Ποιοι μετακινήθηκαν προς ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., αναζητώντας την πολιτική τους επιβίωση ανεξάρτητα από ιδεολογίες.Εις τα εξ ων συνετέθησαν κινδυνεύουν να διαλυθούν τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, με το πολιτικό σκηνικό να χαρακτηρίζεται από εντονότατη ρευστότητα λόγω της επικείμενης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προηγήθηκε, με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (πλην, σαφώς, του ΚΚΕ) να είναι άλλωστε ήδη αλλοιωμένες από την αρχική σύνθεσή τους όπως αυτή προέκυψε στις εκλογές του 2015.
Επί της ουσίας, μέσα από το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων που πυροδότησαν η αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου και η έλευση της συμφωνίας στη Βουλή, τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης βρίσκονται στο ψυχολογικό όριο των πέντε ή έξι βουλευτών, επομένως, με την παραμικρή νέα απώλεια θα παύσει να υφίσταται η Κοινοβουλευτική Ομάδα τους. Φυσικά, τα διαρκή βουλευτικά πηγαινέλα δεν είναι χθεσινό, αλλά διαχρονικό φαινόμενο, αν και πράγματι έχουν ενταντικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κατά τη διάρκεια των οποίων τα όρια των πολιτικών οριοθετήσεων είναι πλέον ασαφή και ευμετάβολα, καθώς τροποποιούνται ανάλογα με την πολιτική συνθήκη και το κομματικό συμφέρον της στιγμής.
Η αναδρομή στις κομματικές... περιοδείες των βουλευτών της τελευταία τετραετίας θα οδηγήσει σε μια σειρά από συμπεράσματα. Αρχικά, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι όλοι οι βουλευτές παίρνουν «χρυσές» μετεγγραφές, πηγαίνοντας πάντοτε από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα κόμματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι βουλευτές εγκαταλείπουν τους Πάνο Καμμένο, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, προσχωρώντας στα τρία μεγάλα κόμματα, συνήθως με μια ενδιάμεση στάση... ανεξαρτησίας. Στη σκιά των τεκτονικών εξελίξεων, ελέω Σκοπιανού, η «κυριακάτικη δημοκρατία» επιχειρεί σήμερα μια παρουσίαση των μετακινήσεων των βουλευτών, οι οποίες, όπως θα διαπιστωθεί και παρακάτω, έχουν συντελέσει στη δημιουργία ενός νέου κοινοβουλευτικού χάρτη, ο οποίος πόρρω απέχει από εκείνον της αρχικής περιόδου της «πρώτη φορά Αριστεράς».
ΣΥΡΙΖΑ
Αρχίζοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη απώλεια για το κόμμα ήρθε μόλις δύο μήνες μετά την κάλπη του Σεπτεμβρίου, όταν στις 19 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετά τη ρήξη με τον πάλαι ποτέ στενό φίλο του, τον Αλέξη Τσίπρα. Παρέδωσε ωστόσο την έδρα του και αντικαταστάθηκε από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και παραμένει ανεξάρτητος έως σήμερα, σηκώνοντας μάλιστα περήφανα το αντισυριζαίικο λάβαρο.
Εναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2016, από το κυβερνητικό τρένο αποχώρησε και η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επίσης παρέδωσε τη βουλευτική έδρα της. Αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Κυρίτση.
Για περίπου δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περιέργως παρέμεινε ίδια. Τα νερά ήρθε να ταράξει η έλευση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε στο κυβερνών κόμμα στις 15 Ιανουαρίου 2018. Είχε προηγηθεί, φυσικά, η ταραχώδης αποχώρησή της από την Ενωση Κεντρώων, μετά την απίστευτη κόντρα με τον Βασίλη Λεβέντη, επειδή τοποθέτησε στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη και όχι την ίδια! Ακόμη και σήμερα, μάλιστα, παρότι πλέον η βουλευτής κατοικοεδρεύει στο κυβερνών κόμμα, η πικρία της για το «άδειασμα» του κεντρώου αρχηγού παραμένει, με την κόντρα να συντηρείται αενάως, χαρίζοντας μάλιστα απολαυστικά πινγκ πονγκ στην Ολομέλεια.
Εδώ και έναν χρόνο η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αναλλοίωτη. Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα υπάρξουν προσχωρήσεις εφεξής, μετά και τη νέα πλειοψηφία που προέκυψε από την ψήφο εμπιστοσύνης. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Κατερίνα Παπακώστα, πρώην Ν.Δ. και νυν επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), αν και υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ακόμη ανεξάρτητη βουλευτής.
Νέα Δημοκρατία
Το γεγονός ότι και η Ν.Δ. έχει «κλέψει» προσφάτως τέσσερις βουλευτές από μικρότερα κόμματα κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας την κριτική περί «γυρολόγων» βουλευτών. Πράγματι, και η «γαλάζια» παράταξη έχει δεχθεί στις αγκάλες της βουλευτές από μικρότερα κόμματα. Αρχής γενομένης από τον Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2017 προσχώρησε στο κόμμα. Είχε προηγηθεί, στις 18 Οκτωβρίου 2016, η διαγραφή του από το Ποτάμι, μετά την... προφητική δήλωσή του σχετικά με την ενδεχόμενη συνεργασία του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία. Αμέσως μετά διεγράφη η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 26 Οκτωβρίου 2017, έπειτα από σφοδρή κόντρα, και παρασκηνιακά και μπροστά στα φώτα, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη. Εναν χρόνο μετά, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, στη Ν.Δ. μετακόμισε η εκ του Ποταμιού προερχόμενη Κατερίνα Μάρκου, η οποία εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι ενώνει τις δυνάμεις της με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το περασμένο καλοκαίρι με τη Ν.Δ. έδωσε τα χέρια και ο Γιώργος Κατσιαντώνης, προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων.
Η πιο ηχηρή μετεγγραφή, πάντως, της Ν.Δ. ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του Χάρη Θεοχάρη. Πριν από μόλις έναν μήνα ο βουλευτής εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Συμφώνησε, μάλιστα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συγκρότηση «ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου». Η προσχώρησή του οδήγησε στην αλλαγή στάσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον ίδιο πλέον να καταψηφίζει, παρότι αρχικώς είχε ταχθεί υπέρ. Στις αλλαγές της μορφής του κόμματος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το 2017 απεβίωσε ο Ευάγγελος Μπασιάκος και τη θέση του πήρε ο Ανδρέας Κουτσούμπας.
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Θετικό σκορ καταγράφεται και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία μετρά συν τρεις έδρες. Κι αυτό διότι από 17 έδρες τον Σεπτέμβριο του 2015 σήμερα βρίσκεται στις 20. Πρεμιέρα στις προσχωρήσεις έκανε ο εκ του Ποταμιού ορμώμενος Ιλχάν Αχμέτ. Τον Ιανουάριο του 2017 αποχώρησε από τη Σεβαστουπόλεως, μιλώντας για ανάγκη δημιουργίας ενός «μεγάλου ενδιάμεσου χώρου». Λίγους μήνες μετά η Φώφη Γεννηματά «έκλεψε» ακόμη έναν βουλευτή από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Κώστα Μπαργιώτα. Το πιο πρόσφατο «απόκτημα» είναι ο Γιώργος Καρράς, πρώην ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων. Ο κ. Καρράς είναι εκείνος που συμπλήρωσε την... εικοσάδα. Στις 14 Ιανουαρίου 2016 διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά επανήλθε δριμύτερος στο κόμμα.
Ανεξάρτητοι Ελληνες
Η Συμφωνία των Πρεσπών κατάφερε τελικά να κλονίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου, που πλέον μετρά έξι βουλευτές, αν και επί της ουσίας ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος έχει μείνει με πιστούς βουλευτές τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κωνσταντίνο Κατσίκη. Βέβαια, πριν από λίγες μέρες στους παραπάνω προστέθηκε και ο πρώην κεντρώος, γνωστός παοκτζής, Αριστείδης Φωκάς, που αποφάσισε να συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μόλις λίγους μήνες μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015, ο Πάνος Καμμένος έχασε από βουλευτή τον Νίκο Νικολόπουλου, που αποχώρησε από τους ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να μην ψηφίσει τα προαπαιτούμενα.
Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. λόγω Σκοπιανού, διεγράφη από τους ΑΝ.ΕΛ. ο Δημήτρης Καμμένος μετά την υπερψήφιση της πρότασης. Στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, πάλι λόγω διαφωνίας με τη συμφωνία. Την εβδομάδα που μας πέρασε διεγράφησαν η υπ. Τουρισµού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τη συγκυβέρνηση και με την αιτιολογία ότι έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγµατα «από τη στιγµή που παραµένουν στις υπουργικές τους θέσεις και δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης» και ότι «εγκλημάτησαν για την καρέκλα». Δεν διεγράφησαν οι Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος, παρότι κι εκείνοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πιθανές εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.
Ενωση Κεντρώων
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για τον Βασίλη Λεβέντη και το κόμμα του, που ξεκίνησε με εννέα έδρες και έφτασε να μετρά μόλις πέντε. Ολοι οι βουλευτές που εγκατέλειψαν την Ενωση Κεντρώων έχουν ήδη βρει νέο κομματικό σπίτι. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Καρρά, που «μετακόμισε» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και τον Γιώργο Κατσιαντώνη, που εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Πιο πρόσφατα δε, στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αριστείδης Φωκάς ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κ.Ο., ενώ πριν από λίγες μέρες έπεσε στην αγκαλιά του Πάνου Καμμένου.
Ποτάμι
Ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών, που έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τον καταλυτικό ρόλο του στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, μετρά τεράστιες απώλειες την τελευταία τετραετία. Το Ποτάμι εισήλθε στη Βουλή με 11 βουλευτές και πλέον μετρά μόλις πέντε, μετά και τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, που συνοδεύτηκε με λογής λογής παρασκήνιο, πασπαλισμένο με ολίγον από... συνωμοσιολογία και καταγγελίες περί συναλλαγής.
Φυσικά, δεν είναι ο πρώτος βουλευτής που εγκαταλείπει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το πρώτο «αντίο» είπε το 2016 ο Χάρης Θεοχάρης, έπειτα από σχίσμα με τον επικεφαλής του κόμματος, «συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν» Ακολούθησαν οι βουλευτές που έχουν ήδη αναφερθεί: Ιλχάν Αχμέτ, Κώστας Μπαργιώτας, Κατερίνα Μάρκου και Ιάσων Φωτήλας.
Χρυσή Αυγή
Ανεξαρτητοποιήσεις υπήρξαν και στη Χρυσή Αυγή λόγω διαφωνιών βουλευτών με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Οι Δημήτρης Κουκούτσης και Νίκος Μίχος ανεξαρτητοποιήθηκαν το 2017 και από τότε παραμένουν ανεξάρτητοι.
Τον περασμένο Ιούνιο διεγράφη από το κόμμα ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης μετά την ομιλία του στη Βουλή για το Σκοπιανό, όπου ανέφερε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να συλλάβουν τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο», ενώ φώναξε «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!».
Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η επιστροφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας στο κόμμα, με την επίσημη αιτιολογία ότι έχει µετανιώσει για τα λεγόµενά του και ότι η δίκη του δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.