Ετικέτες

16.8.18

Πώς εξηγείται επιστημονικά το κόκκινο φεγγάρι


Πρόσφατα (27/7/18) γίναμε μάρτυρες ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού και σπάνιου ουράνιου φαινομένου, της ματωμένης Σελήνης ή όπως την ονομάζουν οι αστρονόμοι μιας ολοκληρωτικής σεληνιακής έκλειψης (με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον 21ο αιώνα). 

Η επιστημονική εξήγηση για την ερυθρά μεταμόρφωση της Σελήνης είναι η εξής: Συμβαίνει όταν το φεγγάρι περάσει μέσα από τη σκιά της Γης. Ωστόσο, ο δίσκος της Σελήνης δεν σκοτεινιάζει εντελώς γιατί κάποιο ηλιακό φως, κυρίως από τα μακρύτερα μήκη κύματος, στο κόκκινο όριο του φάσματος, περνάει διαμέσου της ατμόσφαιράς μας και λυγίζει στην άκρη του πλανήτη μας έτσι ώστε να πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, είναι το φως της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος στη Γη που θα δώσει στο φεγγάρι την κόκκινη χροιά του.

Αντιθέτως με την ολική έκλειψη Ηλίου, που συμβαίνει όταν ο δίσκος της Σελήνης περνά μπροστά από τον Ηλιο και παρεμποδίζει ολικά το φως του για μερικά δευτερόλεπτα, το ματωμένο φεγγάρι είναι ένα μάλλον βραδύ φαινόμενο. «Διαρκεί αρκετές ώρες, ώστε ο παρατηρητής να κατανοήσει την κίνηση της Γης και της Σελήνης στο Διάστημα», λέει ο αστρονόμος Τομ Κερς του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Γκρίνουιτς. «Κατανοείς πραγματικά το ηλιακό σύστημα καθώς κινείται, κι αυτό αποτελεί μία εξαιρετική εμπειρία».

Πληροφορίες, κείμενα από εδώ

Επιμέλεια άρθρου: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.