Πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών από το Σκοπιανό κοινοβούλιο, ανοίγοντας την πόρτα στην αλλαγή του ονόματος του γιουγκοσλαβικού κρατιδίου με το εκχωρημένο όνομα της Μακεδονίας.
Τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπως προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πολύωρη διακοπή για διαβουλεύσεις, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Τις συνταγματικές αλλαγές ψήφισαν 80 βουλευτές επί συνόλου 120, δηλαδή ακριβώς τα 2/3 της Βουλής, όσοι χρειάζονταν για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.
Το μεσημέρι σε σκοπιανά ΜΜΕ είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες πως είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.
Mέσα στις επόμενες 20 μέρες θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής. Σε περίπτωση που ο Ζάεφ συγκεντρώσει την πλειοψηφία, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Πλέον αναμένεται η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά τις καταγγελίες για χρηματισμούς βουλευτών που αρνούνταν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία Σκοπιανό προκειμένου να αλλάξουν γνώμη.
Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή τη στιγμή γίνεται ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO.
Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της γείτονος, ο Ζάεφ σημείωνε το απόγευμα της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και πλέον είναι αμφίβολο εάν θα διεξαχθεί σήμερα ή αναβληθεί για άλλη ημέρα.
Έπειτα από ένα μπαράζ διαφωνιών η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία δεν ξεκίνησε ούτε στις 22:00 (ώρα Ελλάδος), που ήταν η τελευταία προγραμματισμένη ημέρα.
Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στα κόμματα, ωστόσο προκύπτει ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν έχουν κοπάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.