Ετικέτες

22.5.18

Συνέντευξη του Μαρίνου Ριτσούδη στην «Rossiskya Gazeta» - AΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ



Συνέντευξη της «Rossiskya Gazeta» σ’ έναν Έλληνα αξιωματικό που αρνήθηκε να συνεργήσει στην επίθεση κατά της Σερβίας το 1999.
Μαρίνος Ριτσούδης – ο Έλληνας αξιωματικός και Ορθόδοξος πατριώτης που απετάχθη από το στράτευμα πριν από 19 χρόνια επειδή αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπακούσει στις εγκληματικές διαταγές του ΝΑΤΟ να λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Σερβίας, σήμερα ζει μια ήσυχη ζωή στην Αθήνα προσπαθώντας να μην προσελκύει πολύ την προσοχή.Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων αναζωπυρώθηκε και πάλι από την πρόσφατη απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: στις αρχές του χρόνου ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος απένειμε στον εν λόγω Έλληνα το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Ωστόσο, πριν επέλθει η συγκεκριμένη βράβευση, ο Έλληνας αξιωματικός πέρασε δύσκολα. Για πειθαρχικό παράπτωμά του - τον Απρίλιο του 1999, ο Ριτσούδης σκόπιμα αρνήθηκε να αποπλεύσει με το Ελληνικό πολεμικό πλοίο, για να συμμετάσχει στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας από την Αδριατική Θάλασσα – αυτός ο άνδρας των ενόπλων δυνάμεων ήταν και ο πρώτος που δικάσθηκε από το Ναυτοδικείο. Και αργότερα η ηγεσία (του Π.Ν) «ξεφορτώθηκε» τον αξιωματικό, τον απομάκρυνε από τη στρατιωτική του θητεία επικαλούμενη λόγους καταστροφικών περιστάσεων θάπτοντας έτσι την στρατιωτική του καριέρα. Ο Μαρίνος Ριτσούδης - σχετικά με τα αίτια και το κόστος της απόφασης του αυτής - όπως δήλωσε και στον ανταποκριτή της "RG" λειτούργησε «σύμφωνα με τη συνείδησή του».
Τι ακριβώς συνέβη τον Απρίλιο του 1999;

Μαρίνος Ριτσούδης : Υπηρετούσα ως αξιωματικός στο ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής». Κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων που αφορούσαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει στη επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Όντας Ορθόδοξος, αισθάνθηκα ότι συμβαίνει κάτι παράνομο. Επιπλέον, η συνείδησή μου δεν μου επέτρεψε να κινηθώ εναντίον των Ορθοδόξων αδελφών μας. Ως εκ τούτου, μη δεχόμενος άλλη έκβαση απ’ αυτή που όριζε η συνείδησή μου, πήρα την απόφαση και υπέβαλα αναφορά στην αρμόδια Διοίκηση, στην οποία επεσήμανα ότι ως Χριστιανός δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σερβίας.
Οι ένστολοι δεν συνηθίζουν να αμφισβητούν τις εντολές των ανωτέρων τους ...

Μαρίνος Ριτσούδης : Μέχρι εκείνη την κρίσιμη στιγμή, δεν είχα διανοηθεί να κάνω κάτι τέτοιο. Mάλιστα, το προηγούμενο διάστημα έπρεπε να παρευρίσκομαι σε διάφορες ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του ελληνικού στόλου και άλλων μονάδων. Και το 1996 ήμουν μεταξύ εκείνων που υπερασπίστηκαν το νησί Ίμια κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκική κρίσης. Όταν επρόκειτο για την προστασία των συνόρων και την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, δεν αμφισβήτησα ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Και στην περίπτωση της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Σερβία, οι αμφιβολίες εμφανίσθηκαν ξαφνικά αφ’ εαυτού τους;

Μαρίνος Ριτσούδης : Γνώριζα πολύ καλά τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο γύρω από τη Σερβία. Λαμβάναμε πληροφορίες από πολεμικά πλοία στην Αδριατική Θάλασσα, τα οποία ο «Θεμιστοκλής» έπρεπε να αντικαταστήσει. Και έλεγα σταθερά "όχι" στη συμμετοχή μου σ’ αυτήν την επιχείρηση. Αφού ενημερώθηκαν για την απόφασή μου ο καπετάνιος και η ελληνική ηγεσία, στη συνέχεια το πλοίο απέπλευσε χωρίς εμένα. Ταυτόχρονα, τούς εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μου σχετικά με την ετοιμότητά μου να συνεχίσω να υπερασπίζομαι την Ελλάδα παντού, αρκεί να μην πολεμήσω εναντίον των Σέρβων.


Υπήρξαν αναφορές ότι αρκετοί αξιωματικοί και ναυτικοί του «Θεμιστοκλής» αντιτάχθηκαν επίσης στη συμμετοχή του ελληνικού πλοίου σε αυτήν την επιχείρηση...


Μαρίνος Ριτσούδης : Κανείς στο αντιτορπιλικό δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτή τη διαταγή. Κανείς. Αλλά, δυστυχώς, μόνο εγώ κατάφερα να υπερασπιστώ την απόφασή μου έως τέλους ενώ οι υπόλοιποι αξιωματικοί και ναυτικοί έπρεπε να σιωπήσουν για διάφορους λόγους – κάποιος δεν ήθελε να χάσει τη δουλειά, άλλος δεν ήθελε να ταχθεί εναντίον των αρχών και ούτω καθεξής. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένα μέλος του πληρώματος του πλοίου μας δεν ήθελε να συμμετάσχει στη επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να εκπληρώσει αυτήν την εντολή.


Τι αντίκτυπο είχε αυτή η απόφασή σας στην στρατιωτικής σας καριέρα;


Μαρίνος Ριτσούδης : Καταρχάς, πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και φυλακίσθηκα για μικρό χρονικό διάστημα επειδή αρνήθηκα να υπακούσω σε εντολές. Ύστερα, καταδικάστηκα σε φυλάκιση με αναστολή. Και στη συνέχεια σχεδόν άμεσα με έθεσαν εκτός υπηρεσίας από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.


Γνωρίζω ότι αποταθήκατε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθείτε...


Μαρίνος Ριτσούδης : Πραγματικά, προσπάθησα. Αλλά δεν θεώρησαν την πρόωρη απόταξή μου από την υπηρεσία παράνομη. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε, πως ήταν σχεδόν απίθανο να υπολογίζουμε στη δίκαιη υποστήριξη εξ Ευρώπης. Το κυριότερο είναι ότι ήμουν πεπεισμένος για την ορθότητα της αποφάσεώς μου. Εν τέλει, ενήργησα όπως πρόσταζε η συνείδησή μου.


Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Πώς θα συμπεριφερθούν οι πατριώτες Έλληνες αξιωματικοί, αν η κατάσταση αυτή, Θεός φυλάξοι, οδηγήσει σε σύρραξη;


Μαρίνος Ριτσούδης : Πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση της οποία την ακριβή απάντηση δεν γνωρίζω. Τα κράτη μας είναι φιλικά και ομόδοξα. Και είναι προφανές ότι κανείς στην Ελλάδα, και ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις μας, δεν επιθυμεί την σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Προσωπικά, ελπίζω και προσεύχομαι η Ελλάδα ποτέ να μην εμπλακεί σε μια τέτοια σύγκρουση. Επίσης, ελπίζω ότι ο Πρόεδρός σας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θαυμάζω ως έναν ευφυή πολιτικό και ως έναν από τους ικανότερους αλλά και ο δημοφιλέστερος Ηγέτης του κόσμου, να αντιλαμβάνεται πολύ καλά όλες τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της σύγκρουσης για το σύνολο της Ευρώπης.


Εξ όσων γνωρίζω, η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από τη θέση του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφωνίες στο Αιγαίο.


Μαρίνος Ριτσούδης : Όσον αφορά στις συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το ΝΑΤΟ πάντοτε απογοήτευε τους Έλληνες, αποφεύγοντας να διευθετήσει τα προβλήματά μας. Μέναμε πάντα μόνοι μας, εγκαταλειμμένοι χωρίς καμία υποστήριξη από τη συμμαχία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, αυτή είναι η στάση τους απέναντί μας, η οποία οφείλουμε να πούμε, ότι δεν μας αξίζει καθόλου.


Σήμερα με τι ασχολείσθε;


Μαρίνος Ριτσούδης : Τα τελευταία 18 χρόνια - από τότε που με απέταξαν από την υπηρεσία - εργάζομαι ως καπετάνιος σε σκάφη αναψυχής.


Κι όμως στη Σερβία θεωρείστε ένας αληθινός ήρωα. Είστε ήρωας;



Μαρίνος Ριτσούδης : Όχι, δεν είμαι και δεν το αξίζω. Αναφέρονται για εμένα ως ήρωα επειδή θέλουν να με βλέπουν ως τέτοιο. Και εδώ υπάρχουν ορισμένοι ψυχολογικοί λόγοι - στη Σερβία επιζητούν την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, και ως εκ τούτου είναι πολύ περήφανοι για την πράξη μου που ένας Στρατιωτικός εκτός Σερβίας τούς υποστήριξε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ δεν ήμουν ήρωας, δέχθηκα το βραβείο από το Σερβικό Πατριαρχείο, επειδή το είχε ανάγκη ο Σερβικός λαός. Για μένα είναι μεγάλη τιμή. Αλλά πρωτίστως θέλω να τους υποστηρίξω. Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι Σέρβοι.





Πηγή
https://rg.ru/2018/05/03/grek-otkazavshijsia-streliat-v-serbov-dal-interviu-rg.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.