Ετικέτες

18.5.19

Η απάντηση Πάιατ για τα της Ανατολικής Μεσογείου, στο συνέδριο της Αεροπορίας



Η προχθεσινή απαράδεκτη αναφορά του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ως περιοχή… με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση», μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις, όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές παρανομίες, προκάλεσε δικαιολογημένη οργή σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς επίσης και καχυποψία, μήπως η αναφορά των Βρετανών αποδειχθεί ότι εκφράζει περισσότερους…

Ήταν απόλυτα φυσικό να τεθεί σχετική ερώτηση στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο για την αεροπορική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αναφορά του στο θέμα έχει ξεχωριστή σημασία για την ελληνική, ελλαδική και κυπριακή, εξωτερική πολιτική, στην τρέχουσα συγκυρία.
Η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποιεί ένας διπλωμάτης, ιδιαίτερα δε στην άκρως ευαίσθητη από πολλές απόψεις θέση του Τζέφρι Πάιατ, είναι χρήσιμη για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Μην λησμονούμε ασφαλώς, ότι ο κάθε πρεσβευτής, εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα συμφέροντα της χώρας του, όπως και οι Έλληνες πρεσβευτές τα συμφέροντα της Ελλάδας στις πρωτεύουσες που έχουν σταλεί… Ας δούμε, σε δική μας μετάφραση, άρα ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη για πιθανά λάθη, καθώς μεταφραστές δεν είμαστε(!) ποια ήταν η απάντησή του:
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εστιάσει πολύ την προσοχή τους στην υπό ανάδυση τριμερή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτό αντανακλά την εκ μέρους μας αναγνώριση ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει αναδυθεί εκ νέου ως μια ζώνη ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων και σε αυτό το πλαίσιο, η σχέση μας [των ΗΠΑ] με τους τρεις δημοκρατικούς μας εταίρους, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
»Αυτός είναι ο λόγος που εξηγεί γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ την άνοιξη με σκοπό να συμμετάσχει στην τριμερή με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, [και] τον πρωθυπουργό Τσίπρα.
»Στην ερώτηση συγκεκριμένα για την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες – γεωτρήσεις, είδατε την πολύ γρήγορη και καθαρή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ξεχωριστά, την έμφασή μας στην αποφυγή ενεργειών που κλιμακώνουν και προκαλούν.
»Υπό αυτή την άποψη, θα σημείωνα επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας – και αυτό είναι πάλι ενσωματωμένο στην υποστήριξή μας για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ – η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας είναι, ότι τα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου θα έπρεπε να γίνουν οδηγός συνεργασίας, αμοιβαίας νίκης και όχι να οδηγήσουν σε διένεξη [our long term hope is that energy issues in the Eastern Mediterranean should become a driver of cooperation, a win-win, as opposed to a driver of conflict].
»Είναι πολύ σημαντικό από αυτή την άποψη, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ρητά προτείνει τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού [escrow account], ώστε οποιοιδήποτε πόροι από τις κυπριακές δραστηριότητες – γεωτρήσεις θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου ανάμεσα στις κοινότητες [proposed the creation of an escrow account so that any resources from Cypriot drilling activities would be shared equally among the communities].
»Θα σημείωνα επίσης την πολύ ισχυρή υποστήριξη την κυβέρνησής μου για τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση να εμπλακεί με και να αναπτύξει κανόνες στην πορεία με την Τουρκία [engage with and develop rules of the road with Turkey]. Είναι πολύ σημαντικό που ο πρωθυπουργός Τσίπρας ταξίδεψε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη [σ.σ. διευκρινιστικά, την αποκαλεί «Istanbul»].
»Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι ο υπουργός Αποστολάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παρασκευόπουλος, συνεχίζουν να προσφέρουν και να ενθαρρύνουν έναν διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
»Στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Όλοι επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος παραμένει αγκυροβολημένος [remains anchored] στη Δύση, αγκυροβολημένος στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και πράγματι, θα υποστήριζα πως ανάμεσα στα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σύμμαχο περισσότερο ευθυγραμμισμένο με μας από την Ελλάδα, στη σημασία της διατήρησης της Τουρκίας αγκυροβολημένης στη Δύση [the United States has no ally more closely aligned with us on the importance of keeping Turkey anchored in the West than Greece].
»Οπότε, έχουμε μιλήσει καθαρά για τον χαρακτήρα κλιμάκωσης αυτών των δραστηριοτήτων – γεωτρήσεων [we have spoken clearly on the escalatory nature of these drilling activities], αλλά είμαστε επίσης επικεντρωμένοι όχι απλά στη διατύπωση της πολιτικής μας, αλλά και προσπαθούμε να σχηματοποιήσουμε εκ νέου και να ανακατευθύνουμε [reframe and redirect] αυτά τα ζητήματα, κατά τρόπον που είναι προς όφελος όλων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.