Ετικέτες

22.7.18

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φρούδες ελπίδες στην φτωχοποιημένη Ελλάδα



Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τον ουρανό με τα άστρα τάζει η κυβέρνηση στο εκλογικό σώμα γυρίζοντας πίσω στις εποχές πριν από τα μνημόνια. Στις εποχές που κάθε χρόνο αυξάνονταν υπερβολικά οι μισθοί και οι συντάξεις με χρήματα που δανειζόταν το ελληνικό κράτος. Μάλιστα το 2003 το πραγματικό εισόδημα με βάση τα στοιχεία της Eurostat είχε αυξηθεί κατά 7,3% όταν ο ρυθμός αύξησης στην ευρωζώνη ήταν στο 1,6%.

Στις εποχές αυτές μας γυρίζει το κυβερνών κόμμα δημιουργώντας φρούδες ελπίδες στα φτωχοποιημένα νοικοκυριά για μείωση των επιβαρύνσεων και αύξηση των εισοδημάτων. Από την άλλη δημιουργεί φόβους για επιστροφή στην... κανονικότητα των Μνημονίων. Η απώλεια της εξουσίας φοβίζει το κυβερνών κόμμα αλλά και τους Ανεξάρτητου Έλληνες που με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον θα βρεθούν εκτός κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές.

Και το χειρότερο είναι η παραπληροφόρηση και μάλιστα όταν έχουν ψηφισθεί ακριβώς τα αντίθετα μέτρα από αυτά που εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους υπουργούς. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να έχει ήδη ψηφισθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2019 (θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματος αντί του 85% σήμερα) και η κυβέρνηση να κάνει λόγο για δικαιότερο σύστημα όταν μάλιστα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν περίπου το 60% του εισοδήματος των επαγγελματιών, κυρίως στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια.

Την ίδια στιγμή οι εταίροι με κάθε ευκαιρία συστήνουν στην κυβέρνηση να είναι προσεχτικοί με όσα τάζει. Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αυτό όπως σημειώνουν θα μπορούσε να γίνει εφόσον συνδεθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ενόψει ΔΕΘ. Όπως παλιά ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανέβει στην Έκθεση με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη που βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και προαναγγέλλουν τις παροχές Ειδικότερα:


1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε για μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».

«Έχουμε» πρόσθεσε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης». Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε», δεδομένου ότι «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης».

2. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1, έθεσε ως προτεραιότητες την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

3. Ανοιχτό άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης να μην γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις. «Έχοντας ως όπλο την κατάσταση της οικονομίας, έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο αυτό το θέμα» είπε, μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM.

Και όσο περνούν οι μέρες και θα πλησιάζουμε στις εκλογές, ολοένα και περισσότερα θα είναι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θα θυμηθούν, μετά το τρίτο μνημόνιο και τα πολύ σκληρά μέτρα που περιελάμβανε αυτό, το αριστερό τους παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.