Οι πολίτες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για να παρακολούθησαν την έκλειψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα και ήταν ορατή σε όλη σχεδόν την χώρα. Η έκλειψη που ξεκίνησε στις 10:40' το πρωί, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις 12:50', προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που μετέδωσε και ζωντανά την εικόνα της μερικής έκλειψης από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, από το ειδικό τηλεσκόπιο, που παρατηρούσε την κίνηση μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, ήταν ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται η σελήνη κάλυψε μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου, ενώ στην Αθήνα κάλυψε το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.
Πάντως, παρόλο που οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές, η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, εκτιμούν πως ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από ένα "πεφταστέρι", παρά να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη του Ήλιου!
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, όπου ήταν εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν με ενδιαφέρον την μερική έκλειψη ηλίου.
Η έκλειψη ήλιου από την Πάτρα
(Πηγή φωτογραφιών Θεσσαλονίκης: seleo)
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.