Ετικέτες

31.1.19

Τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και τους Τούρκους αιτούντες άσυλο


Ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Έβρου. Πού αποδίδουν το φαινόμενο πηγές της ελληνικής αστυνομίας.Σε επιφυλακή φέρεται να βρίσκονται οι ελληνικές αρχές στην περιοχή του Έβρου, καθώς ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» θεωρείται σημαντικά ενισχυμένος, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των αιτήσεων ασύλου Τούρκων υπηκόων.
Καθημερινά, οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με Τούρκους πολίτες, οι οποίοι παραβιάζουν τα σύνορα και διέρχονται παράνομα στα εδάφη του Έβρου, προτού εμφανιστούν οικειοθελώς στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε το 2016 και συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς, ή και αυξημένους, τα επόμενα χρόνια» δηλώνει στο Sputnik υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αστυνομίας.Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία από μόλις 17 το 2013, αυξήθηκαν σε 189 το 2016 —έτος εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια, ο συγκεκριμένος αριθμός δεκαπλασιάστηκε, καθώς οι αιτούντες άσυλο από την Τουρκία ενισχύθηκαν σε 1.826 το 2017, φθάνοντας μάλιστα το προηγούμενο έτος (2018) στον αριθμό-ρεκόρ των 4.834 ατόμων. Πρόκειται εν ολίγοις, για υπερδιπλάσια αύξηση σε διάστημα μόλις 12 μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Δεκέμβριο του 2018, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο διαμορφώθηκε σε 409 άτομα, ενώ οι Τούρκοι αιτούντες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο ανάμεσα στις διάφορες εθνικότητες που ζητούν «καταφύγιο» στην Ελλάδα.
Όπως και οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο, μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, οι Τούρκοι δύνανται να διακινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας, απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια και υποχρεώσεις έως ότου εγκριθεί ή απορριφθεί η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.
Γιατί θέλουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, η περίπτωση των συγκεκριμένων ατόμων δεν σχετίζεται με την περίπτωση των Σύρων, των Αφγανών ή των Ιρακινών. «Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι δεν έρχονται από κάποια εμπόλεμη κατάσταση»

«Είναι κυρίως, άνθρωποι, οι οποίοι καταφεύγουν στην Ελλάδα λόγω φόβου, επειδή φοβούνται μην στοχοποιηθούν από τον Ερντογάν» εξηγεί χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΛΑΣ, μιλώντας στο Sputnik.Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει προχωρήσει σε χιλιάδες διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών, με την αιτιολογία της ένταξης στο δίκτυο «Γκιουλέν», το οποίο για την Άγκυρα συνιστά ο «νούμερο 1» εσωτερικός εχθρός.
Οι περισσότεροι Τούρκοι αιτούντες άσυλο είναι είτε Κούρδοι, είτε «πολέμιοι» του Ερντογάν, οι οποίοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη γειτονική χώρα, υπό τον φόβο της ποινικής δίωξης για συμμετοχή και στήριξη του δικτύου του Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Οργανωμένα κυκλώματα, κοπής το 2015
Ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχεται μάλιστα, ότι στην περιοχή του Έβρου δρουν ανεξέλεγκτα οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία έναντι αδρής αποζημίωσης, αναλαμβάνουν την ασφαλή μεταφορά αυτών των ανθρώπων από τη μία όχθη του Έβρου στην άλλη.
Μάλιστα, εκτιμάει ότι οι διακινητές αξιοποιούν τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια «μονοπάτια» που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης των προηγούμενων ετών.
Την ίδια ώρα, αστυνομική πηγή παραδέχεται ότι — πέραν των «νόμιμων» αιτούντων άσυλο — υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να μην υποβάλλουν επίσημη αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επιλέγοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω παράνομων μεθόδων και με τη βοήθεια εγχώριων κυκλωμάτων διακίνησης.

https://sputniknews.gr/ellada/201901312099996-ellada-tourkia-ebros-thraki-asylo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.