Ετικέτες

6.1.20

Εκατό χρόνια ελεύθερης Θράκης

Εκατό χρόνια ελεύθερης Θράκης



Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Καλή Χρονιά και ευλογημένη! Το 2020 δίνει την αφορμή να θυμηθούμε την Ιστορία και τους αγώνες της Θράκης μας. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Η ιστορική ακρίβεια επιβάλλει να πούμε ότι με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Ανατολική Θράκη ως κανονικό ελληνικό έδαφος, αλλά τον Δεκέμβριο του 1922 με τη Συνθήκη των Μουδανιών η Ανατολική Θράκη παραδόθηκε στην Τουρκία ως συνέπεια της Μικρασιατικής Τραγωδίας. Και ας μην ξεχνούμε ότι στη γεωγραφική ενότητα της Θράκης ανήκει και η Κωνσταντινούπολη.

Επίσης η Ιστορία επιβάλλει να θυμίσουμε ότι υπάρχει και η Βόρειος Θράκη ή Ανατολική Ρωμυλία, στην οποία έσφυζε ο Ελληνισμός μέχρι την πραξικοπηματική ενσωμάτωση στη Βουλγαρία το 1906. Σήμερα η Ελλάδα επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε την Ιστορία.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας για τις σημαντικές μορφές που ανέδειξε η ενιαία Θράκη ανά τους αιώνες. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρω: Τον αρχαίο σοφό Δημόκριτο. Τον ιστορικό Θουκυδίδη, γιο του Θρακιώτη Ολόρου. Τον Σπάρτακο, ο οποίος ξεσήκωσε τους δούλους κατά της κραταιάς Ρώμης και θανατώθηκε. Τον Άγιο Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας / Ρωμανίας Ιωάννη Γ΄Δούκα Βατάτζη, ο οποίος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και βασίλευσε στη Νίκαια (1222-1254). Τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη Κύριλλο Στ΄, ο οποίος γεννήθηκε στην Αδριανούπολη και θανατώθηκε από τους Τούρκους το 1821. Την καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη, ηρωίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος κατήγετο από τη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και αρνήθηκε το 1941 να παραδώσει την Αθήνα στους Γερμανούς. Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με ρίζες στην Ανατολική Θράκη. Τον διεθνούς φήμης επιστήμονα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από τη Βήσσα Έβρου. Την οικογένεια Δοξιάδη από την Φιλιππούπολη και άλλους πολλούς.

Είναι ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε τις ένδοξες σελίδες των εθνικών αγώνων των Θρακών και τις ταλαιπωρίες, τις οποίες υπέστησαν από γειτονικούς λαούς: Καταπίεση από τους Βουλγάρους στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος και στην περίοδο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Διωγμοί των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους το 1914 και προσφυγοποίηση των Ανατολικοθρακιωτών το 1922. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το 1941- 1944 το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης είχε βουλγαρική κατοχή και ότι οι Γερμανοί είχαν κρατήσει μόνο μία στενή λωρίδα δίπλα στον ποταμό Έβρο για να ελέγχουν τα σύνορα με την τότε ουδέτερη Τουρκία;

Σήμερα η Μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πρέπει, όμως, να εμποδίσουμε το μακρύ χέρι της Άγκυρας που επιδιώκει να αναστατώσει την περιοχή!

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 5.1.2020

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.