Ετικέτες

25.2.18

Η λεβάντα των αρωμάτων

Δημήτρης Γ. Καλλιμάνης
Η λεβάντα των αρωμάτων, η λεβάντα η απρόσκοπτη θεραπεία των εγκαυμάτων, η λεβάντα που θεραπεύει ημικρανίες, η λεβάντα που ιππεύει με την άγρια κι υπέροχη οσμή μέσα στα δάση και τ’ αμπέλια, άρωμα του Βυζάντιου όταν με τη μαστίχα και το αρσενικό λιβάνι παντρεύεται, η λεβάντα με το μύρο και το τριανταφυλλόνερο που θεραπεύει, η λεβάντα σε έλαια, η λεβάντα σε πόνους μυοσκελετικούς και προβλήματα μουδιάσματος, η λεβάντα που χτυπάει σε φλεγμονές.

Φυτό σωτηρίας, οσμή διαπεραστική, αρωματική, ζεστή, όλο αψάδα της ευεργετικής αγιορείτικης θαλάσσιας αύρας, άγρια, γλυκόχροη, μελισσοθρεμένη και μελισσοτροφή.
Θεραπεία, άρωμα, παράδοση, μια μουσική της φύσης μες το άγριο αγιορείτικο αμπέλι, στα άγρια κλήματα, στις καρυδιές, δίπλα στους δυόσμους, μία ποίηση αρώματος δίπλα στις μαύρες μουριές και τους «φράχτες» των βατομουριών.
Αγαπημένη των αγιορειτών πατέρων, αγαπημένη των φαρμακοποιών, δίνει τα μύρια όσα ομορφιάς σε κάθε θεραπεία.
1) Τσάι λεβάντας με τσάι του βουνού, φασκόμηλο και καστανόμελο (συνταγή Αγιορείτικης Σκήτης από προφορική παράδοση).
Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι βάζουμε περισσότερο νερό απ’ όσο θα πιούμε γιατί ένα μέρος του θα εξατμιστεί.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να επιτύχουμε έναν ήπιο βρασμό και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού άνθη λεβάντας (μόνο άνθη), 1/2 κ.γ. τσάι του βουνού (χωρίς καθόλου βλαστό) και 1/2 κ.γ. φασκόμηλο (μόνο φύλλα).
Αφήνουμε στον ήπιο βρασμό για 4 λεπτά και προσθέτουμε ένα υπερπλήρες κουτάλι της σούπας γνήσιο καστανόμελο.
Ανακατεύουμε μέχρι το διάλυμα και το μέλι να γίνουν ένα, χωρίς το μέλι να αφήσει υπολείμματα στα τοιχώματα ή τον πάτο του σκεύους. Σουρώνουμε και πίνουμε εντός 20 λεπτών.
Οι αγιορείτες πατέρες που το χρησιμοποιούν το προσφέρουν ως εφιδρωτικό, κατά του κρύου και κρυολογημάτων, κατά δύσπνοιας, αντιφλεγμονώδες, ήπιο ηρεμιστικό, ευφορικό, ευστόμαχο, σε πυρετό από κρύωμα, κατευναστικό των λογισμών, χαλαρωτικό σε μυϊκή καταπόνηση, αλλά πάνω απ’ όλα αναζωογονητικό.
2) Τσάι με λεβάντα, κουρκουμά, φασκόμηλο και μέλι από ρείκι. Κατευναστικό, ευστόμαχο, αντιφλεγμονώδες, τονωτικό της διάθεσης, ήπιο ευφορικό, θερμαντικό, αντιπυρετικό, διουρητικό, κατά πονοκεφάλων, βοηθά πολύ όσους έχουν κρυολογήσει και επιταχύνει τη θεραπεία τους.
Σε μπρίκι ή κατσαρολάκι βάζουμε περισσότερο νερό απ’ όσο θα πιούμε γιατί ένα τμήμα του θα εξατμιστεί.
Ανάβουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να επιτύχουμε ήπιο βρασμό και ρίχνουμε 1/2 κουτάλι του γλυκού χοντροσπασμένο κουρκουμά -όχι σκόνη. Θα το βρείτε σε όλα τα μπαχαράδικα και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Υψώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε τον χοντροσπασμένο κουρκουμά να σιγοβράσει στο νερό για 4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ενάμισι κουταλάκι του γλυκού (1+ 1/2 κ.γ.) άνθη λεβάντας -μόνο άνθη- και μισό κουταλάκι του γλυκού (1/2 κ.γ) φύλλα αποξηραμένου φασκόμηλου.
Αφήνουμε σε ήπιο βρασμό για 4 λεπτά, κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά σουρώνουμε και πίνουμε εντός 20 λεπτών.
Η μοσχοβολιά του είναι απερίγραπτη. Όσο για την ευεργετική του δράση… ε, αυτό θα το κρίνετε μόνοι σας, γιατί όσους ξέρω που το έχουν πιεί τους έχει γίνει συνήθεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.