Ετικέτες

1.3.23

Μέγα Απόδειπνο Καθαράς Τετάρτης (ολόκληρη η ακολουθία μαζί με τον Μ. Κανόνα!)

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για μεγάλο απόδειπνο


Σχόλιο: Το Μεγάλο απόδειπνο της Καθαράς Τετάρτης αναφέρεται στην επόμενη ημέρα (εφέτος 2η Μαρτίου 2023), όπως και ο εσπερινός. Ο εσπερινός γίνεται συνήθως μαζί με προηγιασμένη θ.λ. Σε άλλες ενορίες γίνεται το πρωί (όρθρος, ώρες, εσπερινός και προηγιασμένη) και το απόγευμα το Μέγα απόδειπνο (μαζί με τμήμα του Μεγάλου Κανόνος). Σε άλλες ενορίες το πρωί γίνεται όρθρος και οι ώρες α΄, γ΄, ς΄, ενώ το απόγευμα η θ' ώρα και ο εσπερινός με την προηγιασμένη. Σε αυτή την περίπτωση το Μέγα απόδειπνο δεν γίνεται συνήθως στις ενορίες και εναπόκειται στη διάθεση του καθενός να το κάνει στο σπίτι.

Για όποιον δεν μπορεί να πάει στην ενορία του και δεν θέλει απλά να το ακούσει από το ραδιόφωνο (π.χ. την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM). Προτείνουμε για υπολογιστή:


Η ακολουθία του Μεγάλου Απόδειπνου υπάρχει διαθέσιμη σε αρκετά μεμονωμένα τεύχη (που κοστίζουν λίγα ευρώ) και στο Μεγάλο Ωρολόγιο. Αν κανείς δεν την διαθέτει και επιθυμεί να την κάνει από το σπίτι, μπορεί να την διαβάσει παρακάτω:
Σήμερα Καθαρά Τετάρτη (μέχρι και την Πέμπτη) μαζί με το Απόδειπνο ψάλλεται και μέρος του Μεγάλου Κανόνος, το οποίο μπορεί να βρεθεί παρακάτω (σε αυτό το σύνδεσμο βρίσκεται και η ακολουθία του όρθρου και των ωρών, όπως είναι στο βιβλίο Τριώδιο - τα υπόλοιπα λόγια βρίσκονται στο Μέγα Ωρολόγιο):



Επιμέλεια ανάρτησης:

Κατευθυνθήτω Προηγιασμένης - ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΥ

  


Κατευθυνθήτω η προσευχή μου, ως θυμίαμα ενώπιόν σου, έπαρσις των χειρών μου, θυσία εσπερινή. 


''Νυν αι δυνάμεις'' πλ. β΄ - Θρασύβουλος Στανίτσας

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Νυν αι δυνάμεις\



«Νυν αι δυνάμεις των ουρανών», ύμνος που ψάλλεται αντί Χερουβικού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων σε ήχο πλ. β΄.