Η καταγραφή των παλαιών και νέων συντάξεων, που έκαναν οι πανεπιστημιακοί Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης και παρουσιάζει ΤΟ ΒΗΜΑ σε ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή, αποκαλύπτει το μέγεθος της «σφαγής» των συντάξεων από την εφαρμογή σε λίγους μήνες του νόμου Κατρούγκαλου.
Tο «τσεκούρι Κατρούγκαλου»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανεπιστημιακής μελέτης:
– Το σύνολο των παλαιών συντάξεων θα υποστούν, από τον Ιανουάριο, αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο υπολογισμό τους. Εάν, με το νέο υπολογισμό, η σύνταξη που εισπράττει ο ήδη συνταξιούχος είναι μεγαλύτερη από ό,τι η σύνταξη που ο νέος υπολογισμός ορίζει ότι πρέπει να δίνεται, τότε το τμήμα του υπερβάλλοντος ποσού ονομάζεται «προσωπική διαφορά«. Στο «τμήμα» αυτό (το ποσόν μεταξύ της ήδη καταβαλόμενης σύνταξης και του νέου υπολογισμού της συγκεκριμένης σύνταξης) θα υποστεί κούρεμα μέχρι και 18%
Υπολογίζεται ότι το 65% των παλαιών συνταξιούχων θα χάσουν έως και τρείς συντάξεις το χρόνο.
– Η μέση μείωση που θα υποστούν οι νέες συντάξεις από τον ερχόμενο Ιανουάριο εκτιμάται στο επίπεδο του 12% με 16%.
– Τσεκούρι έως και 35% θα υποστούν πολλές από τις νέες συντάξεις πουθα εκδοθούν σε όσους υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαίου 2016. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 ασφαλισμένοι, που θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2020, θα υποστούν περικοπές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 30% και θα φτάσουν έως 35%.
Την μείωση αυτή θα υποστούν κυρίως:
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως εκείνοι που έχουν υπηρεσία πάνω από 30 χρόνια και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
– Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω που θα καταθέτουν αίτημα σύνταξης μετά από υπηρεσία 30 ετών.– Ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ, σε μέσες και υψηλές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ μηνιαίως.
– Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τι ς δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης
– Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
Η λογική του νόμου θέλει τις μεγάλες περικοπές να υποστούν τα υψηλότερα εισοδήματα που επίσης ασφαλίστηκαν με υψηλές κρατήσεις επί πολλά έτη. Στα χαμηλότερα εισοδήματα οι μειώσεις είναι σαφώς μικρότερες. Αυτό κατά την κυβέρνηση λειτουργεί προς την κατεύθυνση αναδιανομής του εισοδήματος εις βάρος των εργαζόμενων που είχαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Με δυό λόγια
Γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που για χρόνια έχει καταβάλει στα Ταμεία. Αυτό είναι άδικο και καταχρηστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.