Ετικέτες

28.2.17

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων προς Άραβες Πρέσβεις: Οι τρομοκράτες είναι υπηρέτες του Σατανά




του Θωμά Αναστασιάδη

Mε πρωτοβουλία του Έξαρχου του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Μόσχα, Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ.Νήφωνα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, , είχε συνάντηση στις 21 Φεβρουαρίου 2017, με τους Πρέσβεις και διπλωματικούς εκπροσώπους των 11 Αραβικών χωρών στη Ρωσία.

H σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μετόχι Αρχαγγέλου Γαβριήλ του ως άνω Πατριαρχείου, στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο από το 1848, κατά χρονικά διαστήμα, ήταν ο μοναδικός κρίκος, που συνέδεε τους λαούς της Μέσης Ανατολής με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νήφωνα.
Στη συνάντηση παρέστησαν οι Πρέσβεις του Λιβάνου, της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Σουδάν, της Αλγερίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ιράκ, του Μαρόκο, της Υεμένης και ο επιτετραμμένος της Ιορδανίας στη Ρωσία, με τους διπλωματικούς εκπροσώπους τους. Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής του κ.Ιλαρίωνα, ο Ηγούμενος Αρσένιος Σοκολόφ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, και ο Γενικός Γραμματέας της Ορθοδόξου Κινήσεως Νεολαίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Φάντι Νασρ.
Στην έναρξη της συναντήσεως, ο Μητροπολίτης Νήφων καλωσορίζοντας τους υψηλούς επισκέπτες, ανάμεσα στ΄άλλα τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής και της  διατηρήθηκαν ανέκαθεν και αναπτύχθηκαν μέσα από την κοινωνία των Ορθοδόξων. Επίσης αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Κυρίλλο, ο οποίος υψώνει φωνή υπερασπίσεως υπέρ των χριστιανών της .
Ο  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νήφωνα, ο οποίος είναι Προϊστάμενος του Μετοχίου επί 40 χρόνια και Έξαρχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Μόσχα, για την ευκαιρία που του δόθηκε να συναντήσει τους Πρέσβεις των Αραβικών κρατών, και υπογράμμισε: <<το Μετόχιον έχει αναδειχθεί σε μοναδικό χώρο διαλόγου, όπου έχουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας και συναναστροφής ο ένας με τον άλλο, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να μιλήσουμε για τα επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου».
Στην συνέχεια τόνισε, «Συνήθως εξισώνουν τον Αραβικό κόσμο με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι: ο Αραβικός κόσμος δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι. Εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια υπάρχει μέσα του και η Χριστιανική Εκκλησία. Και οι χριστιανοί ήταν πρώτοι, οι οποίοι μίλησαν Αραβικά, και όχι οι μουσουλμάνοι. Οι Χριστιανοί και οι οπαδοί του Ισλάμ συνυπάρχουν ειρηνικά και αρμονικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής επί πολλούς αιώνες. Επίσης σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανησυχεί έντονα για τη σημερινή κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Και παρακάτω είπε: «Ο εξτρεμισμός έχει γίνει από τις κυριότερες προκλήσεις για όλες τις παραδοσιακές θρησκείες. Δυστυχώς οι εξτρεμιστές όχι σπάνια διαδίδουν τις ιδέες ότι οι χριστιανοί είναι μέρος του αμαρτωλού δυτικού κόσμου και συνεργάτες των εχθρών του Ισλάμ. Είναι εντελώς εσφαλμένη αυτή η άποψη για ένα απλούστατο λόγο, επειδή οι χριστιανοί είναι ιθαγενείς πληθυσμοί του Αραβικού κόσμου. Ουδεμία παραδοσιακή θρησκεία διδάσκει ανθρωποκτονία. Όλες οι θρησκείες καλούν στην ειρήνη.»
«Οι τρομοκράτες δια πυρός και σιδήρου καταστρέφουν τον Χριστιανισμό σε χώρους, όπου οι Χριστιανοί ζουν σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι στη Μέση Ανατολή, η χριστιανική κοινότητα είναι δείκτης ασφάλειας και σταθερότητας. Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός των δύο θρησκειών, είναι απολύτως εφικτά. Κάποιος θέλει να αλλάξει την υπάρχουσα για αιώνες τάξη . Είμαι βέβαιος ότι οι αιτίες της αναβίωση της , βρίσκονται έξω από τον αραβικό κόσμο.»
Και σε άλλο σημείο, ο Ιεράρχης έκανε έκκληση για μια κοινή θέση σε σχέση με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία: Η τρομοκρατία αποτελεί κοινή πρόκληση για όλες τις χώρες. Όταν μια βόμβα εκρήγνυται, δεν επιλέγουν τα θραύσματά της ποιούς θα χτυπήσουν, Χριστιανούς, μουσουλμάνους ή άπιστους. Η τρομοκρατία είναι κοινό κακό. Οι τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από την θρησκευτική ρητορική, είναι υπηρέτες του Σατανά. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες.»
Τελειώνοντας ο κ.Ιλαρίων την παρέμβασή του είπε: «Για να νικήσουμε την τρομοκρατία χρειάζεται μια κοινή παγκόσμια αντιτρομοκρατική συμμαχία, που θα ενώσει όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης.»
Ακολούθως μίλησαν οι Πρέσβεις Λιβάνου και Συρίας. Ο του Λιβάνου κ.Nassar, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι Λιβανέζοι είναι υπερήφανοι για τη χώρα τους, όπου για πολλά χρόνια, οι χριστιανοί ζουν δίπλα-δίπλα με τους μουσουλμάνους σε μια ατμόσφαιρα φιλίας, συνεργασίας και αδελφοσύνης. Η Αραβική πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με το κύμα εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, που προσπαθεί να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στα έθνη. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του προς την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, για την υποστήριξη της ειρήνης στην χώρα του.
Με τη σειρά του, ο Σύρος πρεσβευτής στη Ρωσία κ.Haddad, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ρωσικού λαού, για βοήθεια και υποστήριξη σε άτομα που υποφέρουν στη Συρία.
Στα πλαίσια της συναντήσεως διανεμήθηκε το βιβλίο του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, «Το μυστήριο της πίστεως», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα Αραβικά από την Ορθόδοξη Κίνηση Νεολαίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Μετά τη λήξη της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Νήφων παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.