Ετικέτες

27.11.19

Προκαλεί πάλι η Άγκυρα: Ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο



Η Τουρκία διεκδικεί... στρατηγικό χώρο μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου... διαγράφοντας την ΑΟΖ της Κύπρου και την ελληνική υφαλοκρηπίδα από το Καστελόριζο και νοτίως της Κρήτης.
Με ακόμη μία επιστολή που έστειλε διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ μεταφράζει όπως τη βολεύει το Διεθνές Δίκαιο, κάνει χρήση του επιχειρήματος περί των μεγάλων ακτών που διαθέτει (σ.σ.: έσπευσαν να της το αναγνωρίσουν οι κ. Κοτζιάς και Κατρούγκαλος ως ΥΠΕΞ) και διεκδικεί χώρο που αντιστοιχεί σε ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας ετεροχρονισμένα σε επιστολές και διακοινώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου προς τον ΟΗΕ, με τις οποίες αποδομούσαν πλήρως τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επανέρχεται και πουλάει το ίδιο... παραμύθι περί «ipso facto» και «ab initio» νομικά και κυριαρχικά δικαιώματά της στις θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας κυριαρχία της Κύπρου και της Ελλάδας. Φαντασιώνεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» με αυθαίρετες διακηρύξεις και επιστολές που καταθέτει συστηματικά στον ΟΗΕ, με διπλωμάτες να τονίζουν πως επιδιώκει να «χτίσει» νομικά θέση.

Όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, πέραν των δυτικών τμημάτων του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συμφωνία μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών στην περιοχή, με βάση την αρχή της ισότητας και με στόχο την επίτευξη ισότιμης οριοθέτησης ΑΟΖ. Από αυτή την άποψη η Τουρκία θεωρεί ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου σε σημείο που θα προσδιοριστεί δυτικά των 28°00’00”E, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων κρατών, σύμφωνα με δίκαιες αρχές, λαμβάνοντας όλες τις ειδικές και σχετικές περιστάσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Κοινώς η Τουρκία απορρίπτει τις συντεταγμένες που έχουν καταθέσει η Ελλάδα και η Κύπρος και επιχειρεί να αλλάξει τα ισχύοντα με μονομερείς και έωλες ενέργειες για να επιτύχει τελικώς τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.