτογραφίες από τα συλλαλητήρια σε Πέλλα, Βέροια, Καβάλα και Λάρισα
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.
Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο προσήλθε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, απ’ όλη την Ήπειρο -ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρρας.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Κόσμος με σημαίες στα χέρια διαδήλωσε την αντίθεσή του στο να υπάρχειι ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ένταση στα Χανιά
Στον χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης, με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά.
Όταν στον χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών, που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου από την πλατεία.
Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τρεις-τέσσερις νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.
Πώς διοργανώθηκαν τα συλλαλητήρια – Ποιοι συμμετείχαν
Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και οι πληροφορίες για το όνομα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ -«Βόρεια», «Ανω» και «Νέα Μακεδονία»- έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».
Οι διοργανωτές έλεγαν σχετικά: «Οι πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια έφτασαν τις 23. Στις πρώτες 13 που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια έγινε συνεννόηση της «Επιτροπής Αγώνα» με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοπικές Μητροπόλεις, που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα και παρακινούν τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοντινότερη πόλη που θα γίνει συλλαλητήριο».
Αυτό δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, επισημαίνοντας πως «η διασπορά των συλλαλητηρίων δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και του πιο απομακρυσμένου σημείου της Ελλάδας να ξεσηκωθούν και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην υπεράσπιση της Ιστορίας και του μέλλοντος της Μακεδονίας μας».
Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα που δόθηκε από τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι αδιαπραγμάτευτη. Αισθητή είναι η εμπλοκή στην κινητοποίηση του κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχών, αλλά και δεκάδων συλλογικών φορέων.
«Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά και να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στα τοπικά συλλαλητήρια, κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια. Το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων σε διάφορα σημεία της χώρας, θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι οφείλουν να υλοποιούν τη βούληση των πολλών» λέει από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», επαναλαμβάνοντας πως στις σημερινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν καμία θέση, ακραία πρόσωπα και ακραίες συμπεριφορές».
Στους ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων περιλαμβάνονται δήμαρχοι, μητροπολίτες, ιστορικοί, ερευνητές, νομικοί, απόστρατοι κ.ά.
πηγή: protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.