Ετικέτες

14.8.17

Εικόνες της Παναγίας που μυροβλύζουν


Μαρία Εφορακοπούλου-Παπαχρήστου Παθολόγος-Εντατικολόγος
Με πολλούς τρόπους η Παναγία μας εκδηλώνει την αγάπη της προς τους ανθρώπους. Σε πολλές εικόνες της δίνει ιδιαίτερη χάρη, ώστε αυτές να θαυματουργούν σε όσους με πίστη ζητούν την βοήθειά της.

Μία από τις εκδηλώσεις της αγάπης της και της εύνοιάς της είναι και η ανάβλυση μύρου από ορισμένες εικόνες της. Η μυροβλυσία των εικόνων της Θεοτόκου είναι σπάνιο φαινόμενο.
Λίγες εικόνες της σε όλο τον κόσμο μυροβλύζουν και χαρίζουν παρηγοριά στους πιστούς. Εδώ θα αναφερθούμε συνοπτικά σε μερικές από τις πιο γνωστές μυροβλύζουσες εικόνες της Παναγίας, που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο.
Ας την παρακαλέσουμε με θέρμη να μην εγκαταλείψει την πατρίδα μας και όπως πάντοτε την προστάτευε, να απλώσει και πάλι την Αγία Σκέπη της και να την σώσει από όλους εκείνους που την επιβουλεύονται.
Παναγία η Μαλεβή
Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Μαλεβή βρίσκεται στην ιερά μονή κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο όρος Πάρνων της Αρκαδίας και είναι μία από τις εβδομήντα εικόνες που ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Όπως αναφέρεται στο 28ο κεφάλαιο του Τυπικού του Τσιμισκή, την εικόνα έφεραν στην Αρκαδία κάτοικοι του Αγίου όρους κατά το έτος 971και την τοποθέτησαν στο μοναστήρι της Θεοτόκου που ήταν χτισμένο στη θέση Κανάλους, μια τοποθεσία του όρους Μαλεβού, σε μεγάλο υψόμετρο.
Κάποια χρονιά, εξ αιτίας του δριμύτατου ψύχους πέθαναν όλοι οι μοναχοί. Η εικόνα έφυγε μόνη της από το μοναστήρι και πήγε στη θέση όπου βρίσκεται χτισμένη η σημερινή Μονή. Εκεί υπήρχαν πολλά βάτα ανάμεσα στα οποία βρέθηκε η εικόνα και δίπλα της έκαιγε κανδήλι, το οποίο με το φως του έδειχνε την θέση της.
Οι άνθρωποι που την βρήκαν τρεις φορές την μετέφεραν στο μοναστήρι στους Κανάλους, αλλά η εικόνα έφευγε και πήγαινε στα βάτα μαζί με το φως που την φώτιζε. Τότε οι πατέρες αποφάσισαν να χτίσουν το μοναστήρι σε αυτή τη θέση, την οποία η Παναγία διάλεξε και εκεί τοποθέτησαν την ιερή της εικόνα.
Κατά το έτος 1964, την Παρασκευή των τελευταίων χαιρετισμών, η εικόνα άρχισε να μυροβλύζει. Είκοσι ημέρες πριν ευωδίαζε εξαίσια όλο το μοναστήρι. Την Παρασκευή κατά την διάρκεια ιεράς αγρυπνίας φάνηκαν οι πρώτες σταγόνες του μύρου στο τζάμι της εικόνας.
Στη συνέχεια η ροή του μύρου αυξήθηκε και γέμισε το προσκυνητάρι. Από τότε η ροή του μύρου δεν έχει σταματήσει, προσφέρεται στους προσκυνητές και επιτελεί πολλά θαύματα.
Παναγία η μυροβλύτισσα (κυρά Ανδριώτισσα)
Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας με την επωνυμία η ρίζα του Ιεσσαί, η οποία βρίσκεται στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο. Η ονομασία ρίζα του Ιεσσαί οφείλεται στο ότι ο αγιογράφος γύρω από την βρεφοκρατούσα Παναγία ζωγράφισε τους προφήτες, οι οποίοι μίλησαν για την καταγωγή της από τον βασιλιά Δαυίδ, γιό του Ιεσσαί.
Η παμπάλαια αυτή εικόνα βρισκόταν στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, από όπου προσφέρθηκε ως δώρο στους μοναχούς της ιεράς μονής του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο κατά τον 16ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό πότε η εικόνα άρχισε να μυροβλύζει.
Το άγιο μύρο ρέει από αυτήν συνεχώς, φανερώνοντας την άκτιστη ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και ενεργεί πολλά θαύματα στους πιστούς, που προστρέχουν στη χάρη της. Η μνήμη της εορτάζεται στις 2 Ιουλίου.
Παναγία του Μυρελαίου. (Ιερά Μονή Αγίου Παύλου-Άγιο Όρος)
Η μυροβλύζουσα και θαυματουργός αυτή εικόνα βρίσκεται στο Άγιο Όρος, στην ιερά μονή του Αγίου Παύλου. Η εικόνα ανήκε στο ονομαστό και ιστορικό μοναστήρι του Μυρελαίου, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο οι τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί.
Από το μοναστήρι αυτό την μετέφερε στο Άγιο Όρος ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμηνός και την αφιέρωσε στην δεύτερη μονή την οποία ίδρυσε, η οποία και φέρει το όνομά του. Η εικόνα με την χάρη του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου ανάβλυσε μύρο και ονομάστηκε μυροβλύτισσα. Ενεργεί πολλά θαύματα σε όσους προστρέχουν σε αυτήν και ζητούν την βοήθειά της.

Η Παναγία του Ακαθίστου
Η ιερά αυτή εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στη μονή Διονυσίου, στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για την εικόνα, την οποία κατά το έτος 624 μΧ κρατούσε ο πατριάρχης Σέργιος και περιερχόταν τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, όταν αυτή επολιορκείτο από τους Αβάρους, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βρισκόταν σε εκστρατεία εναντίον των Περσών.
Τότε με θαύμα της Παναγίας σώθηκε η Πόλη καθώς οι Άβαροι έβλεπαν μία γυναίκα να πηγαινοέρχεται πάνω στα τείχη ενώ ταυτόχρονα ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή, η οποία κατέστρεψε το στόλο τους. Εκείνο το
βράδυ στον ναό της Αγίας Σοφίας, μπροστά στην εικόνα αυτή εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.
Το έτος 1374 μΧ, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ ο Κομνηνός δώρισε την εικόνα στον όσιο Διονύσιο, κτήτορα της ομωνύμου μονής του Αγίου Όρους. Θεωρείται ανεκτίμητος θησαυρός της Μονής και αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία της Θεοτόκου.
Η μορφή της Παναγίας είναι κατασκευασμένη από κηρομαστίχη στον τύπο της γλυκοφιλούσας και τα χαρακτηριστικά της παραμένουν δυσδιάκριτα εξαιτίας του μύρου που αναβλύζει κατά καιρούς. Πολλά είναι τα θαύματα και τα σημεία που η Παναγία μας ενεργεί μέσω της αγίας εικόνας της. Κάποτε πειρατές έκλεψαν την εικόνα για να πάρουν τα πολύτιμα αφιερώματα που βρίσκονταν πάνω της.
Καθώς ξανοίχτηκαν στο πέλαγος και απομακρύνθηκαν από την στεριά έπιασε μεγάλη τρικυμία. Τότε εμφανίστηκε η Παναγία στον αρχηγό των πειρατών και του είπε πως είναι επιθυμία της να μείνει για πάντα στην Μονή.
Ευωδιαστό μύρο άρχισε να αναβλύζει από την εικόνα, το οποίο μούσκεψε ολόκληρο το κιβώτιο που την είχαν τοποθετήσει. Τρομαγμένοι οι πειρατές επέστρεψαν στο μοναστήρι και παρέδωσαν την εικόνα ενώ δύο από αυτούς παρέμειναν στη Μονή και έγιναν μοναχοί. 
Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»
ΑΓΙΟΙ IΣIΔΩPOI
Μηνιαίο Περιοδικό του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.
Αύγουστος 2013 – Έτος θ’ -Τεύχος 136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.