Ετικέτες

11.1.19

Θράσος Μέρκελ για αποζημιώσεις- Σκόπια


Η καγκελάριος θέλει να «παγώσουν» το πόρισμα και οι διεκδικήσεις

■ Ερχεται σήμερα στην Αθήνα με κρυφή ατζέντα, που θα την καλύψει με «μπράβο» στους Ελληνες

■ Περιφρούρηση από 2.000 αστυνομικούς
Με «κρυφή» ατζέντα να αποτρέψει την ελληνική πλευρά από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ, καταφθάνει το απόγευμα στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ, έχοντας θεωρητικά σε πρώτο πλάνο ως στόχο να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις που καταγράφονται στο εγχώριο πολιτικό σύστημα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε ρόλο... ηγεμόνα, έρχεται άρον άρον στην πρωτεύουσα, που θα θυμίζει φρούριο με 2.000 αστυνομικούς στους δρόμους, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή της, για να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται στις 18.10, αλλά και στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα δει αύριο το πρωί, ώστε να μην προχωρήσει η διεκδίκηση και να μην κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο το πόρισμα της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα όχι μόνον δεν παραιτείται από τις αξιώσεις, αλλά θεωρεί τις απαιτήσεις της νομικά ενεργές, την ώρα μάλιστα κατά την οποία και η Πολωνία προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικά ανάλογες πολεμικές αποζημιώσεις.

Οπως είναι λογικό, μια τέτοια εξέλιξη, με την Αθήνα και τη Βαρσοβία να ζητούν το ιστορικά και ηθικά αυτονόητο, θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στο Βερολίνο και κανονικό ντόμινο διεκδικήσεων από άλλες χώρες που επίσης υπήρξαν θύματα ναζιστικών θηριωδιών.



Διόλου τυχαία, η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της χώρας Μαρτίνα Φιτς έσπευσε να δηλώσει, όταν ανακοίνωνε επισήμως το ταξίδι της καγκελαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα, ότι «τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων έχουν οριστικά διευθετηθεί». Τα γερμανικά ΜΜΕ, ωστόσο, αναδεικνύουν τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως σκοπό της επίσκεψης, παραγνωρίζοντας εντελώς το ζήτημα των αποζημιώσεων. Συνεπώς, το μείζον ερώτημα είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θέσουν τις ελληνικές αξιώσεις έχοντας απέναντί τους την καγκελάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, το σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής δεν έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια, παίρνοντας διαρκώς παρατάσεις, αν και θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί. Η ψήφισή του θα αποτελέσει την απαρχή της επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας προς το Βερολίνο, με τελική κατάληξη τη δικαστική αξίωση των αποζημιώσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, στην περίπτωση που η γερμανική πλευρά συνεχίσει να κωφεύει.

Και επιστολή

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη δυσφορία για τον ερχομό της Ανγκελα Μέρκελ σε αυτή τη συγκυρία, καθώς συμπίπτει χρονικά με τον αναβρασμό που επικρατεί όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας τη διαφωνία του.

«Θερμή» υποδοχή στη Γερμανίδα καγκελάριο ετοιμάζει, πάντως, μεγάλος αριθμός οργανώσεων και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με συγκέντρωση στα Προπύλαια, αν και η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις στα σημεία όπου θα κινηθεί.



Κι άλλη πρόκληση Ζάεφ για γλώσσα - ταυτότητα

Επιμένει να προκαλεί ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου των Σκοπίων δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη μακεδονική ταυτότητα». Στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης της γείτονος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας.

«Εχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα» τόνισε ο κ. Ζάεφ και συνέχισε: «Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Εθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Εχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Εχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ' όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απείχαν από τη συνεδρίαση, με τον αρχηγό του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι (ο οποίος συμμετείχε σε διαδηλώσεις έξω από τη σκοπιανή Βουλή) να κάνει λόγο «για την τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».

Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί των τροπολογιών του Συντάγματος θα συνεχιστεί σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών αναλυτών των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται ότι εξασφαλίζει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.