Ετικέτες

29.9.20

27 Σεπτεμβρίου δολοφονείται ο πιο τίμιος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας (τηλεοπτική σειρά)

 

 
Την στιγμή που τα κανάλια προσφέρουν απλόχερα στους τηλεθεατές τα σκουπίδια τους, υπάρχει και η άλλη τηλεόραση, που παράγει έργο αξιώσεων. H Cosmote TV ετοίμασε το ντοκιμαντέρ “Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του” συνδυάζοντας το σενάριο με τις ιστορικές μαρτυρίες.

Είναι ο πιο γνωστός άγνωστος της ελληνικής ιστορίας. Ο πρώτος μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας. Ο πρώτος κυβερνήτης.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πιο τίμιος πολιτικός που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο πλευρό του είχε τον Ανδρέα Κούκο, Νομικό-Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθώς και την 
και τον Θάνο Βερέμη, ως ιστορικούς συμβούλους.

Ο ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης είναι άψογος στον ρόλο του. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: “Ο Καποδίστριας εξέπεμπε μια θερμότητα αλλά είχε υιοθετήσει την πειθαρχία και την ψυχραιμία του διπλωμάτη”.

Ο πατέρας του Καποδίστρια ήταν πολιτικός, όμως η μάνα του τον πήγαινε από παιδί στα μοναστήρια, του πήρε δάσκαλο για να μάθει πιάνο και επέμενε το παιδί να έχει ιδιωτική εκπαίδευση. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος. [...] Ήταν φίλος του Πούσκιν και του Γκαίτε και παρά το φόρτο εργασίας του αφιέρωνε κάθε μέρα χρόνο για να διαβάσει λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 και ήταν το έκτο παιδί του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου στο επάγγελμα, και της Διαμαντίνας Γονέμη, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο. Φοίτησε στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης, όπου έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Την περίοδο 1795–1797 σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε αμέσως στην Κέρκυρα όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα αφιλοκερδώς.
“Εφ' όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.”
Αυτό είπε και αρνήθηκε τον μισθό του κυβερνήτη, και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με κάτι τέτοια βλέπεις, χάλαγε την “πιάτσα”. Τον δολοφόνησαν!!! Οι ξένες υπερδυνάμεις σε συνεργασία με τις ντόπιες φατρίες.

Η δολοφονία του Καποδίστρια

Πέραν των πιεστικότατων οικονομικών, κοινωνικών και διπλωματικών προβλημάτων, ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του για την οικοδόμηση του νεόδμητου ελλαδικού κράτους: πρώτον την εχθρότητα Γαλλίας και Αγγλίας και δεύτερον, τις κλίκες και τα τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Τελικά αυτοί οι δύο λόγοι αποδείχτηκαν ο τέλειος συνδυασμός και προετοίμασαν το έδαφος οδηγώντας στην πολιτική και φυσική εξόντωση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Προκειμένου να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νέου κράτους, ο Καποδίστριας πρότεινε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, ώστε να διατηρήσει άμεσα τον πολιτικό έλεγχο. Την αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια απάρτιζαν οι παραμερισμένοι από την εξουσία κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες, που είχαν γίνει έξαλλοι. Ο τρόπος που ο Καποδίστριας τους παραμέρισε και διόρισε σε θέσεις κλειδιά τα δύο αδέρφια του, Αυγουστίνο και Βιάρο Καποδίστρια, τον οδήγησαν σε σύγκρουση μαζί τους.

Ο Καποδίστριας αναγνώρισε αμέσως το δίκαιο αίτημα τους για αποζημίωση από την Ελληνική επανάσταση, και τους υποσχέθηκε ότι μόλις θα βελτιώνονταν τα οικονομικά της χώρας, η Ύδρα θα έπαιρνε «το μερίδιόν της καθ’ όσον το δίκαιον απαιτούσε». Οι Υδραίοι, όμως, απαιτούσαν την άμεση καταβολή αυτών των αποζημιώσεων, πράγμα που ήταν αδύνατον λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης του κράτους. Και επιπλέον η Γαλλία και η Αγγλία, θεωρώντας τον Καποδίστρια ως φιλικά προσκείμενο στη Ρωσία, ενθάρρυναν τους εχθρούς του, να προκαλέσουν ταραχές.

Ο ίδιος ο Καποδίστριας είχε γνώση για τους σχεδιασμούς των συγκεκριμένων ξένων δυνάμεων εναντίον του, με αντικυβερνητικές ενέργειες της Ύδρας και της Μάνης και για την απροκάλυπτη σύμπραξη και τη βοήθειά τους προς τους ταραχοποιούς. Οι φατρίες έξαλλες μαζί του, αποφάσισαν να τον βγάλουν απ’ την μέση, με ηγέτες την οικογένεια Μαυρομιχάλη. Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πρόλαβε και πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι.
 
Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

Καταλυτικό ρόλο στην δολοφονία του διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει ακόμη απόρρητος. Η οικονομική κρίση, και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων εκ μέρους του, οδήγησαν τις δύο τελευταίες «προστάτιδες δυνάμεις» να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, χρησιμοποιώντας τους Υδραίους και τους Μανιάτες. Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από την πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς: «Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν».
«Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε ματαβρεί, και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…»
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

«Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν.» 

 

Ι.Γ. Εϋνάρδος


Νίκος Μουρατίδης (διασκευή)
 
Δείτε το πρώτο από τα έξι επεισόδια της σειράς
(Μετά το 3ο λεπτό σταματούν οι διαφημίσεις και ξεκινά το επεισόδιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.