Ετικέτες

14.8.19

Θεός, Εβραίοι και Έλληνες

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεός



Στην αρχή (בְּרֵאשִׁ֖ית beresit) ο Θεός, η Αγία Τριάδα (אֱלֹהִ֑ים Elohim), δημιούργησε από το τίποτα, ἐκ τοῦ μή ὄντος, (בָּרָ֣א bara) τους ουρανούς  (הַשָּׁמַ֖יִם hasamayim) και την γη (הָאָֽרֶץ haares). Με αυτήν την φράση, σε εβραϊκό πρωτότυπο και ελεύθερη μετάφραση, αρχίζει η αποκάλυψη του Θεού προς τον άνθρωπο, μέσα από την Αγία Γραφή.


Ο Θεός είναι ο δημιουργός του σύμπαντος και του ανθρώπου. Κάποτε αυτό ήταν αυτονόητο, τώρα χρειάζεται αγώνας, για να το συνειδητοποιήσουμε. Ο Θεός είναι ένας, είναι μία φύση. Αλλά ταυτόχρονα είναι τρία πρόσωπα, γι΄ αυτό και στο εβραϊκό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης η λέξη Θεός (Elohim) είναι σε πληθυντικό αριθμό, αλλά πολύ σωστά οι Εβδομήκοντα μεταφραστές της Παλαιάς Διαθήκης δεν μετέφρασαν την εβραϊκή λέξη στα ελληνικά ως «Θεοί» αλλά «Θεός».

Και μόνο αυτό το στοιχείο, το πώς τα τρία πρόσωπα είναι ένας Θεός, είναι μυστήριο, είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνάμεις του ανθρώπινου νου. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που ως Χριστιανοί το πιστεύουμε, διότι μας αποκαλύφθηκε. Ο Θεός, επομένως, δεν είναι κάτι που μπορούμε να γνωρίσουμε με την στενή μας λογική, είναι κάτι που αποκαλύπτεται, φανερώνεται. Και ο άνθρωπος είτε δέχεται την αποκάλυψη είτε την αρνείται.

Μέσα από την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει και να προσεγγίσει τον Θεό δημιουργείται η θρησκεία. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι εκ των προτέρων η θρησκεία είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί από μόνος του να γνωρίσει τον Θεό. Κάθε θρησκεία είναι ψέμα, πλάνη, και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιέχει κάποιες αλήθειες για τον Θεό, αλλά όχι ολόκληρη την αλήθεια.

Γι΄ αυτό και ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, έστω και αν συγκαταλέγεται στις διάφορες θρησκείες της ανθρωπότητας, αφού δεν είναι κίνηση του ανθρώπου προς τον Θεό, αλλά το αντίθετο, κίνηση του Θεού προς τον άνθρωπο, αποκάλυψη προς τον άνθρωπο και τελικά εμφάνιση του Θεού μέσα στην ανθρώπινη ζωή, μέσω του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Το πώς ο Θεός μπορεί ταυτόχρονα να είναι και άνθρωπος, δύο φύσεις σε ένα πρόσωπο, επίσης ξεπερνά τις δυνάμεις του μυαλού μας. Ένα από τα λάθη που κάνουμε οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι το να θέλουμε να καταλάβουμε τα πάντα με τον εγκέφαλό μας, με την λογική μας, με την δύναμη του νου. Αλλά ο Θεός ζητά πρώτα να Τον αγαπήσουμε και έπειτα να Τον γνωρίσουμε. Αν δεν αγαπήσουμε τον Θεό, δεν μπορούμε να Τον γνωρίσουμε, έστω και αν μας αποκαλύπτεται.

Αυτό ακριβώς έπαθαν οι Εβραίοι. Τους αποκαλύφθηκε ο Θεός από τα αρχαία χρόνια, αλλά λίγοι Εβραίοι Τον αγάπησαν και Τον γνώρισαν. Και όταν ο Θεός έγινε άνθρωπος και εμφανίστηκε ως Μεσσίας στο εβραϊκό έθνος, οι περισσότεροι Εβραίοι Τον απέρριψαν, διότι δεν Τον αγαπούσαν. Ενώ οι Εβραίοι που αγαπούσαν τον Θεό, αργά ή γρήγορα Τον γνώρισαν και έγιναν Χριστιανοί.

Από την άλλη, οι Έλληνες δεν γνώριζαν την αλήθεια, αλλά την έψαχναν, την αναζητούσαν. Η αναζήτηση της αλήθειας οδήγησε τους Έλληνες στο να αγαπήσουν την σοφία, την γνώση, γι΄ αυτό και έγιναν φιλό-σοφοι! Η φιλοσοφία των Ελλήνων γέννησε τις επιστήμες, αλλά και τους βοήθησε να γίνουν Χριστιανοί. Αφού έψαχναν την αλήθεια τόσους αιώνες, όταν γνώρισαν τον Χριστό και τους Αποστόλους Του, κατάλαβαν ότι εκεί βρίσκεται η αλήθεια και η σοφία, στον Χριστό και το κράτος Του, την Εκκλησία.

Ασφαλώς, δεν έγιναν όλοι οι Έλληνες Χριστιανοί, αλλά όσοι είχαν αγάπη μέσα τους. Όσοι δεν είχαν αγάπη, Τον απέρριψαν, όπως και οι σκληρόκαρδοι Εβραίοι. Έτσι, μέσα στην Εκκλησία, στην αγκαλιά του Χριστού, βρέθηκαν Εβραίοι, Έλληνες και κάθε άλλος άνθρωπος, που αναζητούσε την αλήθεια.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτά τα δύο έθνη, το ελληνικό και το εβραϊκό, επηρέασαν όσο κανένα άλλο την παγκόσμια ιστορία. Και στην μετά Χριστόν εποχή, μέσα από το ελληνικό έθνος προέκυψαν οι περισσότεροι Άγιοι της Εκκλησίας, ενώ από το εβραϊκό έθνος προέκυψαν οι περισσότεροι άνθρωποι που μισούν τον Χριστό και αγωνίζονται να καταστρέψουν την Εκκλησία!     

Πηγή: από το βιβλίο "ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΑΣΟΝΙΑ", σελ. 8-9, Διόδωρος Ράμμος (ιστορικός - αρχαιολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.